fbpx
Artikel

Led-lamp krijgt steeds meer functies

Een led-lamp waar geluid uitkomt of van waaruit een projector beelden genereert? Nee, dat is geen luchtkasteel, maar realiteit. Led-verlichting krijgen steeds meer functies dan alleen maar (energiezuinig) verlichten.

De meest opmerkelijke ontwikkeling is dat leds data kunnen overdragen zoals Wi-Fi dat nu thuis of op kantoor doet. Onderzoeker zijn bezig om Li-Fi te ontwikkelen. Leds hebben de gunstige eigenschap dat ze uiterst snel geschakeld kunnen worden waardoor datatransport razendsnel kan gaan. Het grote voordeel ten opzichte van Wi-Fi is dat Li-Fi een veel groter magnetisch spectrum kan benutten. Zoals bekend raken de radiofrequenties waarvan Wi-Fi gebruik maakt overvol waardoor er storingen optreden in het signaal. Li-Fi heeft daar voorlopig geen last van. Hoewel het bereik momenteel nog beperkt is, hebben onderzoekers met lichtbronnen al indrukwekkende doorvoersnelheden van 224 Gbit/s bereikt.

Een led-lamp kan voor meer toepassingen worden gebruikt dan licht. Wat te denken van de Chinese vinding om twee 3W luidsprekers te integreren in een led-lamp. Deze Pulse-lampen kunnen draadloos worden verbonden waardoor via Bluetooth in verschillende omgevingen geluid kan worden afgespeeld vanuit de desbetreffende lamp. Ook bestaat er een ledlamp met een geïntegreerde WiFi-booster of een exemplaar met erin verwerkt een microfoon en ip-camera die 1080 pixel beelden streamt naar je smartphone.

De zelflerende ledlamp bestaat ook. Deze met sensoren uitgeruste leds bepalen zelf het moment van verlichting en de lichtsterkte. Daarnaast stelt deze slimme lamp bijvoorbeeld een warme gele kleur in als je gaat slapen en energiek blauw verlicht als je opstaat.

Echter, het belangrijkste doel van de ledlamp is om energie te besparen. Gu4 led kopen betekent gemiddeld 88% energie besparen ten aanzien van een halogeen lamp.

Deze tekst is verzorgd door onze partner