fbpx
Artikel

De woningen van een ecologisch woonproject in Driebergen zijn voorzien van vacuümtoiletten en een warmtepompboiler en worden volledig verwarmd met warmtewanden.  

Een bewonerscollectief ontwikkelde in Driebergen een ecologisch woonproject in een voormalige kloostertuin. Voor verwarming is een gemeenschappelijke installatie aangebracht, met een warmtepomp en koude- en warmteopslag in de bodem. De woningen worden volledig verwarmd middels warmtewanden. Bij de houtskeletbouw zijn de leidingen hiervoor aangebracht in leemstuc. In het kalkzandsteen is gebruik gemaakt van de Silka Klimaatwand, die prefab voorzien is van leidingsleuven.

 

De meeste woningen hebben daarnaast nog een houtkachel of een tegelkachel, maar de capaciteit van de warmtewanden is in principe voldoende voor een aangenaam klimaat. Architecten Eva van Panhuys en Rob Bais  pasten al eerder warmtewanden toe en hebben ook zelf ervaren dat dit een aangename warmtebron is. ‘En je kunt er een hogere temperatuur aan geven dan aan vloerverwarming. Het vermogen is daardoor dus iets hoger.’

 

Warmtepompboiler

Vanuit oogpunt van energiebesparing is het belangrijk om warmte terug te winnen uit afgezogen ventilatielucht. De architecten wilden echter geen balansventilatie toepassen. Dit vanwege geluidhinder, vanwege de benodigde kanalen en vanwege vervuiling van die kanalen. Als alternatief is gekozen voor een warmtepompboiler, waarbij de teruggewonnen warmte wordt toegevoegd aan het warm tapwater. Ongeveer 10 procent van de woningen heeft in plaats hiervan een zonneboiler. De woningen hebben daarnaast nog warmteterugwinning uit douchewater. Er is een recirculatie-afzuigkap toegepast zodat ook daardoor geen warmte verloren gaat.
Als duurzame energiebron is op het dak ook nog 40 m2 pv-panelen toegevoegd.

 

Vacuümtoiletten

Opvallend is de keuze voor vacuümtoiletten . De pomp daarvoor – dubbel uitgevoerd vanwege bedrijfszekerheid – is geplaatst in de kelder die zich onder een deel van het gebouw bevindt. Voordeel van dit systeem is de waterbesparing, maar ook de geringe leidingdikte die hiervoor nodig is. Voor zowel liggende als standleiding is een doorsnede van ø 50 voldoende.

 

Een volledige projectbeschrijving met meer foto’s en technische details over dit project vindt u hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.