fbpx
Artikel

Dun, slim, individueel

De badkamer wordt steeds persoonlijker en slimmer: handige knoppen, douche-WC’s, aangepast sanitair en ruimtebesparende slimmigheidjes. Ook wordt de keuze in kleur, materiaal en afwerking steeds groter. Van innovatieve overloop tot badderen met de smartphone: een overzicht van de ISH.

Bij douches en kranen worden knoppen meer en meer toegepast. Hansgrohe voert de mechanische Select-knop nog verder door, ander andere in de goedkopere Croma-series, maar ook op de wastafelmengkranen en de nieuwe Talis Select-kranen. Het bedrijf verwacht dat op den duur alle douches worden uitgerust met de Select-knop.

Concurrent Grohe volgt deze trend ook door de introductie van de Rainshower met SmartControl-bediening, een thermostaatkraan met planchet en vergelijkbare kiesknoppen. Bedieningsgemak, veiligheid en kardoeskwaliteit blijft belangrijk bij kranen. Grohe heeft bij de vernieuwing van de meest verkochte mengkraan uit zijn stal, de Grohterm 1000 New, de greep verbeterd, het kunststof vervangen door metaal en cool touch toegepast op het armatuur.

Een primeur is de afvoer en overloop in één van Bette. Overlopen op basis van communicerende vaten bestaan al langer, maar Bette doet het anders. Samen met Viega werd een ‘weight system’ ontwikkeld. Een sensor meet op basis van de waterdruk hoeveel water er in het bad zit en bepaalt dan of een deel van het water moet worden afgevoerd. Grofweg betekent dit dat als het waterpeil boven de 37 cm zit, er 15 seconden lang water wordt afgevoerd. Het systeem gebruikt elektriciteit en heeft ook een back-up met batterijen. Het systeem is in het najaar leverbaar en zal ongeveer 800,- euro kosten − maar dan heb je dus nog geen bad.

INS0315 ISH sanitair03Dornbracht komt met de CL1, een nieuwe kraan met verschillende afwerkingen. De kraan is ook te leveren met e-tools. Via je telefoon geef je bijvoorbeeld de opdracht ‘tanden poetsen’. De kraan geeft dan eerst een beetje water voor het bevochtigen van de tandenborstel en na twee minuten komt er meer water om de mond te spoelen. Ook het bad vullen of de douche aanzetten met de smartphone is volgens Dornbracht niet langer toekomstmuziek.

Douche-WC’s

Alle fabrikanten hebben inmiddels een douche-WC in hun assortiment. Duravit komt met de SensoWash Slim, een versimpelde douche-WC speciaal voor de Europese markt. Het bedrijf verwijderde föhn, elektrische deksel en verwarmde zitting, waardoor de prijs meer concurrerend wordt: 1270,- euro. Het papiertje doet hier zijn herintrede. De douchefuncties zijn zo weggewerkt dat de Slim eruitziet als een ‘normaal’ toilet. De bril en deksel van dit toilet zijn ook nog eens met één klik te verwijderen.

Tece toonde ook zijn eerste zogeheten bidet-WC, de Tece One. Opvallend verschil met andere aanbieders is dat de Duitsers kiezen voor een warmwateraansluiting in plaats van een elektriciteitsaansluiting in het inbouwelement. Hiervoor is ook een nieuw inbouwreservoir ontwikkeld, dat tevens voor andere merken is toe te passen.

Overigens toonde ook Viega een inbouwmodule met variabele aansluitpunten voor alle grote merken douche-WC’s. Deze EcoPlus is eveneens bekend van de in hoogte verstelbare wastafel en toilet.

Senioren

INS0315 ISH sanitair05Gemak dient ook de oudere mens: steeds meer fabrikanten komen met comfortabel sanitair voor ouderen en mensen met een beperking. Villeroy & Boch is een van de vele fabrikanten die een sanitairlijn met extra comfort toont: Vivia. Bij de lijn horen bijvoorbeeld een diepere wasbak om het haar in te kunnen wassen, een magnetische handdouche en een waterdicht opbergvak in de douche. Voor rolstoelgebruikers is er de collectie O.novo Vita met onder andere een wastafel met veel onderruimte en een rand aan de onderkant van de wastafel die als greep kan worden gebruikt.

Bette komt met een nieuwe manier om de eigen stalen douchevloeren antislip te maken, de Antislip Pro. Voorheen werd een oppervlak stroef gemaakt door er kleine korreltjes kwartszand in te bakken. Nu wordt er een speciale coating toegevoegd, die niet te zien is maar wel een antislip-werking heeft.

Dun, dunner, dunst

INS0315 ISH sanitair06De strijd om het dunste sanitair is losgebarsten. Keramiek voelt hierin de hete adem van (giet)composieten in zijn nek. Fabrikanten experimenteren met de samenstelling van het keramiek door bijvoorbeeld titanium of mineralen toe te voegen en het zo sterker te maken. Laufen introduceerde twee jaar geleden het SaphirKeramik, met een dikte vanaf 2 mm. Inmiddels zijn er al twee collecties van het dunne materiaal: VAL van Konstantin Grcic en INO van Toan Nguyen. Ngyuen ontwierp ook bijpassende meubels.

Duravit heeft goed naar de keukenwereld gekeken en van daaruit Duraceram ontwikkeld. Dit materiaal wordt gebruikt in de nieuwe Starck-serie ME. Villeroy & Boch past extra dun keramiek onder andere toe in de waskolom Octagon, uitgevoerd in Titanceram. Ook de kranen worden steeds dunner. De kranenlijn Essence van Grohe heeft dankzij een kardoes van 28 mm een nieuw, dunner uiterlijk gekregen.

Ruimtebesparing

De Artweger 360 is een nieuwe douchedeur die 360° kan draaien dankzij het Twin-scharnier. Handig, want de deur kan dan ook naar binnen worden weggeklapt en bespaart zo ruimte. Deze nieuwe techniek is halverwege het jaar leverbaar. Het scharnier kan worden toegepast op douches met en zonder frame. Het scharnier wordt geplakt, er hoeft dus niet in het glas te worden geboord. Bovendien is er maar één persoon nodig voor de plaatsing.

Globo liet twee jaar geleden een prototype zien van de kleinste WC: de Forty3. Het WC’tje met een diepte van 43 cm is inmiddels in productie en wordt in heel Europa goed verkocht.

Afwerkingen

INS0315 ISH sanitair08Zoveel mogelijk variatie in materiaal, afwerking en kleur is een opvallende trend. Zo zien we bij Hansgrohe dat dit najaar de Rainmaker-collectie regendouches voorzien wordt van een glazen onderkant. Een luxe uitstraling, die bovendien in ons kalkrijke water ook hygiënische voordelen biedt.

De voet van de waskolom Octagon van Villeroy & Boch kan worden afgewerkt met leer, hout of steen. Een bad met houtfineer-afwerking is ook mogelijk. Het was een van de vele voorbeelden van alle variaties en mogelijkheden die de meeste fabrikanten tegenwoordig bieden.

De kranen in de Synergie-collectie van Fir hebben grepen die lijken op kiezelstenen. De grepen zijn in samenwerking met DuPont gemaakt van Corian. De kiezelkranen worden nog niet in Nederland verkocht.

Design

De BetteLux van Bette was het eerste bad van staal en email. Nieuw is de uitvoering BetteLux Shape. Hierbij hangt het bad in een stalen frame. Het ontwerp lijkt geïnspireerd op Gerrit Rietveld of Piet Mondriaan. De frames zijn zowel in zwart als in wit te leveren, het sanitair in zes kleuren. Het bijzondere bad met frame komt pas in de herfst uit en won een Design Award 2015. In dezelfde serie leverbaar zijn een staande spiegel, een hocker, een wastafel en een handdoekhouder.

Gessi heeft twee nieuwe collecties: Eleganza en Cono. De collecties zijn erg verschillend: Eleganza is klassiek, Cono juist modern. Ontwerper Prospero Rosulo liet zich voor Cono inspireren door de natuur. Gessi kiest vaak voor geometrische vormen als basis voor een ontwerp: deze keer is dat de kegel (conische vorm), die overal terugkomt. De lijn kan worden afgewerkt in alle RAL-kleuren. Bijzonder in de Cono-collectie is het bad: gebruikers liggen hierin automatisch in foetushouding.

Hollands glorie

Natuurlijk waren er ook voldoende Nederlandse producten op de ISH te zien. Geesa bestaat dit jaar 130 jaar en dat viert het bedrijf met de ‘roseknob’: een aromaverspreider, ontworpen door Gijs Bakker. Verder introduceerde het Nederlandse bedrijf twee collecties accessoires met de namen Tone en Thessa.

Jee-O introduceerde drie nieuwe baden: Amsterdam, Dubai en London. Deze baden zijn dunner dan voorheen dankzij het toepassen van een composiet met kwarts. Eyecatcher maar helaas niet te koop was een bad, speciaal voor de ISH betekend door een kunstenaar. Daarnaast was er een uitbreiding van de Soho-collectie met wand- en badkranen. Alles is zowel voor binnen als buiten geschikt. De Soho-douche werd eerder al bekroond met een Red Dot Award.

Tekst: Margriet Brus, foto’s: Margriet Brus, Eddy Buiting, fabrikanten