fbpx
Artikel

Efficiënt bij wisselende koudevraag

Dankzij een duurzaam koelsysteem hoopt poptempel Ziggo Dome ongeveer een kwart te besparen op haar energierekening. De condensingsunits scoren vooral vanwege het lage energieverbruik bij gering koudevraag.  

Fabrikant Daikin uit Capelle aan den IJssel heeft de Ziggo Dome in Amsterdam, Nederlands nieuwste en meest energie-efficiënte muziektempel, voorzien van de koel- en vriescapaciteit die noodzakelijk is voor de 26 bars en horecapunten. In totaal is op 218 locaties koel- of vriescapaciteit nodig. Daarvoor zijn zes ZEAS koelunits en twee ZEAS vriesunits geleverd. Deze condensingsunits zorgen voor een energiebesparing van 25% ten opzichte van conventionele methoden en passen daarmee in de duurzame bedrijfsvoering die de uitbaters van de Ziggo Dome nastreven. Omdat het complex, gezien over een langere periode, slechts beperkte tijd volledig in bedrijf is, was de strikte voorwaarde aan het koelsysteem dat het bij geringe koudevraag een uiterst laag energieverbruik zou hebben.

 

Piekbelasting

Frank Boeijen, sales manager bij installateur Van Kempen Koudetechniek uit Tiel, dat het koelsysteem in samenwerking met Daikin ontwierp en installeerde: “De meeste tijd is in een complex als de Ziggo Dome relatief weinig koeling nodig; alleen bij de voorbereiding van en tijdens evenementen is er piekbelasting. Dan worden de koelkasten bijgevuld, gaan de deuren van de vriescellen vaak open en willen honderden mensen tegelijk een koud biertje. We hadden een systeem nodig dat bij geringe koudevraag een laag verbruik heeft, dus een hoog rendement op deellast, en dat zich gemakkelijk laat installeren op vrijwel elke locatie.”

 

DaikinziggobinnenBier

De Ziggo Dome herbergt honderden koelmeubelen, fustkoelingen voor bier, carbonators voor het koelen van wijn, koelcellen, koelwaterbakken, crushed ice-installaties en vriescellen. Daarnaast is er een transportsysteem voor bier via zogenoemde pythonleidingen. Het bier stroomt in een binnenleiding van de centrale bierkelder naar tientallen afgiftepunten, waarbij het wordt gekoeld door koud water in de leidingmantel. Voor verwarming en koeling van het complex is warmte-koudeopslag in de bodem aangelegd. Wat verder aan energie nodig is, komt van Nederlandse windmolens. Een conventioneel koelsysteem dat alleen ‘aan’ en ‘uit’ kan, past niet in dat beeld. Het zou vrijwel altijd op volledig vermogen moeten draaien en dat kost veel te veel energie.’

 

Leidinglengtes

ZEAS is gebaseerd op VRV-technologie (Variable Refrigerant Volume), wat betekent dat de units vooral bij wisselende belasting uitstekende prestaties leveren. De units zijn geschikt voor toepassingen met een temperatuurbereik tussen -45 °C tot +10 °C.  ZEAS maakt gebruik van het efficiënte koudemiddel R-410A en is voorzien van hermetisch gesloten frequentiegestuurde gelijkstroomscrollcompressoren die zich traploos instellen op de gevraagde koelcapaciteit. De frequentiegeregelde gelijkstroomventilatoren hebben een laag geluidsniveau. Het is mogelijk meerdere units te koppelen aan hetzelfde leidingsysteem om meer capaciteit te creëren.

“Uit onze studies en berekeningen kwam de configuratie met vier koelunits op het dak en twee koel- plus twee vriesunits in de parkeergarage als beste uit de bus”, aldus Frank Boeijen. “De opdrachtgever wilde aanvankelijk liever een systeem met andere, grotere units, maar was snel overstag toen we de voordelen van ons systeem op basis van ZEAS duidelijk maakten. Niet alleen energiebesparing, maar dankzij kortere leidinglengtes ook meer bedrijfszekerheid. En doordat ZEAS werkt met het koudemiddel R-410A, kunnen de leidingdiameters kleiner blijven. Bovendien hebben we een in eigen huis ontwikkeld touchscreen aan het systeem gekoppeld dat realtime de status weergeeft. Mocht er een unit in storing gaan, dan geeft het scherm een melding en kan een medewerker handmatig een reset uitvoeren. Hetzelfde kunnen wij via internet op afstand doen. Die combinatie is bij mijn weten nog nergens in Nederland op deze manier toegepast.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.