fbpx
Artikel

Besparing gasabsorptie boven verwachting

Het plaatsen van gasabsorptiewarmtepompen blijkt grote effecten te hebben op de energieverbruik.  

Fabrikant Remeha monitorde een aantal van haar eigen projecten en kwam tot de conclusie dat de gemiddelde cv-installatie tot 30 procent zuiniger werd, en dat is boven haar verwachting. Zo liet de Woningstichting Vaals twee gebouwen met in totaal ruim driehonderd flatwoningen uitrusten met enkele, in cascade geplaatste, gasgestookte warmtepompen op het dak. Het uitgangspunt was dat de nieuwe installatie in de combinatie met de bestaande HR-ketels voor een energiebesparing van 18% zou gaan zorgen. Echter, door intensieve en actieve monitoring in combinatie met een optimale inregeling, bedroeg de energiebesparing na één jaar in de ene flat 28% en in de andere zelfs 34%.

 

Draaiuren 

Gasadsorptiewarmtepompen blijken erg geschikt voor renovatieprojecten omdat men de bestaande installatie niet ingrijpend hoeft aan te passen. Voor een zo hoog mogelijk rendement is het belangrijk dat de installatie zoveel mogelijk draaiuren maakt. Het toestel komt daarom het best tot zijn recht in appartementencomplexen, zorginstellingen, hotels, ziekenhuizen en sporthallen. Het gasgestookte toestel kan in combinatie met nieuwe of bestaande cv-ketels het totale gasverbruik sterk reduceren en daarmee ook de CO2-uitstoot verminderen. Omdat deze warmtepomp geen bodembronnen nodig heeft en niet in het gebouw maar buiten – vaak op het dak – kan worden geplaatst, is hij in de meeste projecten snel en eenvoudig te installeren. Behalve in de bestaande bouw kan de techniek ook in nieuwbouwprojecten zijn besparingspotentieel realiseren; in veel gevallen is dit kostenbesparend omdat er geen zware elektrische aansluiting nodig is. Het vermogen van de Remeha Gas HP bedraagt 35 kW en is in cascade-opstelling uit te bouwen van 70 kW tot maximaal 175 kW.

 

Rekenmodule

Remeha heeft een online rekenmodule gelanceerd. Deze geeft de gebruiker binnen enkele minuten inzicht in het besparingspotentieel voor wat betreft het gasverbruik en reductie van de CO2-uitstoot. Zowel installateurs als exploitanten van verwarmingsinstallaties kunnen hiermee, door enkele gegevens van de huidige verwarmingsinstallatie in te vullen, snel uitrekenen hoeveel men met deze techniek kan besparen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.