
Zodra het economisch beter gaat en er weer opdrachten binnenkomen, moeten bedrijven het personeelsbestand opschalen. Mensen in vaste dienst aannemen, is vaak niet haalbaar. Flexwerkers inzetten wel. Maar maak niet de fatale blunder flexwerkers als tweederangs personeel te zien.
Rick Schrijver en Angela Pot van uitzendbureau In Person geloven ‘heilig’ in uitzendkrachten die zich betrokken voelen bij het wel en wee van hun tijdelijke baas. En dat is niet zo’n gekke gedachte. Een tijdelijke metselaar die wordt gekend in de plannen en beslissingen, zet al snel een stapje extra. Een schilder op projectbasis, die tijdens de feestdagen ook een kerstpakket krijgt uitgereikt, voelt zich gewaardeerd en krijgt hart voor de zaak. Maar het gaat verder dan dat. De flexibele schil is een wezenlijk onderdeel van bedrijven geworden.
Flexwerker tegen bedrijfsblindheid
In Person bemiddelt onder meer voor de technische branches, bouw, logistiek, industrie, horeca en voor de ICT. Marketingmanager Rick Schrijver: “Wij zien de eisen toenemen die werkgevers aan flexwerkers stellen. Tijdelijk personeel moet niet alleen de juiste kennis en ervaring hebben maar ook de juiste mentaliteit en persoonlijkheid.” Een bijkomend voordeel van flexwerkers is volgens Schrijver, dat ze met een frisse blik naar de interne bedrijfsprocessen kijken. Ze kennen tal van bedrijven, komen ook bij de concullega over de vloer, en zien daar wat slimme en minder slimme oplossingen zijn. Schrijver: “Ze zien vaak heel snel wat er beter kan. Een flexwerker is een goed middel tegen bedrijfsblindheid.” Maar als u de voordelen van flexibel personeel wilt benutten, geldt één basisregel: motiveer ze. Anders zal het gewoon de zoveelste afknapper worden in een lange reeks.
Natuurlijk onderdeel
De flexibele schil lijkt steeds meer een natuurlijk onderdeel van bedrijven te worden. Niet alleen uitzendkrachten en gedetacheerden vallen onder de flexibele schil, ook zzp’ers, payrollers en mensen met een tijdelijk contract worden ertoe gerekend. Zodra de economie opleeft, staan flexwerkers ineens weer bovenaan het prioriteitenlijstje. Dat lijkt nu het geval. “Flexibel personeel is niet meer weg te denken”, aldus Frank Boersma van Faber Personeelsdiensten, een groot uitzendbureau voor de bouw- en schildersbranche. Boersma: “De zomerperiode is de drukste tijd. Dan moeten veel bedrijven vol aan de bak. Ze hebben tijdelijke projecten of hebben te maken met seizoensinvloeden, waarop ze moeten anticiperen. Als ze daarnaast ook nog een hoog ziekteverzuim hebben, en extra opdrachten door de huidige economische opleving, dan begrijp je hoe belangrijk de tijdelijke vakmensen zijn.”
Niet wachten
Uitzendbureau Multiman geeft advies over hoe bedrijven een flexibele schil als structureel instrument kunnen inzetten. “Vergroting en samenstelling van de flexibele schil wordt voor veel organisaties dé uitdaging voor de komende jaren”, stelt Multiman. “Daarmee zijn bedrijven voorbereid op veranderende (markt)situaties, regelgeving en processen.” Volgens Multiman zouden bedrijven een deel van hun organisatie structureel moeten flexibiliseren om direct op wisselende omstandigheden te kunnen inspelen (in plaats van wachten tot de nood aan de man is). Organisaties die hun arbeidspotentieel snel kunnen aanpassen aan de veranderende vraag – in volume en samenstelling – zijn de winnaars van deze tijd.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Het begint met een goede match. Frank Boersma van Faber Personeelsdiensten hamert er bij zijn accountmanagers op zowel de bedrijven als de kandidaten persoonlijk te kennen, want dan is de kans vele malen groter dat iemand bij een passende bedrijfscultuur kan worden ondergebracht. Als de match eenmaal is gemaakt, moeten bedrijven zelf eruit halen wat erin zit. Hoe? Door flexwerkers gelijk te behandelen. Boersma: “Uitzendkrachten willen serieus genomen worden. Werkgevers zullen ook tijdelijk personeel moeten motiveren. Als bedrijven daar energie in steken, krijgen ze twee keer zoveel motivatie terug. Dat kerstpakket? Dat krijgen ze van ons. En sommige jongens krijgen er ook een van hun tijdelijke opdrachtgever.” Zowel de primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden moeten gelijk zijn, stelt Boersma.
Wendbaarheid
Volgens Angela Pot, strategisch HR-manager bij uitzendbureau In Person, moeten bedrijven niet slechts de schil maar hun hele organisatie flexibel maken. Dan kunnen ze ‘soepel schakelen’ bij verandering. In deze wendbaarheid zit het verschil tussen succes en mislukking. Mensen moeten multi-inzetbaar zijn, volgens Pot, en wisselende taken kunnen uitvoeren, afhankelijk van de behoefte op dat moment.
Tekst: Ton Verheijen, illustratie: Toni Tati – Pennestreek
Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 2-2016. Klik hier voor een (proef)abonnement.