fbpx
Artikel

Het beeld bepalende Villa Flora in Venlo herbergt veel innovatieve duurzame technieken.  

Het binnenklimaat in Villa Flora is al voor bouw met computersimulaties zichtbaar gemaakt. Het gebouw heeft een neutrale CO2 footprint en produceert zo mogelijk meer energie dan het verbruikt. De zonne energie die in de expokas (7 maal meer als nodig) binnenkomt is de sleutel van de energiezuinigheid . Om dit “zonneterp principe” optimaal te gebruiken is het gebouw voorzien van nieuw ontwikkelde warmtewisselaars  die dubbel zo zuinig zijn als conventionele types. De WKO-installatie voor de energiebuffering in de aarde is de basis voor de verwarming en koeling , en met name voor pieken is het gebouw voorzien van een zeer bijzondere  warmtepomp met een buitengewoon hoog rendement, een COP van 10.

Verder maakt men ook optimaal gebruik van regenwater en loost het gebouw geen afvalwater op het riool. De energiezuinige verlichting heeft een bijzondere lichtsturing die zorgt voor zeker 50% energievoordeel.

 

Betonkernaccumulatie

Een van de belangrijkste  innovaties van Villa Flora is de directe verwarming van het kantoor door warmteoogst in de nok van de expohal door middel van  ‘Fine Wire Heat Exchangers’ (Fiwihex ) waarbij het verwarmde of gekoelde water door leidingen  in de betonconstructie van het gebouw loopt. In de vloer en het plafond liggen60 km aan leidingen waar koud of warm water doorstroomt voor verwarming of koeling van het gebouw. Door betonkernaccumulatie worden pieken gedempt, en met na regelaars voor geconditioneerde lucht kan snel gereageerd worden op temperatuurfluctuaties  buiten en belastingen binnen het gebouw.

 

WKO

De seizoenopslag van warmte en koude wordt gerealiseerd met behulp van de WKO broninstallatie. Tot een diepte van tachtig meter onder de grond zijn twee warme en twee koude bronnen gemaakt. De warmte en koude uit Villa Flora wordt hierin opgeslagen. In de zomer wordt het koude water opgepompt uit de koude bron om het gebouw te koelen en het zo opgewarmde water te retourneren naar de warme bron. En in de winter wordt het warme water opgepompt uit de warme bron om het gebouw te verwarmen en het zo afgekoelde water te retourneren naar de koude bron.

 

Zonne-energie

Op de pergola aan de zuidingang zijn 1000 m2 zonnepanelen geplaatst voor de opwekking van elektriciteit. De 150kW zonne-energie is inzetbaar voor de gebouwinstallaties en wordt gebufferd door een directe aansluiting  op  het elektriciteitsnet . 

 

Uitvoerende partijen

Voor het monitoren van de installatie van de diverse milieu- en energiebesparende installaties was Terberg Systeemintegratie uit IJsselstein verantwoordelijk, terwijl het ontwerp de uitwerking en uitvoeringsbegeleiding van die installaties in handen lag van Ingenieursbureau Volantis uit Venlo. De bouw is gerealiseerd door Pellikaan Bouwbedrijfin circa 11 maanden tijd. Architect is Jón Kristinsson.   

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.