fbpx
Artikel

Knelpunten bij bedrijfsovername

Doordat de ‘babyboom’-generatie de arbeidsmarkt gaat verlaten, staan veel installatiebedrijven in de etalage. Volgens branchevereniging Uneto-VNI gaan er de komende jaren 150 installatiebedrijven per jaar in de verkoop.  

De vraag is nog veel lager dan het aanbod. Een goede voorbereiding op verkoop is volgens Uneto-VNI dan ook van groots belang. Daarom start de branchevereniging in samenwerking met MKB Adviseurs de website www.installatiebedrijvenbeurs.nl Tevens worden in 2012 diverse inhoudelijke workshops georganiseerd.

 

De grootste knelpunten rond verkoop/aankoop

-de waardering van goodwill bedrijf

-het vinden van een koper

-emotionele aspecten

-goede informatievoorziening

-communicatie met belanghebbenden/personeel

-afrekenen met de fiscus

-perspectief na overdracht

-financiering van de overdracht (via bv bank)

 

De grootste valkuilen voor de overnemende partij

-continuiteit en perspectief (‘vent weg, tent weg’)

-lijken in de kast

-bedrijfscultuur

-financiering

-wettelijke regels

 

Financiering 

Het financieren van een overname is een grote bottleneck, zo bleek uit de workshop. Banken zijn niet scheutig met leningen, en bovendien zijn de economische vooruitzichten onzeker. Daarnaast blijkt er veel onduidelijkheid te zijn over de waardebepaling van een bedrijf. “Goodwill is als lucht voor een bank, en ook een percentage van de omzet is nooit de prijs”, aldus adviseur Gé van Gelder van MKB Adviseurs. Bedrijven zouden in zijn ogen voor de waarde van de onderneming veel meer aandacht moeten geven aan de kwaliteit van het klantenbestand, de orderportefeuille en een gezonde samenstelling van het personeelsbestand.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.