fbpx
Artikel

Frisse schoolvoorbeeld

Duurzaam maatwerk. De Brede School Losser maakt gebruik van warmte-koudeopslag en luchtbehandeling met WTW. Het project won daarmee de Twentse Duurzaamheidsprijs. Adviseur en installateur over deze school.

Adviesbureau DWA is gespecialiseerd in duurzaamheid en installatietechniek. Aart-Jan Schot begeleidde het project in Losser, dat een warmte-koudeopslagsysteem in de bodem heeft. “Als WKO hebben we gekozen voor een gesloten bronsysteem tot een diepte van zo’n 60 m. Vanwege de Twentse bodemstructuur was een open bronsysteem ongeschikt. Een elektrische warmtepomp reguleert vervolgens – via luchtbehandeling, vloerkoeling en vloerverwarming – de temperatuur in het 2700 m2 grote gebouw. De verlichting bestaat uit energiezuinige HR-verlichting met daglichtregeling en aansturing op aanwezigheid. Als leerlingen pauze hebben, gaat de verlichting in het lokaal automatisch uit, ook wordt de lichtsterkte continu aangepast op het binnenvallende daglicht. Op het dak liggen 168 zonnepanelen die goed zijn voor een opbrengst van 40 000 kWh per jaar. De drinkwaterafvoer is gescheiden van het riool en wordt evenals het hemelwater opgevangen in een wadi.”

Terugwinrendement

Holland Heating, vorig jaar gefuseerd met Systemair, leverde de luchtbehandelingskast in de techniekruimte op de bovenste verdieping. De kast is uitgerust met een warmtewiel dat warmte en vocht terugwint. Het kent een rendement van 72%. Door het wiel blijft de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid in het gebouw constant. “Juist door een apparaat te kiezen met een hoog warmte- en vocht-terugwinrendement kun je een comfortabele installatie maken met voldoende verse lucht voor de leerlingen, en je houdt het duurzaam, dat is hier de leuke oplossing”, aldus Aart-Jan Schot. “Je moet het zien als een trechter, het gaat van grof naar fijn. Een aantal hoofdkeuzes zijn vooraf gemaakt, zoals de luchtbehandelingskast met warmteterugwinning. Maar het fabricaat of een bepaald type, gaat in overleg met de installateur. Prijskeuze speelt in de conceptstudiefase een belangrijke rol. Door het wegvallen van het kinderdagverblijf moesten we op het randje gaan zitten en een gezonde mix maken van kwaliteit en prijs.”

Uitdagende klus

De Brede School Losser

Alferink Installatietechniek heeft de handen vol gehad aan de installatie. Patrick Aarnink was projectleider namens het Groenlose bedrijf. “De grootste uitdaging was de luchtbehandelingskast van Systemair. Vanwege z’n omvang, 6 m lang, 2,5 m breed en 3 m hoog, moest de kast worden geplaatst voor het dak erop ging. Daarnaast was het een hele klus om de luchttechniek in het plafond te krijgen, de ruimtes waren minimaal. De rest van het installatiewerk was gesneden koek. Als installateur zijn projecten met duurzame toepassingen mooi om te doen, dat vraagt meer van je dan de reguliere projecten.” Tijdens de aanleg van het installatiewerk was er geregeld contact met Eef van der Velden van Systemair. “Onze luchtbehandelingskast was gedeeltelijk maatwerk. Tijdens de installatie hebben we een aantal keren, vanwege maatvoering en op aanvraag, de techniek aangepast.”

Tekst en foto’s: Ruud Dilling

Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 2-2016. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.