fbpx
Artikel

Gasmotor drijft warmtepomp aan

Een goed functionerende WKO-installatie met een monobron van 80 m diep is bij een appartementencomplex De Amazones in ’s-Hertogenbosch gekoppeld aan een gasmotorgedreven warmtepomp (GW) met een capaciteit van 1342 kW.

Regie

Hendriks Bouwbedrijf en Hendriks Installatietechniek hebben vroeg in het proces hun kennis en kunde binnen het bouwteam kunnen inbrengen. “Het project is met alle bouwpartners integraal vanaf de voorlopige ontwerpfase in een kort tijdspad uitvoeringsgereed gemaakt”, vertelt projectleider Paul Laurensse. “Hierbij is verder gekeken dan alleen bouwkundige zaken en individuele installaties.” Binnen een team van experts heeft Hendriks als regisseur de coördinerende rol op zich genomen.

gasmotor drijft warmtepomp aan01

Integrale aanpak

Voor het appartementencomplex heeft Hendriks op het gebied van de WKO-installatie een integraal optimalisatietraject geleid, met advies over de toepassing van de WKO-installatie. Geocomfort was geselecteerd als leverancier van het turnkey duurzame energiesysteem. Doordat het bedrijf al vroeg in het proces betrokken was, kon verder gekeken worden dan de grondwaterzijdige mogelijkheden en warmtepompinpassing. Laurensse is overtuigd van de meerwaarde van deze ‘ketenaanpak’ voor complexe duurzame installaties. “Op deze manier wordt bijvoorbeeld niet alleen verantwoordelijkheid genomen voor levering van het energiesysteem, maar blijven we als bedrijven ook na inbedrijfstelling betrokken.”

gasmotor drijft warmtepomp aan02WKO-installatie

Uitkomst is een evenwichtige, goed functionerende WKO-installatie met een monobron van 80 m diep op het terrein gekoppeld aan een gasmotorgedreven warmtepomp (GW) van Reduses. Deze GW heeft een capaciteit van 1342 kW. Dit in combinatie met een zogenaamde GeoGW-Skid. Deze bestaat op zijn beurt uit twee hoofdcomponenten, een prefab frame met pompen, kleppen en overige appendages en de GW. De GW is gebaseerd op het principe van een conventionele elektrische warmtepomp en valt op doordat beide compressoren aangedreven worden door een (modulerende) gasmotor. De motor produceert arbeid en warmte. De arbeid (asvermogen) wordt gebruikt voor het aandrijven van de twee compressoren. De rookgaswarmte en de warmte van het koelwatercircuit van de motor worden gebruikt voor het bereiden van warm tapwater of het verwarmen van een hoog gestookt verwarmings – circuit. De complete WKO-installatie staat in de kelder van Toren 3. Overigens staat binnen elke toren een cassade-opstelling van drie CV-ketels voor bijverwarming van de bron. Het opgewerkte warme water van de bron door de gaswarmtepomp wordt via transportleidingen onder de grond, en verdelers en pompunits in elke toren via een schacht naar de appartementen geleid. Hier ligt een LT-vloerverwarming die zomers ook als vloerkoeling kan worden gebruikt.

Tekst en beeld: Loet van Bergen

 

1 reactie op “Gasmotor drijft warmtepomp aan

 1. Frank Dimmendaal schreef:

  Hallo allemaal.

  Er dient een kleine nuance aangebracht te worden in het opgesteld vermogen van de gasmotorwarmtepomp. Dit betreft een GW300-4.1-40/70°C machine. Deze levert 135kW koelvermogen en 267kW verwarming vermogen. Geen 1342kW zoals nu is omschreven.

  Met vriendelijk groet,

  Frank Dimmendaal

  Technisch commercieel accountmanager Reduses.