fbpx
Artikel

Géén eenheidsworst

“We zijn heus niet uniek in de merken die we bieden, maar wel in wat we ermee doen.” De 80-jarige keuken-, sanitair- en interieurspecialist Middelkoop in Culemborg heeft zich voor het eerst aangesloten bij een franchiseketen, maar koestert vooral zijn eigen naam en het daar aanhangende kwaliteitsimago: “We willen er altijd zijn voor de klant”.

Sloophout

Op dezelfde plek als waar de onderneming zich nu bevindt, begon Cornelis Middelkoop in 1933 een handel in sloophout. Inmiddels heeft het sloophout plaats gemaakt voor keukens en sanitair. Hans Middelkoop (44) zwaait sinds 2004 de scepter. Zijn hart ligt bij keukens en dit segment doet het heel goed. “Dat we in 2012 keukendetaillist van het jaar waren, speelde zeker mee, evenals de diverse acties die we vorig jaar maandelijks hielden ter ere van 80 jaar Middelkoop.”

jaws131029-004Consumentenwensen

Middelkoop zit met de keukens voor een belangrijk deel in de projectenmarkt. Jan-Willem Korevaar (34), afdelingshoofd sanitair en tegels: “Bij sanitair was dat niet het geval omdat belanghebbenden al snel een groothandelsshowroom verkiezen. Projectklanten vragen zich echter steeds meer af waarom ze bij ons wél een keuken mogen aanschaffen en geen badkamer. Inmiddels zitten we met het sanitair nu ook wat meer in projecten. Het blijft echter moeilijk om daarvoor alle partijen bijeen te krijgen.”

Bad in Beeld

De aansluiting bij franchiseketen Bad in Beeld is sinds 1 oktober 2013 een feit. Middelkoop ging vooral met Bad in Beeld in zee vanwege het inkoopvoordeel. Korevaar: “Kennis uitwisselen tijdens de bijeenkomsten spreekt ons zeker ook aan en daarnaast maken we gebruik van het folderaanbod. We verspreiden doorgaans 100 000 tot 120 000 exemplaren en het scheelt aanzienlijk in de kosten om dat via Bad in Beeld te laten verlopen. Verder gaan we inhaken op de promotie van een ‘all inclusive’-badkamer in samenwerking met het tijdschrift 101 Woonideeën.”

jaws131029-010Eigen uitstraling

De eigen uitstraling blijft voor Middelkoop echter het belangrijkste. Om een exclusief aanbod te bewaken, presenteert Korevaar bij voorkeur een mix van groothandelsproducten en directe leveranciers. “Andere showrooms kunnen het resultaat niet gemakkelijk een-op-een overnemen zodat onze presentatie uniek blijft. Bovendien is de toegevoegde waarde van een groothandel bij maatwerkmeubelen of -douchewanden nihil.”

Op maat

Het werk ontstijgt regelmatig de sanitairafdeling. Jan-Willem Korevaar: “Wil een klant een meubel dat onze sanitairleveranciers niet in het pakket hebben, dan trippel ik naar de keukenafdeling voor een bijzonder frontje of geheel maatgericht product. Keukenfabrikanten of een interieurbouwer maken het precies zoals de klant wil. Sinds een paar jaar voer ik dan ook het motto: kan niet bestaat hier niet, alleen het onmogelijke duurt iets langer…”

Middelkoop, Beesdseweg 2, Culemborg

jaws131029-014Showroom: 3500 m2 sinds 2006, eigendom
Indeling: begane grond 1000 m2 interieur; eerste etage: 2000 m2 keukens en 500 m2 sanitair met 25 complete badkamers en losse presentaties in tegels, kranen, accessoires en meubelen
Rayon: begrensd door Waal, Veenendaal, IJsselstein, Gorkum
Segment: onderkant midden- tot onderkant allerhoogste segment
Aantal verkochte badkamers: 200 – 250 per jaar
Doorsneeprijs verkochte badkamer: 16.500 euro inclusief montage
Belangrijke merken: mix van ‘groothandelsmerken’ als Villeroy & Boch, Grohe, Hansgrohe, Geberit, Laufen, Easy Drain en Venis; en rechtstreekse leveranciers als Sealskin, Primabad, Instamat en Marlin
Inkoop: Galvano, TGN of rechtstreeks
Aantal medewerkers: 35 waarvan 3 sanitairverkopers

Tekst: Edith Kok, beeld: Jan Willem Schouten