fbpx
Artikel

Ondernemers kunnen weer voorstellen indienen bij Agentschap NL om de Energielijst van de Energie Investeringsaftrek (EIA) aan te vullen. De EIA is een fiscale regeling, waarbij ondernemers 41,5% van de investeringskosten van energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie kunnen aftrekken van de fiscale winst. De Energielijst is een overzicht van investeringen die voor EIA in aanmerking komen. Voorbeelden zijn energiezuinige koeling, energiezuinige verlichting of warmtepompen. Elk jaar wordt de Energielijst geactualiseerd aan de hand van nieuwe ontwikkelingen, onder andere op het gebied van innovaties, normen en keurmerken.

 

Eigen ideeën voor energiebesparing

Ondernemers en andere organisaties in Nederland kunnen de overheid jaarlijks wijzen op nieuwe energiebesparende bedrijfsmiddelen of op aanpassingen aan bestaande technieken. Criteria voor het plaatsen van een nieuw bedrijfsmiddel op de Energielijst zijn onder andere de hoeveelheid bespaarde energie per geïnvesteerde euro, een brede toepasbaarheid en een eenduidige definitie van het bedrijfsmiddel.

 

Tot 1 september

Ondernemers kunnen tot 1 september voorstellen indienen voor de Energielijst. Dit kan via het Voorstelformulier Energielijst 2014. Meer informatie op de EIA-pagina op de website van AgentschapNL.

 

Vooral mkb

In 2012 investeerde het Nederlandse bedrijfsleven 1 miljard euro in energiezuinige technieken en duurzame energie. Hierbij maakten zij gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA), een fiscale regeling die gemiddeld 10 procent belastingvoordeel oplevert.

De investeringen uit 2012 zorgen gezamenlijk voor een CO2-reductie van ongeveer 765 kiloton per jaar. In 2012 waren er meer dan 17.000 aanvragen, 84 procent kwam uit het mkb. Samen goed voor ruim 800 miljoen euro aan investeringen in energiebesparing en 200 miljoen euro in duurzame energie.
Het aantal aanvragen is sinds 2001 niet meer zo hoog geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.