fbpx
Artikel

Iedereen kan prefabben

Prefab is een belangrijke trend en dat kan op elk niveau. Installateurs, leveranciers en groothandelaren zijn volop actief op dit front. Installatie.nl verzamelt een groot aantal mogelijkheden uit de praktijk. Van simpele voormontage tot integrale installatieskid.

Minder faalkosten, minder afval en montage onder geconditioneerde omstandigheden. Een ander belangrijk voordeel van prefabben is dat er minder montagehanden nodig zijn op de bouwplaats. Hier is in de installatiewereld een schreeuwend tekort aan. De voorinvestering aan de voorzijde en de mogelijke meerprijs in materiaal, verdient zich uiteindelijk dik terug, zeggen prefabbers van het eerste uur. Hogere kwaliteit, minder fouten en dus onderaan de streep voordeliger voor iedereen.

Naast nieuwbouw (juist) ook renovatie

Prefabben gebeurt nu veel in nieuwbouw. Maar ook de (projectmatige) renovatie leent zich uitstekend voor voormontage. Belangrijk is dat processen en materialen gestandaardiseerd worden. En alles staat of valt natuurlijk met een goede werkvoorbereiding: goed (digitaal) tekenwerk en goede afstemming tussen werkvoorbereiders en uitvoering.

Veel installatiebedrijven prefabben

Prefab-hal bij Van Hoften Installatietechniek.

Veel bedrijven zijn structureel bezig met prefab. Bij de voorbeelden putten we nadrukkelijk uit de afdelingen prefab van groothandel Rensa en Van Hoften Installatietechniek. Bij Rensa houdt inmiddels een afdeling van acht mensen zich bezig met prefab voor installatieklanten. Van Hoften heeft in Hardinxveld-Giessendam twee hallen van in totaal 1000 vierkante meter waarin voorgemonteerd en voorbereid wordt voor hoofdzakelijk nieuwbouwwoningen. Maar er zijn in Nederland nog legio meer voorbeelden te vinden bij leveranciers, installateurs en groothandelaren. Onze selectie:

Radiatoren

De radiatoren en aansluitmaterialen kun je in het werk monteren: dat kan ook van tevoren. Een klus die zeker in serie veel voordelen oplevert.

Deze radiatoren bij Rensa zijn voorzien van voetventiel, thermostaataansluiting en stijgbuis. De monteur hoeft op de bouw alleen nog maar aan sluiten.

Schachten

Prefab schacht

Ideaal voor gestapelde bouw, maar denk ook aan hotels: prefab schachten die per verdieping gestapeld kunnen worden. Voorgemonteerd onder fabriekscondities. Standleiding, ventilatie, cv-leidingen, netjes gebeugeld aan rails. Het voorkomt dat legio partijen op de vierkante meter hun kunstje moeten doen.

Ook aardig: de Modulefabriek, een samenwerking van Löwik Installatietechniek en Hegeman Bouwgroep, maakt trappen met een geïntegreerde leidingenschacht, die zo in een nieuwbouwproject kunnen worden gehesen. Wat te denken van de voordelen in de nieuwe 1,5 meter-voorschriften.

Cv leiding voorsnijden

Cv-leiding zit normaal op grote rollen van honderden meters. Vanaf de tekening kunnen leidingen al voorgesneden worden op de juiste lengte. De leidingen kunnen dan inclusief fittingen per woning of etage worden geleverd. Sneller verwerken en geen gezeul meer met die grote rollen.

Buiten-unit in één keer op dak

De buitenunit van de lucht/water-warmtepomp kan op het dak worden geplaatst, en via een luik aan de binnenzijde gewoon bereikbaar zijn voor onderhoud. Ook deze dakunits worden volop geprefabriceerd, en inclusief buitendeel op het dak gehesen, inclusief aansluiting voor ventilatie afvoer en rioolontspanning.

Voorbeeld van toepassing van geprefabriceerde dak-unit voor warmtepompen.

Warmtepomp-skids: alles erin

Legio fabrikanten, toeleveranciers en installateur hebben hun varianten: nieuwbouwskids met warmtepomp, balansventilatie, omvormers, bemetering en appendages in één behuizing. Ontstaan vanuit de Nul-op-de-Meter-concepten, maar tegenwoordig universeel toepasbaar, vooral in de seriematige nieuwbouw en renovatie. Het idee: in één stap alle techniek in huis, plug & play aan te sluiten en goed bereikbaar voor onderhoud. De unit staat op zolder, in een speciale ruimte of buiten in een schuurtje. De skid kan vaak in de ruwbouw al ingehesen worden.

Ventilatiekanalen op maat gezaagd en voorgemonteerd.

Ventilatiekanalen

Wanneer het tekenwerk kraakhelder is, is het op maat maken van de in te storten ventilatiekanaal de volgende stap. Hier worden de kanalen voorzien van de juiste bochten, en gecodeerd per woning klaar gelegd voor just-in-time-levering. Lang leve de digitalisering van de bouw.

Ketels snel aansluiten

Ketelborden met voorgemonteerde aansluitingen voor de cv-ketel, die op het laatste moment kan worden geplaatst. Nu worden cv-ketels niet veel meer geplaatst in nieuwbouw, maar het voorbereiden van de aansluiting kan nog steeds. Dit kan bijvoorbeeld met prefab aansluitsetjes, met de appendages en leidingen eraan. Superstrak en hoogwaardig. Let wel: de aansluitingen kunnen per ketelmerk verschillen. Het ketelbord is van Van Hoften, de aansluitset van Rensa.

Ventilatie wtw: de demper

Bij de montage van het balansventilatietoestel wordt de demper normaal gesproken in het werk gemaakt. En dat levert nog wel eens gepriegel op, bijvoorbeeld met onnodige bochten. Bij Rensa maken ze de dempers vooraf op maat op basis van de werktekeningen. Ook het snijafval komt dan niet op de bouwplaats.

Ventilatie verdeler

Op basis van de debietcalculaties van Ubbink kunnen de instelwaardes van de restrictieringen worden voorbereid en adapters per ruimte worden voorgemonteerd. De codering per afvoer geeft aan welke slang op de bouwplaats aangesloten moet worden. De kans op inregelfouten bovendien zwaar gereduceerd.

Voorgemonteerde wastafels

Wastafels met voorgemonteerde kranen en sifons. Deze kunnen in projecten kant en klaar per woning worden afgeleverd. Handig ineen bestellen, en geen uitzoekwerk meer voor de installateur.

Hetzelfde geldt voor douchesystemen met glijstangen, thermostaten en handdouches. Belangrijke voordeel: al het verpakkingsmateriaal komt niet op de bouw. Belangrijke voorwaarde: goed verpakken voor transport. De af

Inbouwreservoirs

Kleine moeite om de verpakking eraf te halen, en alvast de wateraansluiting te realiseren. Wat Rensa hier ook doet: ze voegen de afvoerset en isolatiemat met een nieuw artikelnummer bij de pot (en voorgemonteerde bril) zodat deze niet in de ruwbouw, maar in de afbouw pas ter plekke komt. Exact van die artikelen die kwijt of beschadigd raken.

Riolering

Voorgemonteerde PE-afvoerset

PE afvoersets, hier in de hal bij Van Hoften: de juiste aansluitingen, bochten en afschot voorgemonteerd. Minder handelingen op de bouwplaats, geconditioneerde omstandigheden van montage, en minder afval. Ook fabrikanten van afvoermaterialen bieden prefab-services.

De meterkast

Enexis Netbeheer kan bij nieuwbouwprojecten de meterkast voortaan aan het begin van het bouwproces installeren. Dit verhoogt de veiligheid op het bouwterrein en zorgt ervoor dat meer huizen volgens planning opgeleverd worden.

Vanaf dit voorjaar is Enexis Netbeheer klaar om dit concept aan te bieden bij bouwbedrijven. Op bouwplaats Willemsbuiten in Tilburg wordt hier voor het eerst gebruik van gemaakt. Daar worden op dit moment 98 van zulke meterkasten geplaatst. Van Wijnen, de aannemer van dit bouwproject, heeft het idee van de prefab meterkast mede geïnitieerd en ontwikkeld.