fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Niels van Leeuwen

In het begin van zijn carrière combineerde Niels van Leeuwen bouwen met installatietechniek. Inmiddels is zijn focus verschoven naar de installatietechniek alleen. “De prijzen in de bouw blijven te veel achter.”

Mooiste aan het vak

Het analyseren van een probleem en daar dan een oplossing voor bedenken. Het maakt mij niet uit of dat probleem een storing is of het bedenken van een nieuw systeem. Een storing zie ik als een uitdaging. Onlangs had ik een storing waarvan ik een analyse heb gemaakt. Op basis hiervan kan de VvE beslissen wat ze gaat doen en krijg ik waarschijnlijk de opdracht het probleem aan te pakken. Ik kan niet zonder metingen en cijfers.

Minder leuk

De soms lange dagen. Af en toe is niet erg, maar hele periodes achter elkaar wel. Afgelopen maandag was ik tot 23.30 uur op een storing en de volgende dag was ik voor 7 uur weer op een andere klus. Veel werk brengt veel administratie met zich mee, dat is een mindere bijkomstigheid. Gelukkig kan ik door een boekhoudpakket precies zien wat er in een project is geleverd.

Mooi project

De Boerhavekliniek in Amsterdam. Hier heb ik een oplossing bedacht met drie ketels die verschillende functies moesten hebben, zoals het verwarmen van het gebouw, een luchtbehandelingskast en warm tapwater. De functie van de ketels moest hierbij rouleren. Een ander project is een kleine brouwerij, waar de eigenaren alle componenten hadden aangeleverd zodat ik alles kon aansluiten. Ik ben dit toen gaan narekenen en de eigenaren bleken toch verkeerde aannames te hebben gedaan. We hebben het systeem vervolgens aangepast.

Crisis

Niet echt, ik heb het hartstikke druk! De klanten komen terug en bevelen me ook bij anderen aan. Ik heb veel werk via mond-tot-mondreclame. Er komen meer klanten bij dan dat er afvallen.

Kansen

Ik probeer me steeds verder te ontwikkelen in de installatietechniek door veel te lezen, beurzen zoals de ISH te bezoeken en veel te meten. Daar bouw je veel kennis mee op. Daarnaast zie ik kansen in de regeltechniek en de koeltechniek.

Bedreigingen

Ik vind het Nederlandse beleid om door te kunnen groeien belemmerend. Het wordt een zzp’er moeilijk gemaakt om door te groeien naar een bedrijf met personeel. Daar zou de overheid eens wat aan moeten doen. Onder andere de risico’s die je loopt bij ziekte van personeel zijn erg groot. Anders had ik de stap wellicht al gezet. Wat ik verder raar vind, is dat als je eenmaal installateur bent, je je kennis niet meer hoeft bij te houden. Installateurs zouden over meer kennis moeten beschikken. Ik investeer daar veel in, doe herhalingscursussen en lees veel. Er zijn veel niet-vakbekwame mensen die echter wel je concurrenten zijn. Uiteindelijk zijn ze niet echt een bedreiging, maar ze zorgen er wel voor dat ik minder ketelvervangingen doe. Zo moeten we vanzelf onze focus verleggen.

Investeren in

Ik investeer veel in meetapparatuur en onlangs in een thermografische camera. Daarnaast investeer ik in gereedschap.

Toekomst

Zoals gezegd zie ik veel kansen in de regeltechniek, in warmtepompen en de koeltechniek. Duurzaamheid en zonne-energie gaan heel belangrijk worden.

Privé

Samenwonend, twee kinderen.

Bedrijf: Installatie- & Onderhoudsbedrijf Van Leeuwen in Amsterdam. Niels van Leeuwen werkt in principe alleen, maar heeft twee zzp’ers die hij vaak inhuurt.
Functie: eigenaar
Leeftijd: 48 jaar
Opleiding: eerst twee jaar HTS, toen overgestapt op MBO installatietechniek
Ervaring: Voorheen lag de focus op de combinatie van bouwen en installatietechniek. Nu doe ik alleen nog installatietechniek omdat de prijzen in de bouw erg achterblijven.

Tekst: Margriet Brus, foto: Dutch Photo Agency