Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Alexander Sanders

‘Loodgieter zinkwerk en pompenmaker’. Onder die noemer ging Sanders Loodgieters 120 jaar geleden van start in het centrum van Purmerend. De locatie is gebleven. Het zinkwerk ook. ‘De rest is erg veranderd’, weet Alexander Sanders (38) alweer de vijfde generatie aan het roer van het familiebedrijf.

Functie: eigenaar

Opleiding: De installatietechnische school. 

 

Sanders kreeg de liefde voor het installatievak met de paplepel ingegoten. “Ik loop al vanaf mijn tiende mee. Nee, ik was acht toen ik hier al vakken aan het vullen was, dat vond ik leuk. Ik ging ook graag met mijn vader op klus. Acht jaar geleden ben ik in de zaak gekomen, toen de broer van mijn vader met pensioen ging. Want drie kapteins op een schip dat gaat niet. Zelfs twee is er eigenlijk al 1 teveel.” 

 

Mooiste van het werk

Dat je dichtbij de mensen staat. Het contact met de klanten. Ik vind het een uitdaging een oplossing te zoeken voor hun probleem. Dat je ze daarmee blij kunt maken.

 

Minder leuke kanten

Je bent veel in touw, moet veel werken. Je kunt niet zeggen tegen iemand die geen water heeft ‘ we komen morgen wel terug’. Je moet doorgaan. Maar dat heeft denk ik elke ondernemer. Verder bestellen mensen soms via internet spullen en dan komen ze hier vragen om uitleg. Dan moet ik ze teleurstellen, dat doe ik niet. Dat valt nog niet mee om dat uit te leggen. Ik vind dat je best meer mag verdienen. Je service, uitleg is je kracht. Dat kan een internetbedrijf niet bieden. Daar is de prijs te laag voor.

 

Kansen kleine installateurs

De kracht als je klein bent, is dat je snel kunt schakelen naar klanten toe. Vooral in de particuliere markt. Sneller dan grote bedrijven, dat vind ik een voordeel. We hebben er bewust voor gekozen klein te blijven (het bedrijf telt vier man, c.s.).  Jezelf onderscheiden door een lage drempel, je service en door je uitvoering van het werk hoog houden.

 

De bedreigingen

Het hele internetverhaal alhoewel ik het idee heb dat mensen een beetje internetmoe worden. En niet gediplomeerden die een klusbedrijf beginnen. Iedereen schrijft zich maar in. Als je ziet hoe ze werken….Uiteindelijk blijven de goede over. Anders hadden we het hier geen 120 jaar volgehouden.

 

De toekomst

Die zie ik voor mijn eigen bedrijf positief in. Ik zie mensen kiezen voor bedrijven als de mijne vanwege de service en know how. Ik denk dat in de groothandel wel verschuivingen gaan plaatsvinden. Die zullen meer gaan fuseren, groter worden. Omdat de prijzen onder druk staan.  Marges worden kleiner. Ook wordt sneller geschakeld. Vroeger werd het pakket sanitair twee keer per jaar  geschakeld, nu zes keer. Ik zie het positief in, zie de toekomst met vertrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Quatt introduceert airco op warmtepomp

Rijpende pompoen bron voor warmtepomp

Rookvrij balkon

Premium

Vernieuwde monoblock op cv-standleiding

Markplaats voor materieel

Villeroy & Boch vernieuwt projectserie Architectura