fbpx
Artikel

Ketenbetaling: sneller je centen

Betalingstermijnen van 30, 60, 90 of zelfs 120 dagen zijn in de bouwsector al lang geen uitzondering meer. Het kan ook via ketenbetaling en een veilige derdenrekening. Hoe werkt dit?

Met Co-Pay ketenbetaling en een veilige derdengeldenrekening bij een notaris krijgen alle partijen binnen tien dagen betaald voor hun dienstverlening. In sommige gevallen kon een installateur of architect zelfs 120 dagen op z’n centen wachten. Volgens Intrum Justitia wordt 4,5 procent van de facturen in de bouw zelfs helemaal niet betaald. In de ons omringende landen ligt dit getal op slechts 2 procent.

Onderling vertrouwen

“Dan is het niet vreemd dat het onderling vertrouwen in de bouwsector al jarenlang ver te zoeken is”, zegt Arjen De Vries. Hij is directeur van Co-Pay BV. “Als je drie maanden of langer op je geld moet wachten, kan je flink in de problemen komen.”

“Soms moet je met lede ogen aanzien dat onderaannemers en leveranciers bij het failliet van een hoofdaannemer nooit een cent kregen op ‘jouw’ bouwplaats. Dat was extra vervelend omdat ik representant was van een corporatie. Dan mag je verwachten dat je maatschappelijk verantwoord investeert.”

Regie

Wat De Vries voor ogen stond, klinkt buitengewoon simpel. Haal de regie over het geld weg bij partijen die belang hebben bij het zolang mogelijk vasthouden van geld. De Vries vertaalde dit idee in betaalsysteem Co-Pay, waarbij de geldstromen van de opdrachtgever niet meer via de opdrachtnemer lopen, maar via een onafhankelijke derdengeldenrekening van de notaris.

“Via een betaalovereenkomst wordt het bouwbudget van de opdrachtgever direct verpand aan iedereen die daar recht op heeft”, legt hij uit. “Het geld van de opdrachtgever kan alleen maar worden geïnvesteerd in het project. Dat scheelt niet alleen een slok op een borrel, het verkleint ook de afhankelijkheid van de bouwsector van bankfinanciering.”

Zekerheid

De hoofdaannemer krijgt betaald via een opslag over elke euro die hij besteedt aan derden. Deze aanpak geeft de opdrachtgever de zekerheid dat alle onderliggende partijen op tijd worden betaald. Omdat de hoofdaannemer een percentage krijgt over iedere factuur, is hij gebaat bij een snelle doorbetaling. De betaaltermijn van 60 tot 90 dagen neemt af naar maximaal 14 dagen.

Tekst: Peter de Winter, illustratie: Co-Pay BV

Dit artikel is verschenen in het augustusnummer van Installatie en Sanitair 2017. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.