fbpx
Artikel

Lokale biomassa verwarmt Easy Street

246 appartementen en 200 studenteneenheden in Breda worden verwarmd met pelletkachels.  

Met de ontwikkeling van het plan Easy Street (246 appartementen en 200 studenteneenheden) is als doel gesteld om tot een zo duurzaam mogelijke energieopwekking te komen. Hierbij is gekozen om de benodigde warmte lokaal op te wekken middels een biomassa centrale voor het totale complex. Met deze installatie is voor Easy Street zelfs een CO2 neutrale oplossing bereikt voor de ruimteverwarming en het warm tapwater van de woningen. De gebruikte biomassa bestaat uit houtpellets. Dit zijn kleine, samen geperste, houtkorrels en wordt gemaakt van zaagsel uit houtzagerijen.
 

Decentraal en duurzaam

De benodigde warmte wordt  duurzaam  opgewekt door een houtpellet installatie (1,1 MW) en geleverd aan alle woningen in het complex. Het eigendom van de  warmte  centrale ligt bij  Eteck, een duurzaam energiebedrijf uit Waddinxveen. Naast de warmte centrale heeft Eteck op de daken een zonnepaneleninstallatie van ruim 560 panelen (150 kW) die zijn gekoppeld aan een slim elektrisch energienet van Enexis.

 

Slim energienet

Jaap van Eck, directeur van Eteck, ziet grote kansen voor de toepassing van biomassa bij de verduurzaming van de bebouwde omgeving in Nederland: “Een biomassa centrale kan toegepast worden in elk gebouw, oud en nieuw, en is, naast Warmte Koude Opslag (WKO), een belangrijke technologie om  warmte duurzaam op te wekken”. Naast de biomassa centrale omvat het project ook een slim energienet wat gerealiseerd is in samenwerking met Enexis. Lennart Verheijen, projectmanager van Enexis: “Samen met een aantal partners is Enexis gestart met een pilot voor een slim energienet in de nieuwbouwwijken Meulenspie en Easy Street in Breda. De uitkomsten van de pilots zijn richtinggevend voor de energietoekomst van Nederland. De bewoners wekken hun eigen energie op via duurzame bronnen als zonnepanelen. Daarnaast krijgen deelnemers aan de pilot een slimme meter en een energiecomputer in huis, waarmee gemakkelijk te bepalen is wanneer bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten gunstig is  voor de portemonnee en/of het milieu”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.