
De 34-jarige Mark-Jan Koldijk nam acht jaar geleden installatiebedrijf Delta Techniek in Sint Philipsland over van zijn vader. Twee jaar geleden vond hij het tijd om met zijn 65 medewerkers het bedrijf opnieuw uit te vinden. BIM was daarbij het uitgangspunt.
De afkorting BIM staat voor Bouw Informatie Model. In de praktijk betekent de term dat binnen een bouwproces alle relevante informatie in een digitaal (3D-) gebouwmodel wordt opgeslagen en gebruikt. Maar ‘bimmen’ heeft tevens gevolgen voor de organisatie en het personeel. Dat ondervond Mark-Jan Koldijk ook.
Faalkosten verminderen
“Het idee om iets met BIM te gaan doen, ontstond vanuit een interesse in 3D-tekenen met Revit”, vertelt Koldijk. Een belangrijke reden om de organisatie op de schop te nemen, waren voor Koldijk de hoge faalkosten. “Die kun je met BIM verminderen. Daarnaast was ook de klantbeleving belangrijk voor ons. Veel klanten hebben moeite met het lezen van een 2D-tekening en dat zorgde weleens voor teleurstellingen. Met 3D-tekeningen kunnen ze beter zien wat ze krijgen.”
Pittige gesprekken
In augustus 2014 werd er gestart met de veranderingen onder leiding van een projectteam. Daar hoorden ook pittige sessies met het personeel bij. Koldijk: “Je geeft mensen de ruimte om te praten. Alle frustraties over bepaalde processen kwamen er toen wel uit. Daar moet je tegen kunnen. Het werd niet persoonlijk maar er kwam wel veel los. Alles is er nu uit, we laten dit achter ons en beginnen met een schone lei. Gelukkig hebben we sindsdien vanuit het personeel weinig weerstand gehad.”
Anders werken
Koldijk: “Het grootste verschil met voorheen is dat een project nu veel meer werkvoorbereiding vraagt, maar de uitvoering gaat sneller en er komen minder vragen terug.” Een belangrijke verandering die werd ingevoerd, was het maken van ontwerpteams. “Die bestaan uit in ieder geval een projectleider en een werkvoorbereider”, vertelt Koldijk. “We zijn totaalinstallateurs en verrichten dus veel verschillende werkzaamheden. Daardoor wist de klant soms niet waar hij moest zijn. Voorheen had een klant veel aanspreekpunten, nu nog maar één.” Verder werden veel processen geformaliseerd: “We werken bijvoorbeeld nu met overdrachtsformulieren.”
Rust en duidelijkheid
Inmiddels zijn er al meerdere projecten gedraaid op de nieuwe manier. In één geval werd er zelfs specifiek om gevraagd. Koldijk zegt dat hij nu al resultaten ziet van de veranderingen: “Het wordt rustiger, er zijn minder brandjes te blussen.” Of hij ook al geld verdient met de nieuwe structuur en manier van werken, kan hij nog niet zeggen. “Je bereidt je met name voor op de toekomst. Dan krijg je het rendement. Laaghangend fruit is de medewerkerstevredenheid, die is nu al verbeterd. We hadden een paar medewerkers die tegen een burn-out aan zaten. Die hebben we weer vlot getrokken. Daarna komt pas de vermindering van faalkosten. Het vraagt wel eerst een grote investering aan tijd en geld, bijvoorbeeld voor computers en software.”
Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 7-2015. Klik hier voor een (proef)abonnement.