fbpx
Artikel

Zoektocht van een zorginstallateur

Van de zorg om patiënten naar de zorg om klanten. Van de OK- naar oké-installaties. Petra Jongman werkte 25 jaar in de zorg waarna ze met haar partner Van Looy Installateurs overnam. De levensloopbestendige installatie in het sterk vergrijzende Zeeuws-Vlaanderen is een belangrijke focus geworden, maar tegelijk een zoektocht.

Van Looy Installateurs zoekt naast de gezonde traditionele orderportefeuille van CV-werk voor particulieren, dak-, zink- en loodwerk, en het zomer- of winterklaar maken van vakantiehuisjes, naar nieuwe markten. Het siert het ondernemersbloed van het Zeeuwse stel, dat het in 2010 het gedegen Van Looy overnam en het in crisistijd moderniseerde en liet groeien.

Van patiënt naar klant

Petra Jongman werkte 25 jaar met patiënten, en legt graag de parallel naar het functioneren als installateur. “In essentie is het werken met klanten. Goed luisteren, en de klant aan de hand nemen, begeleiden op de weg naar verbetering in de persoonlijke levenssfeer.” Met de kennis uit haar ervaringen in de zorg en de opgedane kennis op de cursussen, weet ze inmiddels dat het bedienen van deze doelgroep vooral een kwestie is van het opvangen van de juiste signalen en de juiste vragen stellen. “Stel: een klant komt met de vraag om een drempel voor de badkamer weg te halen. Een gewone aannemer haalt hem weg, en vertrekt. Ik stel de vragen: kan de klant vanuit een fysieke beperking de drempel niet nemen? Kan de klant de drempel niet meer zien? Of weet de klant niet meer waar de badkamer is?” Een integrale benadering kan uiteindelijk tot een heel andere oplossing, en misschien wel méér oplossingen leiden.

Crux zit in details

“Ik weet vanuit mijn zorgverleden dat mensen met een longaandoening benauwdheid extra ervaren bij het bukken. Deze kennis neem je mee bij het advies voor een badkamer of keuken. Net zoals dat mensen met visuele beperkingen met kleine aanpassingen geholpen kunnen zijn. Bijvoorbeeld een gekleurde strook tegels waarin hulpmiddelen en praktische zaken als lichtschakelaar, spoelknop et cetera zich bevinden. Ander voorbeeld: let bij een verbouwing op de constructie van de binnenwand, wanneer daar wellicht in de toekomst een beugel aan moet komen te hangen.” Hoewel Petra Jongman alle levensloopbestendige innovaties kent, zit volgens haar de crux in de details, in het in een vroeg stadium tackelen van de wérkelijke zorgvraag.

Samenwerking zoeken

Jongman kijkt met enige jaloezie naar regionale samenwerkingsverbanden, zoals Lang Zult U Wonen, dat in Overijssel een regionaal loket biedt voor vraag en aanbod voor de levensloopbestendige woning. “Dit moet in onze streek nog van de grond komen. Maar we hopen hier het komende jaar stappen in te maken.” Daarvoor moeten wat traditionele verkokeringen in de bouwkolom geslecht worden. Een zoektocht vol leergeld. Maar voor een stevige operatie, deinst Jongman ook als installatieondernemer niet terug.

Tekst en foto: Eddy Buiting

Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 8-2015. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.