fbpx
Artikel

‘Nederland koploper in BIM’

“We are BIM live” was het thema van de SUM 2016, de grootste BIM praktijkdag voor de installatiebranche, georganiseerd door Stabiplan en MEPcontent. Ruim 600 deelnemers waren op 15 november 2016 aanwezig in de Van Nelle Fabriek: zowel adviseurs, E- en W-installateurs, groothandels, leveranciers en fabrikanten lieten zich inspireren en leerden door het delen van ervaringen met het Bouw Informatie Model.

Gijs Willem Sloof, algemeen directeur van Stabiplan: “Nederland is koploper in Europa met betrekking tot BIM. De installatiebranche is zeer innovatief, en daar mogen we best trots op zijn. Hij benadrukte dat BIM een proces is van samenwerken, van elkaar leren en zo samen verder komen. “Deel je ervaringen: je teleurstellingen en je successen”, zegt Edwin Schalk, business development director.

Panel discussie

BIM praktijkdagOp de praktijkdag een interessante paneldiscussie met verschillende spelers uit de branche. Zo bleek dat een grote uitdaging van BIM zit in het managen van verwachtingen. Er bestaan namelijk verschillende interpretaties van BIM. Michiel van Wijk, internationaal BIM manager bij Deerns, vertelde dat zij hiervoor een voorbeeldenboek gebruiken. Zo wordt aan het begin van het project bepaald tot welk niveau het project wordt uitgewerkt, aan de hand van het samen uitgekozen voorbeeld. Arjan van Haperen, directeur bij Unica Projecten Zuid, ziet ook de waarde van goede voorbeelden in bij het aan de slag gaan met BIM “Goed voorbeeld doet volgen”. Daarnaast voegt hij toe dat de I van BIM niet alleen in het model zit, maar ook in de informatie voor de volgende partij. Het is belangrijk om zich te verdiepen in elkaars processen en om deze op elkaar af te stemmen.

Meer data in BIM-objecten

Naast de uitdagingen, werden ook de voordelen van BIM besproken. Zo vertelde Johan Mes, commercieel directeur van Barcol-Air dat zij als fabrikant gebruik van populariteit van BIM door hun BIM-objecten met handelsdata te verrijken. Zo kunnen installateurs direct bestellen en berekenen in het model. Martijn Visscher, tekenaar/engineer bij Breman ziet ook de voordelen van geïntegreerd berekenen in Revit: “als de berekeningen aan de juiste normen voldoen, zijn andere rekenprogramma’s niet meer nodig”.

Preview Stabicad 11

16-sum-aadh6In het eerste kwartaal van 2017 komt Stabicad 11 uit. Tijdens de BIM praktijkdag kregen bezoekers alvast een preview van wat zij kunnen verwachten. De focus bij de ontwikkeling van Stabicad ligt op tijdwinst door middel van slimme productiviteitstools. Zo zal in Stabicad 11 standaard support voor flexibel tekenen beschikbaar komen. Ook geïntegreerd berekenen speelt een grote rol. Naast het verder ontwikkelen van de bestaande rekenmodules, zullen modules voor gasleidingberekening en kabelberekening toegevoegd worden. Daarmee heeft Stabicad rekenfunctionaliteit beschikbaar om alle leidingsystemen in een bouwwerk geïntegreerd te berekenen of controleren, gebaseerd op lokale standaarden en normen. Daarnaast gaat Stabiplan E-learning aanbieden. Hier kunnen klanten zich op abonneren en online trainingen volgen, waar en wanneer ze maar willen.

BIM is (virtuele) realiteit

sum-129Dat Virtual Reality niet langer science-fiction is, maar bouwprocessen efficiënter maakt, werd duidelijk tijdens de indrukwekkende presentatie van Johan Schlingmann, manager product management bij Stabiplan. Met de Microsoft HoloLens inspecteerde Schlingmann een Remeha ketel en een Duijvelaar Hydrofoor-unit. Ook werd er ‘even’ een 3D installatie in de zaal gezet. De deelnemers zagen live hoe technische data en onderhoudscijfers uit het BIM-model werden opgeroepen met de HoloLens. Installateurs of monteurs op de bouw profiteren zo van slimme informatie, eerder toegekend in het BIM-proces.