fbpx
Artikel

Waar het in het verleden een komen en gaan van schepen was, wordt tegenwoordig het geld verdiend in kantooromgevingen. Canary Wharf is één van de modernste zakencentrum van Engeland. In verschillende gebouwen waaronder BP1 op Churchill Place wordt het ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions ingezet om E- en W-installaties naadloos te integreren en op elkaar af te stemmen en zo de gebouwen slimmer en duurzamer te maken. Het systeem laat zich snel en eenvoudig installeren en heeft maar één sensor nodig voor E en W.

Sinds kort brengt ABB de ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions op de Nederlandse markt. Aan de hand van een aantal internationale case studies worden de voordelen en mogelijkheden hiervan toegelicht. De eerste in deze serie is het zakencentrum Canary Wharf in Londen.

Canary Wharf: 1,3 miljoen m2 kantoorruimte

Bijna twee eeuwen lang waren de Londense Docklands een van de drukste havens ter wereld. Hiervandaan vertrokken dagelijks schepen naar het Caribisch gebied en de Canarische eilanden. Het zorgde voor de fraaie benaming Canary Wharf. Nadat in 1980 de havenactiviteiten stopten lag het terrein er lange tijd verwaarloosd en verlaten bij. Daar kwam in de loop van het decennium verandering in toen plannen ontstonden om het gebied te ontwikkelen.

In korte tijd groeide Canary Wharf uit tot het belangrijkste zakengebied van Londen waar meer dan 105.000 mensen werkzaam zijn in zo’n 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Naast kantoorruimte bevinden zich er ook allerlei andere voorzieningen die speciaal gericht zijn op de behoeften van werknemers, zoals winkelcentra, restaurants, cafés en supermarkten. De meest recente uitbreiding van het gebied omvat appartementen waarmee een stad in een stad wordt gecreeërd. Enkele van ’s werelds meest vooraanstaande architecten en ontwerpers zijn betrokken geweest bij de realisatie van dit project. In totaal omvat Canary Wharf tien kantoorgebouwen, waarvan een aantal met winkelunits op de begane grond, een overdekt winkelgebied met meerdere verdiepingen in Cabot Place East en Cabot Place West, een Docklands Light-treinstation, een conferentiecentrum en horecagelegenheid en maar liefst 6,9 hectare aan aangelegde open ruimten.

Open omgeving

Verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling (HVAC) worden als vanzelfsprekend ervaren voor gebouwen waarin mensen werken. De luchtkwaliteit moet daarbij op de meest energie-efficiënte, economische manier worden gegarandeerd. Inzet van ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions geeft gebruikers meer grip op en inzicht in hun installaties en zorgt tegelijkertijd voor minder energieverbruik en onderhoud. ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions zijn schaalbaar en maken het mogelijk om slimme apparaten, systemen en mensen gemakkelijker met elkaar te verbinden.

De IP-controllers die tot het programma behoren zijn bijvoorbeeld ontwikkeld op het open BACnet platform dat alle interconnectiviteit en flexibiliteit biedt die nodig zijn om intelligentere gebouwen te creëren. Onderdelen uit het programma zijn verder vrij programmeerbare BACnet controllers voor regeling van zoneringstoepassingen, KNX/DALI lichtregelaars voor het flexibel regelen van licht, jaloezie-aktoren , etc. Deze worden gekoppeld met individuele systeemsensoren en met data van E- en W-installaties. Eén control-unit is daarbij voldoende om alles te beheren en weer te geven. Wanneer deze gecombineerd wordt met het ABB i-bus® KNX-portfolio voor gebouwautomatisering en ABB-energiemeters, -noodverlichting en -frequentieregelaars dan ontstaat een volledig gekoppeld Smart Building systeem waarin zowel de elektrificatie- als alle klimaatinstallaties zijn opgenomen.

Erwin Roeterdink, product marketing specialist bij ABB hierover: “Wij optimaliseren HVAC-systemen door het koppelen van de E- en W-installaties om zo energie te besparen en het comfort in gebouwen te verhogen. Onze uitgebreide lijn van KNX producten in combinatie met de nieuwe Cylon® BACnet-oplossingen bieden de kwaliteit, betrouwbaarheid en energiebesparingen die facility managers verwachten. Bovendien zijn ze eenvoudig te gebruiken en goed te onderhouden.”

ABB Cylon®-oplossing

ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions is geïnstalleerd in verschillende gebouwen binnen Canary Wharf, waaronder One Canada Square, DS5 Citygroup Tower en BP1 op Churchill Place. BP1 is het nieuwste project met zo’n 92.900 vierkante meter; het gebouw is verdeeld over vijf kelderverdiepingen, de begane grond en 33 bovenverdiepingen. BP1 omvat een gezondheids- en fitnesscentrum voor het personeel van BP1, evenals een restaurant met 365 zitplaatsen en bijna 9.300 vierkante meter aan trainingsfaciliteiten. Vijf op het zuiden gelegen atria zijn verticaal op elkaar gestapeld, waardoor er zoveel mogelijk daglicht in de kantoorruimtes komt en er een meer ontspannen en informele werkomgeving ontstaat.

De belangrijkste functie van ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions in het BP1-gebouw is het regelen van de lokale temperatuur via de 2.100 VAV-regelaars op locatie. Er wordt energie bespaard doordat alleen de benodigde hoeveelheid lucht in elke gecontroleerde ruimte wordt geleverd. Wanneer niet elke ruimte koeling nodig heeft, verlaagt het systeem automatisch de ventilatorsnelheid, waardoor de benodigde energie nog verder wordt teruggebracht. Elke verdieping van het gebouw heeft 16 verschillende tijdzones. Hiermee is het mogelijk is om elke ventilatorgestuurde terminal-unit te wijzigen in een specifieke tijdsindeling.

Slimme interface naar koelinstallatie

ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions biedt een hoogwaardige interface met de koelers. De 6 koelers en 9 koel-torens zijn zo ingesteld dat ze in verschillende zones kunnen draaien. Als één koelmachine uitvalt, schakelt ABB Cylon® automatisch een andere in om te voorkomen dat er een storing optreedt. ABB Cylon® beheert een routine voor afschakeling in het hele gebouw. In het geval van een stroomstoring zal het systeem niet-essentiële installaties stilleggen om de beschikbare stroomvoorziening aan te passen. Ook bewaakt het systeem voortdurend de maximale vraag en zal het op slimme wijze afschakelen om te voorkomen dat de energieleverancier boetes oplegt.

ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions wordt door een fulltime team van Eton Associates Engineers beheerd en de faciliteit heeft voor deze duurzaam gebouwde omgeving een uitstekende BREEAM-milieubeoordeling gekregen.

Verbeterde milieuprestaties – minder downtime

De integratie van E- en W-installaties binnen BP1 met ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions biedt tal van voordelen. Door de verschillende systemen real-time en centraal te laten monitoren door een slim gebouwbeheersysteem met gecentraliseerde alarmen kan het onderhoud ook sneller en doelgerichter worden uitgevoerd. Omdat systeemprestaties en afwijkingen op dezelfde manier zijn te bewaken en te herkennen, kan hier sneller op worden gereageerd. Downtime van systemen en daarmee verstoringen voor medewerkers worden op die manier verminderd. Door gebruik te maken van een slimme afschakeling is de energievoorziening van kritische installaties in het gebouw te allen tijde veiliggesteld.

Voor gebruikers van het gebouw zorgen de ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions ook voor meer comfort. Externe temperatuursensoren, weerdata, bezettingsniveaus, kamerverlichting, luchtkwaliteit en temperatuursensoren voorzien het gebouwbeheersysteem van informatie en maken zo een intelligente besturing van verlichting, jaloezieën, verwarming, ventilatie en air conditioning mogelijk. Dat zorgt voor meer gemak en comfort voor de bewoners of gebruikers van een gebouw.