
Op bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk wordt een nieuw distributiecentrum gebouwd voor bol.com, dat qua duurzaamheid de nieuwe norm moet worden. De bouw neemt circa een jaar in beslag. De oplevering wordt verwacht eind 2017.
Bol.com heeft voor dit gebouw het prestigieuze ‘Breaam-NL Nieuwbouw & Renovatie Outstanding-ontwerpcertificaat’ in de wacht gesleept. Maar eigenlijk zijn het de bouwers die het certificaat prominent en met trots aan de muur mogen spijkeren. Wie zijn deze bouwers? Een consortium van bouwbedrijf Van Wijnen, Unica en Van Delft Installaties, samen met tientallen onderaannemers. Van Wijnen stelde een bouwteam samen op basis van kennis en ervaring. Den Doorn Installatietechniek uit Nieuwendijk, een bedrijf met 40 medewerkers, werd gekozen voor het loodgieterswerk. Directeur Tjerk van Opzeeland: “Het is niet de techniek maar de bouwplaatslogistiek die deze opdracht tot een uitdaging maakt.”
Windmolens
Bij het ontwerp van het nieuwe distributiecentrum wordt onder andere gebruik gemaakt van windmolens die naast het terrein staan en het gebouw volledig CO₂-neutraal in het energieverbruik maken. Verder wordt er gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met warmtepompen. Voor zowel de klimaatinstallatie (verwarming, koeling en ventilatie) als de verlichting worden energiezuinige installaties geplaatst. Regenwater wordt opgevangen voor de spoeling van toiletten, urinoirs en voor gevelkranen. Ook worden laadpunten voor elektrische auto’s, scooters en fietsen gerealiseerd, om het gebruik hiervan te stimuleren.
Montage-uren
Van Delft Installaties bouwt de klimaatinstallatie. Directeur Marc van Delft: “Dit is de grootste opdracht in ons bestaan en daar hebben wij een partner bij nodig. Bij Den Doorn Installatietechniek, waarin we een belang hebben van 50%, hebben we de vraag neergelegd of zij het samen met ons zouden willen aanvliegen. Den Doorn doet het loodgieterswerk, wij bouwen de klimaatinstallatie. Dat is de rolverdeling.” Tjerk van Opzeeland vult aan: “Ook voor ons is het een groot werk. Maar omdat we gespecialiseerd zijn in de logistieke sector, hebben we redelijk wat ervaring. De grote uitdaging voor ons zit ‘m in de hoeveelheid montage-uren. Hier komen héél veel handjes aan te pas, die in extreem korte tijd veel moeten doen. Het dak wordt gelegd in 25 dagen. In die periode moeten we zo’n 4000 montage-uren verspijkeren voor de aanleg van het HWA-systeem.”
Hubs
Van Opzeeland pakt het grondig aan. Hij heeft een compleet logistiek plan klaarliggen: “Deze hal is echt enorm. Als je niet oplet, zijn je monteurs de helft van de tijd aan de wandel. We hebben hubs ontwikkeld, verzamelpunten voor het materiaal, dat vanuit deze hubs wordt verdeeld. Verder werken we zoveel mogelijk met prefab-montagematerialen. We besteden veel aandacht aan goede instructies voor de chauffeurs van de leveranciers. En we zetten runners in. Dat is nieuw. Runners bezorgen de materialen met elektrische wagentjes, vergelijkbaar met van die golfkarretjes. De runners zorgen dat de monteurs niet hoeven te sjouwen en zich op hun eigen werk kunnen richten. Aannemer Van Wijnen was ook verbaasd. Van runners had het bedrijf tot dan nog nooit gehoord.”
Tekst: Ton Verheijen, foto’s: bol.com
Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 6-2016. Klik hier voor een (proef)abonnement.