fbpx
Artikel

Als beproefd installateur kom je zelden technische problemen tegen waarvan je niet weet hoe je ermee om moet gaan. In het huidige sanitair- en verwarmingslandschap, waarbij de overheid streeft naar netto nul in 2050 en de regelgeving voortdurend verandert, zijn de gebruikelijke en vertrouwde alledaagse technische uitdagingen niet langer de enige zaken waar je je bewust van moet zijn. En het is niet alleen veranderende regelgeving die van invloed is op het soort uitdagingen waarmee installateurs worden geconfronteerd, maar ook veranderende behoeften van de klant, parallel aan de voortdurende introductie van nieuwe technologieën. 

Wees preventief, niet reactief 

We kennen allemaal het gezegde: ‘voorkomen is beter dan genezen’, en het is net zo relevant voor sanitaire en verwarmingsproblemen als voor al het andere. Onjuiste installatie kan het risico op lekken, bacteriegroei in de leiding en de kans op verbranding vergroten. Ook de kans vergroot dat je op een bepaald moment terug moet om problemen op te lossen. Denk tijdens het installatieproces vooruit en zorg ervoor dat deze kleine, gemakkelijk te vermijden problemen worden voorkomen. Als ze toch gebeuren, kun je ze eenvoudig oplossen. 

Omarm vloerverwarming

Hoewel vloerverwarming al een tijdje bestaat, is het een fantastisch moment om aan boord te gaan, want nu de gasboilers worden uitgefaseerd, zal het nog populairder worden. Er zijn diverse merken die een brede reeks oplossingen hebben die geschikt zijn voor nieuwbouw en renovatietoepassingen. Ze worden vaak volledig ondersteund met een gratis CAD-ontwerp- en schattingsservice en bieden technische ondersteuning voor, tijdens en na de installatie. Maak hier gebruik van als installateur, al moet je tijdens het plaatsen van de vloerverwarming uiteraard geen Hawaii blouse dragen. Je klant kan echter wel Hawaii kleding uit de kast trekken als de verwarming eenmaal werkt! 

Denk aan de klant

In het huidige landschap verwachten klanten meer keuze en meer controle over hun omgeving. Ze worden zich steeds meer bewust van de beschikbare technologie en verwachten slimme sanitair- en verwarmingsoplossingen, waardoor het vooral belangrijk is dat installateurs zelf hun productkennis up-to-date houden. Als loodgieters weten hoe ze de nieuwste technologieën moeten installeren in zowel nieuwbouw- als retrofitprojecten, kunnen ze hun serviceaanbod uitbreiden en gebieden openen voor nieuwe bedrijven. Hierbij kun je gebruik maken van diverse merken en fabrikanten. Vergelijk ze met elkaar om ervoor te zorgen dat je producten gebruikt waar je klanten jarenlang plezier van zullen beleven. 

Werk duurzamer

Met meer regelgeving op het gebied van milieukwesties die het gebruik of de stopzetting van bepaalde producten en oplossingen bepalen, is het bijna onmogelijk om niet met een meer duurzame focus te werken. Je kunt hierbij onder meer denken aan het aanstaande verbod op gasketels in nieuwbouwwoningen. Aangezien de wereld met uitdaging na uitdaging wordt geconfronteerd op het gebied van het milieu, moeten installateurs zelf een duurzamere filosofie aannemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door alleen maar gebruik te maken van een fabrikant dat duurzame producten fabriceert. Dit is een goede eerste stap naar een gezonder milieu!