fbpx
Artikel

Van veeg naar föhn

Bijna alle grote sanitairmerken storten zich op de douche-WC. Volautomatisch reinigen, van niche naar een trend die lastig laat verkopen, maar wél perspectief heeft.  

Van relatief goedkoop instapmodel (opzetbril) tot volledig geautomatiseerde luxepaardjes: de douche-WC is met de toetreding van nagenoeg alle grote sanitairmerken in ieder geval in de breedte doorgebroken, nadat Geberit, de marktleider in Nederland, er lang bijna alleen voor stond. Op de afgelopen sanitairbeurzen volop aandacht voor de techniek. De moderne variant van het traditionele bidet wint terrein, maar niettemin vliegen deze nog niet als warme broodjes over de toonbank. Niettemin heeft het product in de levensloopbestendige badkamer absoluut toekomst.

 

douche wc01Volop keus

Geberit heeft na de eerste Aquaclean-serie inmiddels vier types, die in veel sanitairshowrooms prijkt. In 2013 is met de Sela − van de hand van Matteo Thun − een doorontwikkelde designervariant in Nederland geïntroduceerd. Ook Duravit heeft met SensoWash C al verbeterde varianten van de eerste douche-WC van Philippe Starck op de Nederlandse markt. De truc bij deze toiletten is dat alle techniek nu ín de pot is weggewerkt. Duravit kiest duidelijk voor veel keuzemogelijkheden tussen ‘volledige WC’s’ (staand en hangend) en (goedkopere) brillen met de douche-WC-techniek op vijf bestaande eigen keramiekseries. Noemenswaardig is dat de projectenserie DuraStyle ook een SensoWash-versie zonder spoelrand, de zogeheten rimless, heeft. 

 

Techniek verbergen

Design, comfort en het verbergen van de techniek is iets waar de tweede generatie douche-WC’s in uitblinken. Toto, in Azië absolute pionier op het gebied van washlets, liet onlangs de luxe Washlet SG zien aan het Nederlandse publiek. Hierbij zijn eveneens alle water- en elektra-aansluitingen volledig aan het zicht onttrokken. De Japanners hebben ook eenvoudige opzetmodellen voor de eigen potten, maar daarnaast volledig geïntegreerde douche-WC’s van het type Neorest, waarmee ze in techniek tot de wereldtop behoren. De bediening krijgt steeds meer het niveau van een smartphone.

 

Alle functies

De techniek van Toto − wereldwijd marktleider − zit ook in de douche-WC’s die Villeroy & Boch in Nederland op de markt heeft gebracht onder de noemer ViClean. De ViClean L (Leaf staat voor de bladvormige bril) heeft alle functies die de tweede generatie douche-WC’s hebben: inregelbare temperaturen, straalsterkten en straalposities, een hightech-afstandsbediening en verdekte aansluitingen. De ViClean U (Ultimate) verbruikt maar 430 ml water per minuut, heeft een verwarmde zitting en een geïntegreerde föhn. De V&B-toiletten laten zich weer gemakkelijk combineren met de Subway- en de Architectura-serie.

 

douche wc02Besturingskast

En er is meer: Grohe komt met de Sensia IGS naar Nederland: een douche-WC met volautomatische programma’s met warmwaterreiniging, föhn, instelbare waterhoeveelheden, geurafzuiging en nachtverlichting. Het grote verschil met de bestaande douche-WC’s is dat de techniek niet in de pot of verhoogde bril, maar bereikbaar in een besturingskast áchter de pot is verwerkt. Deze komt vóór het inbouwreservoir en kan met chroom of kleuraccenten worden gecustomized. Ook hier een iPhone-achtige afstandsbediening waarbij de gebruiker vier profielen kan instellen. 

 

Boilertje

In tegenstelling tot de voorgangers heeft Grohe geen doorstroomelement om het water op te warmen, maar een bereikbaar boilertje van 2,8 liter (mét ontkalkingsprogramma). Aan de gebruiker de keuze om deze aan te zetten, uit te zetten of op detectie te zetten. In dat laatste geval belooft de fabrikant 30 seconden warmwaterreiniging. De boiler uitschakelen in de vakantiestand betekent een aanzienlijke besparing op stroomverbruik (1400 W in gebruik, standby 0,5 W), maar wél een koude douche.

 

Elk wat wils

Prijzen variëren sterk. Een variant met opzetbril voor op de bestaande pot kan onder de 1000 euro blijven. Een luxe, volautomatische variant kan oplopen tot 6000 euro, exclusief installatie. Bij de installatie moet bovendien rekening gehouden worden met bijvoorbeeld een stroomaansluiting. Geberit, ook leverancier van inbouwreservoirs, heeft dit bijvoorbeeld al slim aangepakt door dit mee te nemen in enkele reservoirmodellen.

 

 

3 reacties op “Van veeg naar föhn

  1. Roy // Frissebips.nl schreef:

    Wij bij Frissebips.nl vinden dit nieuws erg leuk om te horen, want het bidet toilet of douchewc heeft volgens ons nog steeds een ondergewaardeerde rol in de huidige badkamer. En het is inderdaad tijd dat dit gaat veranderen. Misschien is het ook goed een keer aandacht te besteden aan de meer betaalbare modellen die op de markt zijn.
    Roy // Frissebips.nl

  2. […] uit het verre oosten, maar ook Europese toiletfabrikanten zetten sterk in op de douche-wc. Klik hier voor een artikel over deze trend uit vakblad Installatie en […]

  3. Richard schreef:

    Het lijkt er inderdaad op dat het DoucheWC offensief in 2016 echt aan momentum heeft gewonnen. 2017 zal het jaar van het Douchetoilet worden. Naast de grote merken vindt u in onze showroom ook uitstekende minder bekende merken en een scala aan douchewc-brillen zonder stroom. Bij bidetdouche.nl kan de klant alle merken & modellen vergelijken. Neem eens een kijkje op http://www.bidetdouche.nl of kom langs in onze showroom in Rijswijk bij Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.