fbpx
Ventilatie

Balansventilatie op afstand gemonitord

Samen met ontwerpbureau De Zwarte Hond heeft BAM de pittige opdracht gekregen om in twee jaar tijd het oude COA-terrein (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) in Ter Apel te vervangen voor een nieuw opvangcentrum van twaalf hectare. Naast een school, een kantoorgebouw en twee woonbuurten die eind vorig jaar zijn gerealiseerd, worden nu ook de rest van de 258 woningen gefaseerd gebouwd. Een voorwaarde was dat de woningen niet alleen sober en doelmatig moeten zijn, maar ook moeten worden voorzien van een comfortabel leefcomfort. De woningen, die zijn onderverdeeld in acht bewonersbuurten, moesten daarnaast ook energieneutraal zijn. Een uitdagende klus waarvoor Brink Climate Systems samen met Aalbers installatietechniek een gebalanceerd ventilatiesysteem levert.

Duurzaam Dorp

4-AZC-Ter-Apel_Brink-Climate-SystemsOp het dak liggen zonnepanelen die zorgen voor voldoende elektriciteit. Voor de verwarming van de woningen en het tapwater wordt gebruik gemaakt van HR-ketels en voor de ventilatie wordt per woning een Renovent Excellent gebruikt. Om het binnenklimaat te garanderen is iedere ruimte voorzien van een CO2-sensor. Deze sensor stuurt de geventileerde lucht met behulp van een driewegklep naar de ruimte waar frisse lucht benodigd is. Wanneer het nodig is schakelt de Renovent Excellent naar een hoger debiet. Voor dit project is er gekozen voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning omdat dit het enige systeem is waarbij de toevoer van frisse lucht is gegarandeerd. Ook zorgt het systeem ervoor dat er niet onnodig energie wordt verspild. 95% van de warmte wordt namelijk hergebruikt om de koude buitenlucht op te warmen, zo wordt er voldoende geventileerd en toch heel zuinig omgegaan met energie.

Bediening eenvoudig

3-Installatie-Skids_Brink-Climate-SystemsNiet geheel onbelangrijk is dat de bediening van de installatie ook voor deze doelgroep eenvoudig moet zijn. De ventilatie regelt automatisch op CO2 en vocht. Een ander voorbeeld van een toepassing is dat de bewoner op een knop moet drukken om te kunnen douchen. Het systeem is zo ingesteld dat de douche 10 minuten van warm water wordt voorzien. Dit is niet alleen ergonomisch maar zorgt ook voor energiebeheersing. De kosten moeten uiteraard zo laag mogelijk blijven, hier is met de installatie dan ook rekening mee gehouden. Op dit moment is een gasaansluiting het meest rendabel. De installatie is voorbereid op de toekomst, het systeem kan eenvoudig worden omgeschakeld naar volledig zelfvoorzienend (all electric). Waardoor het centrum niet meer afhankelijk is van gas.

 Gebouwbeheerssysteem

BAM zorgt voor zowel het ontwerp van de gebouwen als de bouw. Daarnaast is het bedrijf niet alleen verantwoordelijk voor het beheer van de woningen, maar ook voor de installaties voor maar liefst de komende 24 jaar.

Connect module

Om er zeker van te zijn dat de installaties hun werk doen is alles aangesloten op een gebouwbeheerssysteem. Voor de Renovent Excellent units betekent dit dat er een Brink Connect module tussen de WTW en het Priva gebouwbeheerssysteem zit. Op deze manier kan iedere installatie worden gemonitord en bij afwijkingen kan men direct ingrijpen. Er wordt inzicht gecreëerd in de druk van het systeem, de luchthoeveelheid, de CO2-waarde per ruimte, status van de bypass, filtersignalering, alles eigenlijk.

Prefab installatie skids

1-Installatie-Skids_Brink-Climate-SystemsDe voorbereiding van de woningen start in het magazijn van Aalbers in Nieuw-buinen. Hier worden de prefab installatie skids geheel in eigen beheer gemaakt. Een skid is voorzien van twee cv-ketels, twee Renovent Excellent toestellen, een omvormer, een vloerverwarmingsverdeler en alle genodigde leidingen. De units worden kant en klaar op locatie afgeleverd en in één keer op de zolderverdieping geplaatst. Op deze manier hoeft er op de bouw veel minder gemonteerd te worden en kan er efficiënt gewerkt worden. De skids hoeven dan alleen nog op het leidingnetwerk te worden aangesloten. Voor het inbedrijfstellen en inregelen van de installatie is Ventitech uit Drachten verantwoordelijk.

De verpakkingsmaterialen van de toestellen zijn door Brink Climate Systems teruggenomen en worden opnieuw gebruikt. De akoestische slang is geleverd zonder verpakking en het gebruikte karton wordt afgevoerd als oud papier. Op deze manier is er dus op de bouw bijna geen afval.

Hoog energielabel

Door optimale isolatie, ventilatie met warmteterugwinning, het gebruik van zonnepanelen en de makkelijk beheersbare installatie, scoort het project een A++++-label. Dit past in de gedachte van een duurzaam project. Eind 2016 moet het project klaar zijn. Daarna wordt er de komende 24 jaar gezorgd voor het beheer en onderhoud van het dorp.

Tekst & Fotografie: Rein Hoekstra