fbpx
Artikel

Villa verbruikt geen energie

In Battenoord, op Goeree-Overflakkee, is een villa gerealiseerd die netto geen energie verbruikt. Het kleine beetje dat nog wel nodig is, wordt verkregen uit duurzame energiebronnen.  

Villa Battenoord is dankzij het gebruik van Ytong cellenbeton zo goed geïsoleerd dat nauwelijks energie nodig is voor de verwarming. Opdrachtgever én ontwerper van deze energieneutrale droomvilla is de Haagse lichtarchitect Bram van Baalen: “Mijn ambitie was om een energieneutrale woning te bouwen. Dit begint bij een goede, warmte-isolerende gebouwschil. Ik heb daarom gekozen voor Ytong cellenbeton, omdat dit materiaal dankzij de luchtgevulde cellen uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast wilde ik het casco ook zo snel mogelijk hebben staan. Zo kwam ik uit bij het Ytong CascoSysteem van producent Xella, een massieve bouwoplossing waarmee ik goede ervaringen had bij de bouw van twee van mijn bedrijfspanden.”

 

Het Ytong CascoSysteem is een prefab bouwsysteem met op maat gemaakte cascopanelen, lateien, vloerplaten, dakplaten, separatiepanelen en blokken. Van Baalen: “Het casco is in zeven weken gebouwd en de warmteweerstand van de villa staat na de bouw net zo stevig als de woning zelf: de Rc-waarde bedraagt 7,5 m2 K/W. De gebouwschil zorgt ervoor dat de woning zeer weinig warmte verliest.”

 

Bodemwarmte

De kleine hoeveelheid warmte die nog aanvullend nodig is, wordt verkregen uit bodemwarmte uit de grond naast de villa. Deze warmte wordt door middel van een warmtewisselaar aan de bodem ontrokken, vervolgens via een warmtepomp opgewaardeerd en tenslotte afgegeven aan de lagetemperatuurverwarming. Voor de elektriciteit die nodig is voor de warmtepompen en verlichting staan zonnepanelen op het dak. En het tapwater wordt verwarmd met uit retourventilatie teruggewonnen warmte. Voor het ontwerp heeft Van Baalen zich laten inspireren door de Bauhaus-stijl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.