fbpx
Artikel

Hoewel er de laatste jaren een ware technologische revolutie gaande is in de bouwsector, blijft een aantal vaste waarden nog altijd fier overeind. Beton is waarschijnlijk nog steeds een van de meest gebruikte materialen in deze branche en waarschijnlijk blijft dat ook nog wel even zo. Inmiddels wordt namelijk ook al volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden om betonnen objecten met behulp van 3D-printers te vervaardigen. Omdat beton zo veel gebruikt wordt, is ook gevlochten staal een veel voorkomend product in de bouwsector. Hiermee wordt het beton letterlijk ijzersterk gemaakt, waardoor bouwconstructies gewapend zijn tegen de grote krachten die erop uitgeoefend worden.

Hout nog altijd populair

Naast beton is ook hout nog altijd een veel toegepast materiaal in de bouwsector. Vandaar ook dat de elektrische zaag een van de meest gebruikte machines in de bouwwereld is. Vooral in de woningbouw kom je ze vaak tegen, al dan niet uitgerust met een accu, zodat ze snel verplaatsbaar zijn op de bouwplaats en je er op elke gewenste plek direct mee aan de slag kunt gaan. Ook de freesmachine en de boormachine staan in de hoogste regionen van de lijsten met meest gebruikte gereedschappen in deze branche. Niet zo vreemd natuurlijk, want ook die zaken zijn onmisbaar wanneer je hout toepast in een bouwproject.

Ook voor in de tuin

Gereedschappen als een boormachine zijn natuurlijk multifunctioneel inzetbaar. Je komt ze ook tegen op lijstjes met onmisbaar gereedschap voor de tuin. Dat is logisch, want mensen verfraaien hun tuin tegenwoordig met houten vlonders, blokhutten, pergola’s en andere houten constructies waarbij het nodige geschroefd en geboord moet worden. De boormachine is dan je beste vriend en dat geldt zowel voor de professionele bouwer als voor de hobbyist die zelf in zijn vrije tijd aan de slag gaat.

Veiligheid voorop

De laatste jaren wordt steeds meer ‘gehamerd’ – met excuses voor de woordspeling – op veiligheid in de bouwsector. Terecht, want juist in deze branche is de kans op een ongeval groot. We zien dan ook gelukkig steeds vaker strikte regels voor het dragen van de juiste beschermingsmiddelen. Niet alleen werkschoenen, een overall en een veiligheidsbril, maar bijvoorbeeld ook geluidsbescherming zoals een gehoorkap, die het gehoor moet beschermen tegen het voortdurende geraas van de machines op de bouwplaats. Je zou wel kunnen stellen dat de beschermingsmiddelen inmiddels wel de meest gebruikte voorwerpen op de bouwplaats zijn!