Ga naar hoofdinhoud

Wijzigingen Arbeidsrecht per 2015

In 2015 veranderen er een aantal zaken in de Wet Werk en Zekerheid. Deze veranderingen moeten zorgen voor een sterkere positie van flexwerkers.  

Er zijn vijf belangrijke punten die per 1 januari 2015 veranderen:

 

Opzeggen tijdelijk contract

Bij een tijdelijk contract van zes maanden of langer moet de werkgever uiterlijk een maand voor het aflopen van het contract aan de werknemer schriftelijk laten weten of het contract wel of niet wordt voortgezet.

 

Proeftijd

In een tijdelijk contract van zes maanden of korter mag geen proeftijd meer worden opgenomen. Als de looptijd meer dan zes maanden is en korter dan twee jaar, dan is de maximale proeftijd een maand. Alleen als de werknemer een tijdelijk contract van twee jaar of langer krijgt, mag er een proeftijd van maximaal twee maanden worden vastgelegd. 

 

Concurrentiebeding

Het is niet meer mogelijk een concurrentiebeding op te nemen in een tijdelijk contract, behalve als de werkgever kan aantonen dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

 

Beperkt oproepcontract

Een oproepcontract is beperkt tot zes maanden. Daarna is het alleen nog mogelijk als het functies betreft die incidenteel van aard zijn, geen vaste omvang kennen en dit bij cao is bepaald.

 

Bescherming payrollmedewerkers

Payrollmedewerkers krijgen dezelfde ontslagbescherming als hun collega’s die wel rechtstreeks bij een werkgever in dienst zijn.

 

Ook per 1 juli 2015 veranderen er nog een aantal dingen:

 

Ketenregeling

Werknemers mogen tot nu toe maximaal 3 contracten van één jaar hebben. Daarna kunnen ze, na een onderbreking van 3 maanden, opnieuw in dienst treden zonder dat er een vast dienstverband ontstaat. Vanaf 1 juli 2015 wordt deze ‘ketenregeling’ ingeperkt. Er mogen nog maximaal drie contracten voor bepaalde tijd gegeven worden die samen de twee jaar niet overschrijden. Om de ‘keten’ te doorbreken moeten er voortaan geen drie maar tenminste zes maanden zitten tussen de laatste van de tijdelijke contracten en een volgend tijdelijk contract.

 

Versimpeling ontslagrecht

Het ontslagrecht wordt versimpeld. De preventieve toets blijft gehandhaafd en wordt uitgevoerd door UWV (ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid) en kantonrechter (overige ontslagen). De wet en niet de werkgever bepaalt of iemand via UWV of kantonrechter moet worden ontslagen.

 

Recht op ontslagvergoeding

Er komt een wettelijk recht op een ontslagvergoeding. Deze transitievergoeding wordt in principe toegekend aan iedereen die wordt ontslagen op initiatief van de werkgever en twee jaar of langer in dienst is geweest. Dit geldt zowel bij ontslag van werknemers met een vast contract als bij het niet verlengen van een tijdelijk contract. Het geldt (anders dan nu) zowel wanneer iemand wordt ontslagen via UWV als wanneer dat gebeurt via de kantonrechter.

 

Passend werk en WW-termijn

Vanaf 1 juli 2015 wordt het financieel aantrekkelijker om vanuit de WW werk te accepteren en WW-ers worden eerder verplicht om passend werk te accepteren. Vanaf 1 januari 2016 wordt de termijn dat iemand recht heeft op WW stapsgewijs teruggebracht tot maximaal 2 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Podcast: verlos ventilatie van het verdomhoekje

‘Klimaatdoelen uit zicht door kabinetskeuzes’

R290 in warmtepomp: wat betekent dit?

Premium

Gemeenten en Tweede Kamer op ramkoers over ze-zones

Premium

Kerk met bodembronnen

Opnieuw spaghetti