
In 2015 veranderen er een aantal zaken in de Wet Werk en Zekerheid. Deze veranderingen moeten zorgen voor een sterkere positie van flexwerkers.
Er zijn vijf belangrijke punten die per 1 januari 2015 veranderen:
Opzeggen tijdelijk contract
Bij een tijdelijk contract van zes maanden of langer moet de werkgever uiterlijk een maand voor het aflopen van het contract aan de werknemer schriftelijk laten weten of het contract wel of niet wordt voortgezet.
Proeftijd
In een tijdelijk contract van zes maanden of korter mag geen proeftijd meer worden opgenomen. Als de looptijd meer dan zes maanden is en korter dan twee jaar, dan is de maximale proeftijd een maand. Alleen als de werknemer een tijdelijk contract van twee jaar of langer krijgt, mag er een proeftijd van maximaal twee maanden worden vastgelegd.
Concurrentiebeding
Het is niet meer mogelijk een concurrentiebeding op te nemen in een tijdelijk contract, behalve als de werkgever kan aantonen dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.
Beperkt oproepcontract
Een oproepcontract is beperkt tot zes maanden. Daarna is het alleen nog mogelijk als het functies betreft die incidenteel van aard zijn, geen vaste omvang kennen en dit bij cao is bepaald.
Bescherming payrollmedewerkers
Payrollmedewerkers krijgen dezelfde ontslagbescherming als hun collega’s die wel rechtstreeks bij een werkgever in dienst zijn.
Ook per 1 juli 2015 veranderen er nog een aantal dingen:
Ketenregeling
Werknemers mogen tot nu toe maximaal 3 contracten van één jaar hebben. Daarna kunnen ze, na een onderbreking van 3 maanden, opnieuw in dienst treden zonder dat er een vast dienstverband ontstaat. Vanaf 1 juli 2015 wordt deze ‘ketenregeling’ ingeperkt. Er mogen nog maximaal drie contracten voor bepaalde tijd gegeven worden die samen de twee jaar niet overschrijden. Om de ‘keten’ te doorbreken moeten er voortaan geen drie maar tenminste zes maanden zitten tussen de laatste van de tijdelijke contracten en een volgend tijdelijk contract.
Versimpeling ontslagrecht
Het ontslagrecht wordt versimpeld. De preventieve toets blijft gehandhaafd en wordt uitgevoerd door UWV (ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid) en kantonrechter (overige ontslagen). De wet en niet de werkgever bepaalt of iemand via UWV of kantonrechter moet worden ontslagen.
Recht op ontslagvergoeding
Er komt een wettelijk recht op een ontslagvergoeding. Deze transitievergoeding wordt in principe toegekend aan iedereen die wordt ontslagen op initiatief van de werkgever en twee jaar of langer in dienst is geweest. Dit geldt zowel bij ontslag van werknemers met een vast contract als bij het niet verlengen van een tijdelijk contract. Het geldt (anders dan nu) zowel wanneer iemand wordt ontslagen via UWV als wanneer dat gebeurt via de kantonrechter.
Passend werk en WW-termijn
Vanaf 1 juli 2015 wordt het financieel aantrekkelijker om vanuit de WW werk te accepteren en WW-ers worden eerder verplicht om passend werk te accepteren. Vanaf 1 januari 2016 wordt de termijn dat iemand recht heeft op WW stapsgewijs teruggebracht tot maximaal 2 jaar.
Meer berichten
-
Partnerartikel
100% gereed voor certificering
Simpel, gebruiksvriendelijk en zonder stress: Maintenanz maakt de CO-certificering voor installatiebedrijven makkelijker. Lees verder →
-
Premium
Geld zoekt installateur
Er lijkt een nieuw tijdperk aangebroken te zijn in de installatiewereld. Een gigamarkt voor verduurzaming… Lees verder →
-
Premium
Hervorming arbeidsmarkt: meer zekerheid, meer wendbaarheid
Flexwerkers ervaren teveel onzekerheid. En veel (mkb-)ondernemers voelen zich te weinig wendbaar bij de inzet… Lees verder →
-
Premium
Apps banen weg door Wkb-jungle
Zie je als een berg op tegen de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen? Extra administratie,… Lees verder →
-
Premium
Gasketelwet zet ketelfabrikanten in spagaat
Welke rol is er voor ketelfabrikanten weggelegd bij de Gasketelwet? Strikt genomen hebben ze geen… Lees verder →
-
Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?
Een flink aantal plannen dat het kabinet Rutte III afgelopen week presenteerde, raken de ondernemers… Lees verder →
-
Kracht van kleine lettertjes
Heeft u algemene voorwaarden? Heel goed! Met die kleine lettertjes kunt u namelijk een hoop… Lees verder →
-
Ketenbetaling: sneller je centen
Betalingstermijnen van 30, 60, 90 of zelfs 120 dagen zijn in de bouwsector al lang… Lees verder →
-
Slimmer plannen
Een laagdrempelig systeem van servicesoftware: offreren, plannen en factureren. Installateur Ruud Klaassen ontwikkelde zelf Service Planner. Afspraken… Lees verder →
-
EPC wordt BENG
Vanaf 2020 mogen er alleen nog maar BENG-gebouwen worden gebouwd. Voor deze ‘bijna energieneutrale gebouwen’ gaat… Lees verder →