fbpx
Blog
Archie Bunker over lokale coöperatieve samenwerking

Inspiratie voor een blog hoeft niet van ver te komen. Ik moest gelijk aan Archie Bunker denken, die brommende oer-conservatieveling uit de sitcom All in the Family.

 

Mijn vingers gingen jeuken toen ik dit las, via twitter. Volgens mij kent iedereen wel zo’n bromtol in zijn omgeving. Altijd kanttekeningen, altijd nadelen vóór de voordelen opnoemen, altijd cynisch en chagrijnig. Oogsten zonder te zaaien.

 

 

Bitterballen en golfen

Even net zo ongenuanceerd, en kort door de bocht als deze briefschrijver, en in de Archie-modus. Samenwerkingsverbanden rond energie en lokale coöperaties zijn kostenverhogende en bureaucratische ondingen. Netwerkbijeenkomsten zijn samenscholingen van bitterbalprikkers die liever proosten en golfen dan werken. En als we alles aan de markt over moeten laten, zitten we met zijn allen binnenkort aan de fles, met alle zorgkosten van dien. Bewustwording werkt niet, en alles is de schuld van anderen. Ik miste alleen nog iets over Polen als Mike ‘Meathead’ Stivic in de brief om de gelijkenis met Archie compleet te maken.

 

Vliegwiel

Lokale initiatieven op het gebied van energiebesparing, zo beschreven we in het afgelopen nummer van Installatie en Sanitair de inspanningen op het zoneiland Texel, schieten als paddenstoelen uit de grond. Met redelijk tot groot succes. Niet alleen zorgen de energiecoöperaties voor een gezond tegenwicht tegen de grote energiemaatschappijen; lokaal MKB profiteert op lokaal niveau van verduurzaming. Gemeenten facilitairen, bedrijfsleven haakt aan, en consument profiteert door ouderwetse dicht-bij-deur-service, doorgaans goedkopere (collectieve) inkoop van energie, decentraal dus lokaal opgewekt. Binding met de eigen buurt, stimulering van de eigen economie, en een vliegwielfunctie voor de verduurzaming, want het bedrijf van de buurman zit er ook bij aangesloten. En het allerbelangrijkste: energiebesparing op de agenda, en lagere woonlasten. Hoera!

 

Gunnen ipv knijpen

Investeren wordt ook weer een kwestie van gunnen.  Aannemers en installateurs gaan samenwerken, waar voorheen de één vooral de ander het keeltje dichtkneep om in het prijzencircus overeind te blijven. De coöperaties brengen bovenal enthousiasme, en dat is wel zo prettig in een tijd waar chagrijn heerst bij de Archie Bunkers van deze wereld. Als we over de inhoud zijn uitgelachen, leert de brief van deze Archie wél, dat er op het gebied van communicatie nog een wereld te winnen is.  Want er zijn vast Archie Bunkers in ons midden die wél te overtuigen zijn. Opdat ook deze mensen niet blijven denken dat een win-win-situatie ook altijd per definitie een verliezer op moet leveren.

 

Hypocriet

Dan ziet Archie ook dat dergelijke initiatieven geen ongewenste kostenverhogers zijn, maar juist initiatieven zijn die faalkosten reduceren, processen meer geolied krijgen, en het bedrijfsleven sterker doet staan ten opzichte van traditioneel denkenden. De kortzichtige Archie Bunkers van deze wereld dachten toentertijd echt dat alle negers lui zijn, en vrouwen achter het aanrecht thuis hoorden. Archie Bunker was een fictieve hypocriet en racistisch rolmodel uit de jaren zeventig; een ouderwetse conservatieveling, uiteraard uitvergroot, in een veranderende maatschappij. Elke branche die vooruit wil of moet, en hierbij veranderen wil, heeft haar eigen Archie Bunker, óók vandaag de dag. Negeer ze niet, maar omarm ze als iedereen, ook al vinden ze u en mij een luie dronkelap die het leven alleen maar duurder maakt.

 

 

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

2 reacties op “Archie Bunker over lokale coöperatieve samenwerking

  1. peter anson schreef:

    Raar om zo een mening te stigmatiseren.

    Als je texel als succes noemt, zou je toch eens een rekensom moeten maken van alle landelijke subsidies (sde, ipin proeftuin, individuele zonpv subsidie via agentschap), provinciale subsidies (alsof het nuongeld na verkoop in een ligt!), en overige geldstromen (st. doen, landerd, e-laad).
    en dan kijken wat er gerealiseerd is.

  2. christiaan de vrij schreef:

    weet je wel niet wat dat allemaal kost. En wie betaalt dat dan? Het is allemaal de schuld van… Nee met dit soort verlichtende geesten komen we wel uit de recessie manmanman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.