
De fans van voetbalpraatprogramma Voetbal International hoeven niet verder te lezen. Zij weten wie bovenstaande kleurrijke beeldspraak heeft gebezigd, en waarom. Het was natuurlijk Hans Kraaij jr. En het doelwit van Hansie Hansie’s verbale ‘pofferd op de neus’ was gespreksleider Wilfred Genee.
De situatie is als volgt. Het is maandagavond en op RTL7 is het wederom Hans Kraaij jr. die rode vlekken in zijn nek begint te krijgen. Voetbalfans weten hoe laat het is. Zodra Hans iets belangrijks over voetbal wil zeggen, wordt hij onderbroken door Johan Derksen, Rene Van der Gijp of Wilfred Genee. Hansie Hansie ergert zich kapot en begint zichzelf van binnenuit op te vreten. Hansie Hansie explodeert en richt zijn woede op Wilfred Genee, die wordt uitgemaakt voor ‘klootviool’, ‘paardenlul’ of ‘opgevoerde paardenvijg’ –excusez le mot.
Kijkcijferstrategie
Nu kennen we Wilfred Genee natuurlijk als een ‘zuigerd eersteklas’. Maar zou Hansie Hansie nou echt zo naïef zijn dat hij zich steeds weer als een puber uit de tent laat lokken? Wij denken van niet. Of beter gezegd: een paar jaar geleden werd Hansie Hansie een keertje echt boos. Toen de heren aan tafel merkten dat de kijkers het prachtig vonden, en de kijkcijfers erdoor omhoog schoten, leek het Hansie Hansie eigenlijk wel een goed idee om voortaan een klein beetje expres boos te worden. Want hoe hoger de kijkcijfers, hoe vaker hij wordt uitgenodigd door RTL7. Hans speelt het spelletje mee.
Merk uitventen
Zoals Hans Kraaij jr. het merk Hansie Hansie sluw uitvent -de concurrentie op tv is nu eenmaal moordend- zo zal elke installateur zich helder moeten positioneren om in deze ellendige crisis het hoofd boven water te houden. De markt blijft krimpen en de vooruitzichten zijn nog steeds niet gunstig. Maar nood breekt wet.
Dertien in dozijn
Installateurs die zich willen verzekeren van een aandeeltje op de krimpende markt, moeten iets doen (of hebben) wat hen onderscheidt van al die anderen. Installateurs waarvan er dertien in een dozijn gaan, zullen het moeilijk krijgen. Kansen zijn er vooral voor installateurs die dicht bij hun core business blijven, exact weten waar ze goed in zijn (en wat ze moeten uitbesteden), precies weten op welke opdrachten ze moeten mikken (en welke opdrachten ze maar beter kunnen laten lopen), verdomd goed in de gaten hebben welke technieken ze in de vingers hebben (en aan welke technieken ze hun vingers kunnen branden).
Doe waar u goed in bent
Het stukje van de taart wordt kleiner. Maar is dat erg als u kunt doen waar u goed in bent? Wij denken van niet. Dus doe als Hans en bouw uw eigen merk. In uw geval betekent dat overigens niet dat u partners kunt uitmaken voor opgevoerde paardenvijg, maar dat had u zelf ook al begrepen.