
Zo langzamerhand is het, zelfs voor een ervaren fiscalist, niet meer bij te houden: de voortdurende verandering van de fiscale spelregels rond de pensioenregeling van de DGA.
Â
Dit jaar is daarop, met (onder meer) de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, geen uitzondering. Ondertussen bent u, zo goed en kwaad als dat gaat, bezig geld te verdienen met uw onderneming. Want uiteindelijk is dat natuurlijk uw echte pensioenvoorziening. Maar pas op, negeer de nieuwe spelregels niet. De belastingdienst zal u anders vroeg of laat weten te vinden en u ongenadig hard aanpakken. Zo erg zelfs dat de continuïteit van uw onderneming in gevaar kan komen. Ik zeg dit omdat ik het al eens van dichtbij heb meegemaakt.
Â
Stommiteit
De betreffende DGA had, zoals gebruikelijk, met zijn BV een pensioenregeling afgesproken en deze, zoals het hoort, schriftelijk vastgelegd in een pensioenbrief. Sterker nog, de brief was volledig gelijk aan het voorbeeld dat door de belastingdienst, om de praktijk te helpen, was opgesteld. Helaas was de DGA, of was het zijn adviseur, zich niet bewust van een wetswijziging die twee weken eerder was ingevoerd. Daardoor voldeed het voorbeeld, en dus de pensioenbrief, niet meer aan de regels. Vele jaren gingen voorbij zonder dat de fout werd opgemerkt. Ondertussen werd wel een hoge pensioenvoorziening opgebouwd. Uiteindelijk werd de fout toch, door stom toeval (of was het een toevallige stommiteit), ontdekt. Dezelfde adviseur had een voorgenomen herstructurering aan de belastingdienst voorgelegd en de pensioenbrief maakte min of meer per ongeluk (!) deel uit van de bijlagen.
Â
Forse boete
De DGA en de adviseur dachten eerst er nog wel mee weg te komen (‘zo groot was de fout toch ook weer niet?’), maar dat bleek al snel een onjuiste inschatting. De belastingdienst zette zonder schroom alle middelen in om er (voor de schatkist) het maximale uit te halen. De in al die jaren opgebouwde pensioenaanspraak (inmiddels meer dan € 400.000) werd volledig en ineens tot het loon van de DGA gerekend. U kunt zich de belastingclaim voorstellen. En daar kwam nog een buitengewoon forse boete overheen. Voor mij is duidelijk dat deze sanctie (op zijn zachtst gezegd) onredelijk zwaar is, maar zo zijn nu eenmaal de regels.
Â
Voorkomen
Dus dames en heren DGA’s: zorg dat u dit drama niet overkomt. Pas uw pensioenbrief vóór het einde van 2013 aan! En maak direct van de gelegenheid gebruik om eens goed na te denken over uw pensioentoezegging. Is voortzetten nog wel zinvol en voordelig? Kan uw BV eigenlijk wel aan haar pensioenverplichting voldoen? Zijn er gunstige alternatieven? Enfin, vragen genoeg. Voor antwoorden kunt u natuurlijk altijd een beroep op mij doen.
Â
PS, ter voorkoming van misverstanden: ik was die adviseur niet.
Â