fbpx
Blog
Elke dag een complimentje. Vanaf nu.

Coachend leidinggeven, betekent een focus op wat wél lukt, in plaats van het afbranden van iemand wanneer iets niet lukt. Wat betekent dit voor u als installatiebedrijf?

 

Het is en blijft een kunst: leidinggeven. Of Louis van Gaal het kan laat ik aan u over, maar dat Guus Hiddink en Leo Beenhakker het kunnen is zeker. Guus en Leo zijn mannen met overwicht. Zij hoeven niet aan te dringen of hun stem te verheffen. We luisteren maar wat graag naar ze als ze bereid zijn ons een kneepje van het vak bij te brengen. ‘Dwang’ komt in hun woordenboek niet voor.

 

Bloedhekel

Zelf had ik altijd een bloedhekel aan leidinggevenden die me vertelden wat er allemaal niet was gelukt –misschien daarom werd ik ooit eigen baas. Veel leidinggevenden focussen volledig op wat NIET lukt en vergeten helemaal te benoemen wat WEL goed is gegaan (of beter dan daarvoor). Successen worden als vanzelfsprekend beschouwd en de eerste de beste mislukking legitimeert subiet forse kritiek. Voor de werksfeer is dat natuurlijk helemaal niet goed. Er ontstaat al gauw een sfeer van cynisme: zolang-ik-niks-hoor-zal-het-wel-goed-zijn. Ai. Pijnlijk. En contraproductief. Uw medewerkers gaan geen stap extra voor u zetten.

 

Afrekenen

Nee, kritiek in de verwijtende sfeer werkt meestal niet. Overigens begrijp ik de leidinggevenden wel. Zij staan er vaak alleen voor, bijvoorbeeld bij het nemen van moeilijke beslissingen of het uitwerken van plannen. Ze worden afgerekend op cijfers en focussen dus vooral op directe bedreigingen die de beoogde doelen ondermijnen: zolang-er-geen-rood-stoplicht-is-te-zien-kachelen-we-gewoon-door. 

Dit kan anders. Ik sprak laatst een coach met veel ervaring in het begeleiden van directeuren in het mkb. Wat hij vertelde was echt geen hogere wiskunde. Het ging over sparren, luisteren naar elkaar en meer uit mensen halen. Dat is soms van een dusdanig onthutsend simplisme dat je geneigd bent er compleet aan voorbij te gaan.

 

Elke dag

Concreet? Beste baas, manager of leidinggevende, vanaf vandaag nodig ik u uit elke dag één complimentje te geven aan een medewerker voor iets dat goed is gegaan. En kijk dan eens wat er gebeurt, hoe mensen reageren en wat het effect is op de sfeer. Nodig medewerkers ook uit om elkaar positief te benaderen, zonder oordeel, zonder verwijten. Probeer het maar. U zult verbaasd zijn hoe een eenvoudig schouderklopje mensen kan betoveren. 

 

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.