fbpx
Blog

BIM, BAM, BOM?

BIM

Wie niet kan BIM-men doet niet meer mee, schijnt. Het Building Information Model is echter gedoemd te mislukken als niet de juiste informatie wordt uitgewisseld of onvoldoende wordt gecommuniceerd. Innovatie is niet alleen vernieuwen, maar vooral het oude loslaten.

 

In 1912 waren er z’n 10 partijen nodig om, onder het toeziend oog van een strenge bouwheer, een gebouw te realiseren. Om ditzelfde gebouw 100 jaar later te kunnen realiseren moet zich een bouwketen vormen bestaande uit wel 100-200 partijen: ontwerpers, adviseurs, constructeurs, bouwkundig aannemers, installateurs, onderaannemers, leveranciers, fabrikanten, etc..  Goed, laat de bouwtijd in de tussentijd gehalveerd zijn, de voorbereidingstijd is dat zeker niet! De enige BIM die men in 1912 hoorde was van de klokken de werden geluid door een bouwpastoor en werd opgevolgd een BAM en tot slot een BOM.

 

Anno 2012 is BIM in onze branche verworden tot het werkwoord BIMmen en staat voor Building Information Model. Alle partijen werken samen in een virtuele omgeving met als doel het construeren van een digitaal gebouwmodel. 

 

Waar is de informatie?

In de analoge bouwpraktijk blijkt het communiceren tussen mensen al een hele tour. Het communiceren tussen diverse digitale systemen blijkt een nog grotere uitdaging. Ontwerp-software van architecten & productie software van toeleveranciers voor de aansturing van hun productielijnen blijkt ondanks IFC-modellen & protocollen nog de nodige miscommunicatie op te leveren. Waardoor de benodigde informatie niet juist of onvolledig wordt doorgegeven.

 

Dan barst de bom!

Wanneer we het gebruik van BIM toevoegen aan de huidige wijze van samenwerken binnen de bouw: aanbesteden op laagste prijs gekoppeld aan het opknippen van het bouwproces in afzonderlijke fases (ontwerp, realisatie, exploitatie) voorspel ik weinig goeds.

Iedere partij is verantwoordelijk voor een klein stukje. Hoofdaannemers schuiven deze verantwoordelijkheden weer door naar onderaannemers.
Vele BIM-projecten starten ambitieus op maar zullen verzanden in oeverloze discussies wie waar verantwoordelijk voor is binnen het ‘gezamelijke’ BIM-model. Gevolgd door slaande ruzies binnen het bouwteam (de BAM) en daarna het uiteenvallen van het bouwteam (de BOM). Op deze wijze verandert er weinig in 100 jaar.

 

Reset van de mindset

Wanneer je je enigszins verdiept in het BIMmen kom je tot de conclusie dat vele de klok hebben horen luiden echter (nog) niet exact weten waar de klepel hangt.

BIM is nu nog niet meer dan een softwaretool maar heeft wel de potentie om uit te groeien tot het gereepschap welke mede aan de basis stond van de echte transitie van de bouwkolom. Maar eerst zullen we de CTR-ALT-DEL toets tussen onze oren moeten gebruiken om onze mindset te resetten. Echte innovaties ontstaan niet uit iets nieuws, maar daar waar we samen het oude durven los te laten. 

 

 

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.