fbpx
Blog

Even de definitie opzoeken. Comfort = afwezigheid van onaangenaamheden. Het is een staat van zijn waarin de mens geen moeite hoeft te doen om zich goed te voelen. Dat is dus nogal persoonlijk. Toch standaardiseren we dit graag in een norm, die voor iedereen dan een soort wetmatigheid wordt.

En dat komt de servicemonteur je dan vertellen, terwijl hij je ketel komt onderhouden.

Een van de aspecten van de energiecrisis is dat de grenzen van onze comfortzone worden opgerekt, en dus kan de norm ter discussie. De thermostaat gaat een graadje lager, de nachtverlaging komt opnieuw ter discussie en het land gaat op kierenjacht. De radiatorventilatoren, tochtstrips, isolatietape, radiatorfolie en deurdrangers staan goed in de belangstelling. Maar hoe zit het met je eigen grenzen aan je comfort?

Ook het echtpaar Buiting legt maar een plaid over de benen en doucht korter en iets kouder. Het is immers crisis.

Hoe gezond is comfort?

Het onderstaande filmpje intrigeerde me. Blootstelling aan een bredere scope van warmte én koude, dus ook binnenshuis, blijkt gezonder. Het lichaam went bovendien na een paar dagen al aan dat graadje minder. De stofwisseling, bloedvaten en spieren profiteren naast de energierekening óók van iets minder comfort. Het lijf heeft namelijk ook een kamerthermostaat en een energievoorziening.

Het is fascinerend om eens met een andere bril naar comfort te kijken. Vanuit een andere wetenschap.

Wat dit voor installateurs betekent? De aanvoertemperatuur terugschroeven, de ‘comfortstand’ verlagen, het effect van nachtverlaging. Het kan allemaal. En wat te denken van microklimatisering? Dus enkel verwarmen waar het nodig is. Je kunt een woning ook thermisch compartimenteren: de woonkamer/keuken verwarmen, en de rest minimaal. De deur naar de hal heeft tochtstrips. Het enkele stralingspaneeltje voor de werkkamer, of de airco die ook verwarmt.

Er is weer wat te rekenen

Net als bij warmtepomptechniek, heeft de installateur weer wat te rekenen. De winst is misschien dan ook dat de techneut na een tijd van ongelimiteerd stoken weer zijn vak terug krijgt. Ik ben heel benieuw of jullie denken over warmte-installaties verandert? Mijn meest wijze les: comfort is persoonlijk. Dat betekent dat we wat vaker goed naar elkaar moeten luisteren, in plaats eigenwijs te blijven doen wat we altijd al deden. Niemand bepaalt mijn comfort. Maar een goed advies: graag.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.