fbpx
Blog

Dat zou je toch bijna gaan denken nu de spelregels ineens helemaal omgegooid zijn. Waar de EPV (energieprestatievergoeding) bedoeld was om gasloze en energieneutrale woningen te realiseren, kan je nu ook EPV heffen bij een woning mét een gasaansluiting. Althans dat voornemen heeft minister Blok van Wonen, waarmee hij verbazing schept bij een groot deel van de sector.

Voordeeltje

Binnenkort zal de energieprestatievergoeding mogelijk ook aan te vragen zijn door eigenaren van zeer goed geïsoleerde huizen met een aansluiting op aardgas. Voorwaarde voor dit voordeeltje is dat het huis zo veel duurzame energie opwekt dat er elektriciteit terug gaat naar het net, zodat het verbruik van aardgas wordt gecompenseerd.

Subsidiemogelijkheden genoeg

Bij nieuwbouw is het, met de huidige technieken, volstrekt onnodig om een woning te bouwen met een gasaansluiting. En in de bestaande bouw zijn er mogelijkheden genoeg om te renoveren met een gasaansluiting, denk aan de verruimde STEP-subsidie! Ook zijn er al subsidiemogelijkheden binnen de ISDE voor een hybride opstelling.

Angst?

Waarom dan de EPV gaan versoepelen? Om de Stroomversnelling toch een succes te laten worden? Dat er de laatste tijd kritiek is geweest heb ik ook gelezen. Maar terugkrabbelen is het laatste wat we nodig hebben. De bouw is van zichzelf al erg conservatief. We moeten er juist voor zorgen dat mensen enthousiast worden om WEL door te pakken. Dat woningbouwverenigingen bijna niet anders kunnen dan voor Nul-op-de-meter te gaan. Dit is een proces dat in onze logge bouwkolom jaren duurt en op deze manier duurt het alleen maar langer! Laat de overheid hier alsjeblieft een voortrekkersrol in nemen!

Half werk

Ik zal u een inhoudelijk verhaal over de Trias energetica besparen, maar de link tussen dit ‘model’ en deze beslissing zie ik niet! Het wordt op deze manier een halve maatregel. Alsof je met z’n allen afspreekt om voortaan alles op de fiets te gaan doen, omdat dit goed is voor het milieu. Maar uiteindelijk ga je toch op een scooter, want ja: Die rijdt ook 1 op 50 en dat is zuiniger dan een auto.

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.