fbpx
Blog

Er is veel aandacht voor waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties. Zo is er het het Kleintje ISSO Inregelen, bedoeld voor onderhoudsmonteurs, installatie ontwerpers, en het onderwijs. Ik heb het boekje maar eens gelezen, en in het begin zijn er onderwerpen te vinden die redelijk te volgen zijn. Ik denk dat de onderhoudsmonteur na een tijdje zal afhaken, en het boekje in het dashboardkastje zal verdwijnen. Bij de ontwerper zal het boekje in z’n bureaulade te vinden zijn. Het middelbaar en hoger onderwijs installatietechniek er zeker baat bij hebben.  

Is waterzijdig inregelen verplicht?

Ja, sinds 10 maart 2020 is het verplicht dat verwarmingssystemen waterzijdig worden ingeregeld. Dit geldt alleen bij woningen waar de warmtebron, cv-ketel of (hybride) warmtepomp, wordt vervangen of vernieuwd. Maar ook wanneer meer dan 30% van de afgifte apparaten (zoals radiatoren) zijn vervangen. Bij het vervangen van de warmtebron is het ook verplicht om per verdieping of per ruimte de temperatuur te kunnen regelen. (bron Vereniging Eigen Huis). Eigenlijk een basisbehoefte dus.

Wie gaat handhaven?

Verplichting doet denken aan handhaving. Gemeenten handhaven enkel wanneer zij klachten ontvangen over niet goed werkende verwarmingssystemen. Dit handhavingssysteem is vooral bedoeld om bewoners van huurwoningen en woningeigenaren die aangesloten zijn bij een VVE de mogelijkheid te bieden het waterzijdig inregelen af te dwingen. Ik denk dat de gemeente wel in actie moet komen bij klachten van nieuwbouwwoningen gebouwd na 10 maart 2020. Vanaf die datum is het waterzijdig inregelen in het Bouwbesluit opgenomen. Bij de eigenaren van bestaande woningen komt onze handhaafster niet in actie.

De verplichting omzeilen

Is de installateur Vakmanschap-CO gecertificeerd dan kan de bestaande ketel gewoon worden vervangen. De gemeente zal het waterzijdig inregelen van de eigenwoningbezitters echt niet gaan handhaven, ik zou ook niet weten hoe. Na het vervangen van de oude cv-ketel moet er in de meeste gevallen toch waterzijdig ingeregeld worden omdat er heel vaak comfortklachten ontstaan.

Leg het maar eens uit

Als je niet weet hoe dingen werken kun je de eventuele fouten ook niet herkennen, en is de oplossing vaak ver weg. Dat merk ik elke keer weer in mijn cursuslokaal. Stel dat de nieuwe cv-ketel in bedrijf is genomen en er worden vervolgens klachten gemeld dat het nu bijvoorbeeld veel langer duurt voordat de ruimtes op temperatuur zijn. Je doet er verstandig aan om het ISSO Kleintje Inregelen niet te gebruiken om de klant uit te leggen waarom de installatie nu ineens ingeregeld moet worden. Het boekje is vergelijkbaar met drijfzand; des te meer je beweegt, des te dieper zak je weg.

Oplossing van de klacht

Heel vaak worden comfortklachten nadat de nieuwe cv-ketel is geplaatst, opgelost door de modulerende thermostaat te vervangen door een aan-uit thermostaat. Daarna nog even de cv-ketel onderhanden nemen door de pomp bewusteloos te maken en de cv-ketel op volgas zetten. De klachten zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als de cv-ketel een jaar lang mishandeld is, slaat hij genadeloos terug door de besparing teniet te doen. Wat vreemd, de nieuwe cv-ketel is net zo royaal met energie als de oude, terwijl de installateur mij een behoorlijke besparing had beloofd.

Samen met succes inregelen

Alle boekwerken ten spijt. Inregelen is een vaardigheid die je snel en praktisch onder de knie kunt krijgen. Stel dat ik kosteloos een online training waterzijdig inregelen aanbied die ongeveer drie uur gaat duren. Ik vraag mij af of er onder mijn lezers installateurs zijn die daaraan mee willen doen. Het doel is om het waterzijdig inregelen onder de knie te krijgen en de klant te overtuigen van de voordelen.

Wat ik van de deelnemers vraag is voldoende kennis van de installatietechniek en dat een Vakmanschap-CO gecertificeerd is. Er zullen om te beginnen twee trainingen plaatsvinden met maximaal elk 6 deelnemers. Je kunt je aanmelden via deze link.

                                               

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

8 reacties op “Verplicht waterzijdig inregelen

 1. Sjaak schreef:

  Ik zou niet weten hoe te handhaven staat er in de tekst. ECHT? het is zo simpel
  Ik denk dat Marius Valk daar ook wel antwoord op kan geven.
  Ik ben al meer dan 25 jaar overtuigd van waterzijdig inregelen daar zijn ook onderzoeken van uit die tijd
  als je over verduurzamen hebt ga je niet praten over het dak maar of de installaties wel efficiënt werken

 2. Marius Valk schreef:

  Heb je interesse om kosteloos de training waterzijdig inregelen online te volgen dan klik je even op bovenstaande link. Er vinden twee trainingen plaats op 09-04 en 13-04-2021.
  Aanvang om 8-30 uur tot ongeveer 12.00 uur. Hiervoor krijg je een uitnodiging per mail.
  Per training worden maximaal zes cursisten toe gelaten, vol is vol.

 3. Maurice Rentmeester schreef:

  Beste Marius, ik heb respect voor je als techneut en je jarenlange ervaring als specialist bij Remeha maar nu ga je even te kort door de bocht in mijn beleving. Elke handeling die nodig is om een installatie goed hydraulisch in te regelen verdient een degelijke theoretische onderbouwing… de “waarom” vraag. Dit leer je niet in een ochtendje, laat staan in een avondje bij een leverancier.
  Bij IW krijg je in een 1-daagse training de basisvaardigheden en de theoretische onderbouwing om een installatie waterzijdig in te regelen aangeleerd. Het “kleintje inregelen” is hierbij zowel leidraad als naslagwerk.
  Deze training is in combinatie met de gratis e-learning van “vakmanschap inregelen” zelfs een officieel certificaat waard.

  • Marius schreef:

   Deze training wordt online gegeven en is bedoeld om met een kleine groep de ins en outs te de revue te laten passeren en de kennis te toetsen
   Ik geef ook deze training in Apeldoorn die ook de hele dag duurt waar je in de praktijk statisch en dynamisch kunt inregelen. Ik nodig je bij deze uit om aan de online training deel te nemen op 13 april er zijn nog twee plaatsen ik hoor het wel

 4. Geertje schreef:

  Dus eigenlijk is waterzijdig inregelen al een jaar verplicht. Het is een heel nieuw systeem waaraan we echt moeten gaan wennen. Er is veel onduidelijkheid.

 5. Henk de Beijer schreef:

  Met Del;ta Pro is direct aftelezen of alle radiatoren voldoende flow hebben.
  Inregelen wordt met deze meet apparatuur zeer makkelijk ( mits er inregel opties aanwezig zijn) verder is direct ook de noodzakelijke rapportage beschikbaar.
  http://www.delta-pro .nl

 6. Dirk Jongerling schreef:

  Ik wil mijn nieuwe cv installatie waterzijdig laten inregelen

 7. G.de Kuijer schreef:

  mijn badkamer heeft geen verwarming huur app. van woonzorg is er een wet die dat verplicht stelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.