fbpx
Blog

Als Technisch Instructeur krijg ik steeds vaker te maken met producten, met het predicaat duurzaam. Omdat ik met enige regelmaat de vraag krijg wanneer iets wel en iets niet duurzaam is, kreeg ik de nodige inspiratie om mij volop in de duurzaamheid te storten.

Als je er op gaat letten blijkt dat het woord duurzaam te pas en te onpas dagelijks in je oren wordt getetterd. Om te beginnen eerst maar eens op zoek naar de betekenis van het woord duurzaam, en dat viel reuze mee. Bij duurzaam gaat het om een evenwicht te creëren tussen de Mens, Planeet en Economie, om de aarde te beschermen tegen Uitputting. Google bedankt.

Een duurzaam feestje

Ik was amper met het onderzoek begonnen toen er een uitnodiging voor een feestje op de mat viel met als thema duurzaam. Ik kon uit de uitnodiging opmaken dat het om een zeer select gezelschap ging met een hoog aanzien. Ik heb een vriendin van mij bereid gevonden om samen van de uitnodiging gebruik te maken. Het eerste dilemma deed zich voor, er werd een dresscode voorgeschreven. Samen met mijn vriendin hebben we achter in de kast nog een kostuum gevonden, die bij het passen mij duidelijk maakte dat ik het boordenknoopje alleen nog kon sluiten met een elastiekje. Het viel niet op.

De stap in het onbekende

We hadden besloten op de fiets te gaan, je gaat toch naar een duurzaam feestje. Bij aankomst zag ik dat het vervoer waarmee de gasten waren gekomen niet echt duurzaam was. Ook de locatie, een groot oud landhuis, was geen sprekend voorbeeld van duurzaam. Nadat onze jassen in de garderobe waren weggewerkt en mijn elastiekje door mijn vriendin aan een laatste check was onderworpen, was het moment daar om ons via een elegante trap in de duurzame menigte te begeven. Tijdens de afdaling kwamen we er al achter dat we niemand kenden, en begonnen we enigszins te twijfelen of de uitnodiging wel voor ons was bedoeld. Bij toeval galmde het nummer ‘The heat is on’ uit de speakers, de favoriet van mijn vriendin haar playlist.

Duurzaam netwerken

Ik heb nog geprobeerd wat gesprekken op gang te brengen, maar als bleek dat ik niet interessant was en niet in hun netwerk paste haakten ze al snel af. Bij navraag bij mijn vriendin waar haar gesprekken over gingen was ze heel kort: nergens over. We waren het er samen snel over eens, dit feestje heeft helemaal niets met duurzaam te maken. Om nog iets van de avond te maken hebben we ons tegoed gedaan aan de wandelende dienbladen die voorbij kwamen met hapjes en drankjes. Na de nodige consumpties hebben we het samen toch nog gezellig gemaakt. En dat lukte.

De wandeling

De volgende morgen bleek dat we toch wat te enthousiast gebruik hadden gemaakt van het dienblad. Na een stevig ontbijt hebben we het nog heel even over het feestje gehad. We waren het snel eens, het was een farce. Mijn kostuum met het elastiekje verdween weer achter in de kast, en daarna eerst maar eens aan de wandel. Na de ervaring van de vorige avond stelden we ons zelf de vraag: wanneer praat je over duurzaam?

Duurzaam leven

Tijdens onze wandeling vroeg ik mijn vriendin of zij mensen kent die werkelijk duurzaam leven. Het werd even stil, en uit het niets zei ze, ja die ken ik dat is de familie Flintstone en Rubble uit Bedrock, of extreem gierige mensen. We hebben het samen thuis nog bestudeerd maar inderdaad het zijn sprekende voorbeelden van duurzaam. Maar moeten we dan terug in de tijd of gierig zijn om volgens de uitleg van duurzaam te leven?

Evenwicht

Het zoeken gaat verder. Ik wil weten wanneer krijg je als mens te maken met duurzaam. Ik ben op zoek gegaan naar een logo, aanduiding of een tekst die in één keer duidelijk maakt dat je met duurzaam te maken hebt. En dat heb ik geweten, kijk maar hier.

Ik vraag mij af of je op ál die duurzaamheidslogo’s (zie onderaan) het geschetste evenwicht tussen mens, planeet en economie los kunt laten. Ik heb het bij een aantal geprobeerd, maar ik kan je verzekeren dat valt niet mee. Probeer het maar eens, en laat mij weten of het is gelukt.

Ik hoor van jullie.

 

 

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

1 reactie op “Gebruik of misbruik van duurzaam

  1. Frank schreef:

    Duurzaam is dat wat duurt. Alles duurt. Wat duurt kan niet gebruikt of misbruikt worden …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.