fbpx
Blog

Goed fout

Goed fout

De wekelijkse Installatiefout in onze nieuwsbrief maakt het nodige los. Het openen van de redactiemailbox is –beken ik eerlijk- tegenwoordig een feestje in de wetenschap dat er weer eentje opduikt.

 

Met hoofdschuddend of verwonderd commentaar van de inzender over wat hij aantrof, wat hij verholpen heeft of –ja écht waar- wat hij zelf veroorzaakt heeft. We zijn blij met de interactiviteit die is ontstaan. Ik moedig u aan beste lezers, om ook onze oren en ogen te zijn. installatiesanitair@eisma.nl is het mail-adres.

 

Faalkosten

Naast vermakelijk en leerzaam materiaal, legt deze rubriek, de weerbarstige werkelijkheid van het installatievak bloot. Van onkunde, onwetendheid, gebrek aan communicatie of gewoon domme pech. Doelstelling is die praktijk weergeven. Uiteraard met een knipoog, en soms met een wat minder serieuze insteek, of lollig onderschrift. Maar bovenal met als doel door een vinger op de zere plek te leggen, aan te tonen dat het verbeteren van kwaliteit, het reduceren van faalkosten en voorkomen van ongelukken niet altijd een ver-van-mijn-bedshow is. Sterker nog: de kwaliteit van het mensenwerk aan een installatie is net als bij andere beroepen de absolute sleutel tot succes, en daarmee tegelijk de belangrijkste valkuil. Dat geeft stof tot nadenken, stof tot educatie. Fouten zijn om te leren. En eerlijk: ook lachen is gezond. Elke fabrikant heeft ze op de plank liggen, en bij menig productpresentatie of lezing gaan de registers regelmatig open.

 

Flatteus

We ontvangen met regelmaat ook andere reacties; gepikeerde fabrikanten bijvoorbeeld die hun product in een niet al te flatteuze toepassing terugzien, of in hun vakmanschap gekrenkte monteurs. Interessante en waardevolle interactie. Voor de één commerciële frustratie, voor de ander een ontkenning van de werkelijkheid, of belediging van het metier. Of betrokkenheid bij het vak, want we zien ook inhoudelijke reacties over toegepaste technieken en –al dan niet terecht- commentaar over onze uitleg of ons commentaar. Ook hiervoor hulde.

 

Excuus

Wat er nog aan de verschillende reacties ontbreekt is een excuus. Van iemand die zegt ‘Sorry, ik was het, en het zal nooit meer gebeuren’. Stel dat er met elke fout een ander voorkomen kan worden, dan mogen we heel erg blij zijn. Kippenvel kreeg van de laatste reactie onder deze blog. Omdat deze realiteit ookt tot actie leidt. Omdat het benoemen van onkunde, het keihard confronteren met gevolgen wat ons betreft altijd een positief doel dient, en nimmer een vooropgezette schandpaal om de schandpaal is. Daarvoor zijn er andere sites.

 

PS. Onlangs heb ik zelf uit pure onkunde ongewild op een tussenverdieping de klokthermostaat in de woonkamer ‘wireless’ gemaakt. Niemand is roomser dan de paus. Misschien maar eens een foto maken van deze ketelaansturing via twee kroonsteentjes.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.