fbpx
Blog

Ik was best verbaasd toen ik de nieuwste economische voorspellingen van Techniek Nederland las. Die staan haaks op wat wij terug horen uit de installatiemarkt.

Eerst maar even de cijfers kort op een rij; Techniek Nederland voorspelt voor zowel dit jaar als voor 2021 een krimp voor de totale installatiemarkt van 5 procent. In de woningbouw vallen volgens de branchevereniging dit jaar de hardste klappen; een verlies van maar liefst 10 procent. In de utiliteit krimpt de installatiemarkt dit jaar met 5 procent. Extra investeringen in de infrastructuur zorgen in 2020 voor het enige positieve nieuws.

Eigen enquête

Maar kloppen die economische voorspellingen wel? Dit is namelijk heel iets anders dan dat wij als accountantskantoor terugkrijgen uit de markt. Als kantoor zijn wij gespecialiseerd in de installatiemarkt en hebben wij zo’n tachtig installateurs als klant. Deze zomer hielden wij een kleine mini-enquête onder een aantal van hen. Het is geen representatief onderzoek, maar het geeft wel een duidelijke richting. Ruim 80 procent verwacht dat zijn omzet voor dit jaar gelijk blijft of zelfs groeit. En 80 procent verwacht dat ook voor 2021. Ik sprak deze week nog een installateur die vertelde dat ze tot de zomer van 2021 al helemaal bomvol zitten. Als er een dip komt, denk ik eerder dat deze wat later valt, dan Techniek Nederland nu voorspelt. Met een vertraging van een jaar. Voor nu zien wij die krimp nog niet.

In onze mini-enquête vroegen wij de deelnemende installateurs ook wat voor hen de komende tijd de grootste uitdagingen zijn. Met stip bovenaan staat nog steeds het tekort aan monteurs en projectgebonden medewerkers. Veel lager op de lijst staat pas voldoende werk. En het laatste waar men zich druk over maakt is het gebrek aan middelen. De afgelopen jaren zijn er voldoende buffers opgebouwd.

Titanic

Maar wat als Techniek Nederland het straks toch bij het rechte eind heeft? Wanen we ons op de Titanic? En gebeurt er onderhuids toch van alles, zonder dat we dat als installatiemarkt nu merken? Ik geef je daarom één tip: waak ervoor dat je de Titanic wordt. Wees eerder een speedboot, snel en wendbaar. Zorg ervoor dat je anticipeert op wat er gebeurt in de markt; bijvoorbeeld door projecten naar voren te halen of uit te stellen, je te richten op andere activiteiten of klanten of door je (loon)kosten flexibel te maken. Door bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Want van de Titanic weten we hoe het is afgelopen…

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Venray en Uden

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur en vennoot bij RHM accountancy en advies. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.