fbpx
Blog

Knetteren

Dat de vonk overspringt, is bij mensen geen probleem. Integendeel, het is vaak het begin van iets moois. Als de vonk echter overspringt in je installatie, dan is dat veel minder prettig en wél een probleem.

Ik kreeg de installateur klagend aan de telefoon: dat hij bij een installatie alwéér een aantal servomotoren had moeten vervangen, dat ze maar defect bléven gaan en dat zijn klant meer dan ontevreden was.

Te veel motoren

Ik vroeg hem hoe de installatie precies opgebouwd was. Immers, die motoren gaan niet zomaar kapot. Wat al snel naar boven kwam, was het feit dat er te veel motoren bij elkaar zaten op de uitgangen van de regelbalk. Sommige netjes middels lasklemmen, andere gewoon getwist. Maar op drie van de vijf in gebruik zijnde uitgangen zaten te veel servomotoren aangesloten.

Na het bijplaatsen van een uitbreidingsprint en het verdelen van de motoren over de nu beschikbare acht uitgangen konden alle motoren worden aangesloten zonder de uitgangen te overbelasten. Eind goed al goed, zou je denken…

Helaas bleven de motoren maar kapotgaan. De klant was inmiddels in staat om de hele regelbalk van de muur te halen en aan de installateur retour te geven. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. En daarbij: als het steeds maar vervangen van de motoren geen oplossing geeft, dan mag je weleens aan gaan nemen dat het helemaal niet aan de motoren ligt.

Met een twist

Na nog een telefonisch onderhoud bleek dat er nog steeds wat motoren getwist zaten. Dat kan problemen veroorzaken. En het bleek dat met name op die zones ook de meeste klachten van de klant kwamen over het niet correct open- of dichtlopen van de motoren. Na mijn advies heeft de installateur de motoren netjes met lasklemmen aangesloten, waardoor alle motoren de juiste voeding vanuit de regelbalk zouden ontvangen.

Dat gaf enige vermindering van de klachten, maar nog steeds bleven de motoren defect gaan. Uit pure ellende heeft de installateur uiteindelijk de regelbalk helemaal vervangen. Immers, als het niet aan de servomotoren lag, dan zou het wel aan de vloerverwarmingsregelaar moeten liggen. Maar helaas: ook dat gaf geen oplossing, want na enige tijd begonnen de motoren weer defect te raken.

Foute vonken

Tijd voor een locatiebezoekje en een echte visuele inspectie, dus. En man o man, hadden we dat maar eerder gedaan! In één blik was het probleem duidelijk: de installateur had consequent 24V-servomotoren toegepast op een 230V-regelbalk. Dat gaat dus knetterend fout inderdaad! De vonken die daar over hadden kunnen springen, zijn toch echt niet de vonken die wij mensen onderling kunnen hebben en dan als leuk bestempelen. Door te hoge aanloopspanning op de motoren die daar niet geschikt voor zijn, bleven de problemen zich herhalen.

Na het plaatsen van de juiste 230V-uitvoering van de servomotoren is er geen enkele klacht meer geweest en draait de regeling als een zonnetje!

Over Yvian Jenniskens

Yvian Jenniskens

Als voormalig zelfstandige in de wondere wereld van (na)regelingen, hydraulische (dis)balans en trouble shooten is Yvian (1972) nu werkzaam als Account Manager bij het nieuwe thuis van Honeywell Home: Resideo. Deze - soms sportieve - vakidioot en moeder van twee heeft een passie voor social media, het delen van kennis, vrouwen in de (installatie)techniek én het oplossen van klachten. Deze passies deelt zij graag met de nodige relativering en een vleugje humor in haar blogs.

Bekijk alle berichten van Yvian Jenniskens

2 reacties op “Knetteren

 1. john schreef:

  Meten is weten en gissen is missen blijk maar weer, lezen is er ook al niet bij wat er staat gewoon in de installatie handleiding het aantal motoren dat op een uitgang mag. En het smoesje de handleiding was er niet meer bij is ook verleden tijd met internet.

  Daarbij nog het volgende al je een storing hebt in een groepenregeling waar kijk je dan na????

  Alleen naar de regelbalk? Nee dus na de gehele installatie die aangestuurd word, dus meten meten meten om te kijken wat er uit gestuurd word. Dan had ie het bij de eerste keer al geweten denk ik dan.

  Denk dat iedereen die een beetje verstand van zaken heeft dit probleem zo getakeld had.

  Maar goed dat is mijn mening he

 2. andre schreef:

  kwestie van goed kijken ipv blind aansluiten. Op de print staat het ook 230V met een driehoek. Dan heeft de installateur niet goed getest bij vervangen van de motoren. 230v op een 24V motor is van korte duur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.