fbpx
Blog

Terugkijkend op het afgelopen jaar verbaas ik me over hoe mijn rol als adviseur aan het veranderen is. Dacht ik drie jaar geleden nog dat ik mensen vooral uit moest leggen hoe ze zo snel mogelijk aan de warmtepomp konden, nu ben ik vooral bezig met keihard op de rem trappen. Om gas te geven, dat wel.

Koude huizen door warmtepompen

De kranten staan boordevol artikelen van mensen die halsoverkop aan de warmtepomp gingen en nu met een koud huis zitten waar buiten een brommende ijskast rookwolken staat uit te blazen voor het keukenraam. En om heel eerlijk te zijn, ik zie dat al een poos aankomen. Cowboys die even warmtepomp-advies komen geven zonder (de woning van) de klant te doorgronden.

Goedkoop is duurkoop

Mijn advies is onder andere zo duur omdat ik twee tot drie uur bij mensen thuis aan de keukentafel zit om naar ze te luisteren en om uit te leggen wat er allemaal nodig is voordat de warmtepomp een optie is. Ik heb die tijd ook nodig om een gevoel te krijgen bij het huis. Meestal begint pas bij het derde rondje te dagen hoe dit varkentje gewassen moet worden. Dat beeld schets ik dan op een A4’tje en je ziet de rust en ontspanning terugkomen. Dit wordt een plan voor hún huis, voor hún wensen, voor hún problemen.

Vervang de CV-ketel

En steeds vaker luidt het advies: vervang de oude CV-ketel door een tijdelijke nieuwe (het liefst een WisselKetel van een installateur die aanhaakt bij dat idee). Want we hebben een paar jaar nodig om het huis in stappen klaar te maken voor de toekomst. En we hebben de tijd! Als we voor 2030 klaar zijn ben je nog steeds een van de eersten die om is. Vanuit klimaatoogpunt is het ook veel belangrijker om nú veel gas te besparen dan om snel over te gaan op elektra want die komt voorlopig nog uit kolencentrales in de koude winternacht.

7 miljoen woningen, één plan

We hoeven er nog maar 7 miljoen, dus ik leg mijn adviesmethode hier nog 1x uit, er rust geen copyright op, jat het alsjeblieft, we hebben haast:

 • Verkoop geen spullen maar een plan, luister naar je klant!
 • Investeer in de warme ruimtes, dáár gaat de energie verloren
 • Een nieuw dak, isoleren of na-isoleren kan daar heel goed bij horen, hoeft niet altijd
 • Maak kieren dicht (tip : de voordeur kiert ALTIJD : nastellen & Solidseal renovatierubbers plaatsen)
 • Ga voor HR+++ glas in warme ruimtes (in 2019 komt zelfs vacuümdubbelglas op de markt!)
 • Maak een ventilatieplan (hier gaat 75% van je tijd in zitten)
  • Keuken (afzuigkap), badkamer, wc, woonkamer, slaapkamers
 • Zet de aanvoertemperatuur van de CV op 40-45
 • Als de CV einde levensduur is, plaats een tijdelijke HR-ketel (WisselKetel)
 • Bereken (met transmissieverliesmodel) of afgiftecapciteit op lage temperatuur genoeg is
  • als je tekort komt aanvullen met LT-convectoren
 • Als gratis service scan je de woning nog even op energieverspillers
 • Laat ze het huis een winter ervaren in de nieuwe configuratie
 • Ga dan terug naar de klant
 • Maak een plan voor het uitfaseren van de CV voor iets anders
 • Verkoop eventueel de warmtepomp.

Ja jouw omzet komt pas als allerlaatste, ik weet het, maar dit is de enige manier waarop je je klanten met een warmtepompvraag echt helpt. Het is trouwens goed mogelijk dat tegen de tijd dat de klant toe is aan een warmtepomp, we zijn 2-3 jaar verder, er veel betere warmtepompen zijn, of dat tegen die tijd duidelijk is dat in deze wijk stadsverwarming komt, of wat anders. Dat doet er niet toe, de klant heeft zijn huis sterk verbeterd, de energierekening fors verlaagd, geïnvesteerd in kwaliteit die zijn huis meer waard maakte.

Je inzet zal hoe dan ook op prijs gesteld worden.

Ik wens de installatiebranche het allerbeste voor 2019, en kijk er naar uit jullie onderweg, op de beurs of bij de klant weer tegen te komen!

Lars

ps. Gezien de grote belangstelling voor dit onderwerp ben ik alle inzichten, tips truuks, en oplossingen aan het verzamelen op één overzichtelijk plek : Het ParisProofPlan.nl

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

61 reacties op “Koop géén warmtepomp, neem een CV

 1. Nathalie schreef:

  Naar mijn weten mag de aanvoertemperatuur niet lager dat 60 graden ivm legionella. Dat is ons toen namelijk gezegd door de installateur.

 2. Luuk schreef:

  @Nathalie: ik ben geen installateur maar dat geldt volgens mij alleen voor het sanitair warm water, niet voor het CV water. Tenzij je uit de verwarming drinkt natuurlijk 😉

 3. Dennis schreef:

  Dat geldt inderdaad alleen voor je drinkwater.

  CV mag lager maar je moet wel je huis kunnen blijven verwarmen. Met de gemiddelde installatie zal je (zeker in de winter) niet lager dan 50 graden kunnen. Met vloerverwarming is 35 graden mogelijk.

  Google eens op CV tuning.
  Zorg dat je warmte niet direct door naar zolder kan (dak). Wandje zetten.
  Houdt het een beetje bij op mindergas.nl.

  Met goed afregelen van je huidige CV bespaar je zeker al gas en wordt het behagelijker op een lagere temperatuur.

  Heb je zonnepanelen en wat kilo Watts over en een airco met omkeer functie (vewarming) gebruik deze dan ook. Let wel op dat het rendement onder de 5 graden sterk afneemt.

  • Dennis schreef:

   Kijk ook eens naar een goede water (gas) besparende douchekop.
   Zeker met een gezin gaat daar een hoop gas doorheen.

   Ga op een koude dag buiten staan met de CV hoog.
   Rookt/stoomt hij bijna niet dan heb je het goed gedaan met afregelen.

   • Dat is een goeie, Dennis, ze moeten ze dus gasbepsarende douchekoppen noemen. Dat voelen mensen meteen in hun portemonnee. Water bespaar je eerder door minder vlees te eten:1 kg rundvlees kost 15.000 liter water en dat is geen grapje helaas. Dus gasbesparende douchekoppen en waterbesparende biefstuk van de vegaslager!

   • F. A. L. van Ooteghem schreef:

    Heb ik in 2007 al gedaan in het kader van “energiebesparende maatregelen voor gezinnen met een smalle beurs” een Teli-tender van WVC. Kon 28% besparen met een geweldig product van Hans Grohe. Alle andere douchekoppen waren minder of regelrechte shit! Dus zonder verlies aan comfort! Te weten: bundel-breedte / temperatuur / geluid! / enz

    Destijds bij standaard douchebeurt (6,5 min)een “standaard gezin (4p) een besparing van ca € 13 aan water, en ca € 26 euro aan gas, (prijspeil 2007 natuurlijk)……

 4. René schreef:

  Sommige mensen hebben een regendouche en zweren daarbij. Een enorm energie verbruikend snufje dat vooral leuk is om op feestjes mee op te scheppen. Totdat de gasrekening komt… Veel mensen zijn nog lang niet klaar om energie te besparen. En dáár gaat dit uiteindelijk allemaal over.
  Het is vrij simpel: Een goede warmtepompinstallatie is alleen effectief als je een goed geïsoleerde woning hebt. Zo niet, dan zit de beste investering in het goed isoleren van je woning en daarna pas in een warmtepompinstallatie.
  Zolang er aardgas is, blijft dát de goedkoopste oplossing voor CV én warmwater…
  Een warmtepomp is niet veel anders dan een omgekeerde airco. Die airco’s worden al tientallen jaren geproduceerd voor voornamelijk warmere landen. Dus vergeet a.u.b. dat de warmtepomp nog veel goedkoop gaat worden als we allemaal overgaan op de warmtepomp…

  • Idenburg schreef:

   Dé expert van Nemeha die duizenden warmtepompen/airco’s levert stelt onomwonden en zonder enige twijfel dat de warmtepomp in de toekomst zéker niet goedkoper maar eerder duurder zal worden!

 5. Joop Dijkstra schreef:

  Dit is realisme in de energietransitie koorts. Helder en adequaat inzicht. Zoveel mogelijk verspreiden dit bericht.

  Met vriendelijke groet,

  Joop Dijkstra
  Friesland

 6. H kroon schreef:

  Alles leuk die verhalen maar wat moeten we in ons recreatie chalet ( geiser / gas kachel ) staan op een recreatie park wel op eigen grond ?
  Zijn natuurlijk niet de enige in selectie situatie

  • Remko schreef:

   Beste hr/mw Kroon; als u geen directe aansluiting via Stedin, Alliander of Enecis heeft; hebben we daar een prima (duurzaam voor milieu en portemonnee) oplossing voor. Dit op basis van projecten in opdracht van Stedin

 7. Ronald schreef:

  Ik heb een allesbrander aangeschaft. Alles wat brand gaat erin.
  Het beste doet die het als ik er een politicus ingooi.

 8. Martin schreef:

  Er zijn weinig mensen die mijns inziens en veel verstand van de materie hebben en het erg goed en duidelijk uitleggen zoals het is en dat is Lars Boelen. Wanneer je serieus belangstelling hebt in duurzaamheid en geen roeper aan de zijlijn wil zijn, volg hem op zijn website.
  PS, ik heb geen aandelen in zijn adviesbureau

 9. Kat schreef:

  Allemaal interessante adviesen, maar ik hoor geen enkele waarschuwing, dat warmtepompen een laagfrequent geluid produceren. En als je daar gevoelig voor bent, haal je de hel in je huis.

  • g van dijk schreef:

   klopt kat ik ben gevoelig geworden voor lage frequenties dank zij de warmtepomp van de buren en na een jaar ruzie en gedoe gaan we nu verhuizen want de hel is echt in huis 24 uur per dag onleefbaar en geen uitzicht dat het ooit ophoud

 10. Caron schreef:

  Heb een vrij groot vooroorlogs huis en de oude CV is nu echt aan vervanging toe! Maar wordt nu helemaal gek van die verhalen over het overgaan op een warmte pomp! In mijn situatie met een oud systeem echt geen optie dus. Buiten het feit dat ik de kostprijs van een warmtepomp niet kan ophoesten!
  Gaat dus een CV ketel worden met een gaslos garantie! Alle deskundige zoeken het maar lekker uit!

  • Lars Boelen schreef:

   Hallo Caron,

   Het Paris Proof Plan (https://www.parisproofplan.nl) gaat ervan uit dat je éérst je huis comfortabel maakt, daarmee heel veel aardgas gaat besparen en dan tzt gaat nadenken over allerhande alternatieven voor duurzame warmteopwekking.

   De overheid biedt goedkope leningen aan die je makkelijk terug kunt betalen van de besparing op je energierekening (vestzak-broekzak) zodat je voor hetzelfde geld een warmer en waardevoller huis krijgt.

 11. Aad schreef:

  Goed verhaal en een mooie klantgerichte en pragmatische aanpak. Wat het alleen voor mij wat verwarrend maakte is het verkeerde gebruik van de afkorting “CV” waar de gasketel wordt bedoeld.

  Als je een gasketel vervangt door een warmtepomp die nog steeds de woning verwarmt via radiatoren of convectoren dan is de woning nog steeds voorzien van centrale verwarming (CV). Dit in tegenstelling tot het ouderwetse decentrale systeem van een (gevel-)kacheltje per ruimte.

 12. Rene van Berkel schreef:

  Wat een verhaal hahaha er zijn diverse slimme Nederlanders die uitvindingen hebben gedaan waardoor je de zonnepanelen op 100% kan gebruiken en nagenoeg totaal energie onafhankelijk bent. Het vreemde is….waarom duikt de regering hier niet op???

 13. Sjaak schreef:

  Ik wil graag de goede en nette installateur die zijn klant goed voorlicht over de kosten van een WP waarschuwen omdat er dan andere bedrijven op inspringen die geen echte installateur zijn en dus goedkoper kunnen werken.
  dat gebeurt nu met PV de echte installateur komt bijna niet toe aan het verkopen van PV, hoe dat komt? omdat vele zogenaamde PV installateurs ook de aansluiting op de groepenkast / verdeelinrichting realiseert zonder daar de bevoegdheid voor te hebben.
  de klant is de dupe zijn brandverzekering betaald waarschijnlijk niet.

  • installateur schreef:

   klopt het zijn knoeiers, vandaag weer een totaal verneukte halyester kasten batterij ontdekt, totaal vervangen is de oplossing, inspectie had maar liefst 24 aanmerkingen ! categorie 1 en 2

 14. Martijn schreef:

  Ik hoor niks over een hybride warmtepomp. Ik ben van plan om deze aan te schaffen. Muren en vloeren zijn nageisoleerd. Dak is matig geisoleerd. De Ketel is nu aan vervanging toe. Een nieuwe ketel laten plaatsen kost al gauw 1500. Subsidie op hybride systeem is 1900 euro. Betekent een extra investering van ongeveer 2000 euro. Met deze investering schat ik de besparing op ongeveer 75 euro per maand. Deze winst zet ik over een paar jaar in voor een ander project. Waarom zou ik dan nu gaan kiezen voor het vervangen van alleen de ketel? Dan bespaar ik toch helemaal niks uit.

 15. Meers schreef:

  Ik zou zeggen Regering stop eens met het ruzie maken met Rusland en neem het gas van hun af. Lijkt me de goedkoopste optie.

 16. Rolf schreef:

  100% ONZINVERHAAL – FAKE-NEWS
  – Al 10 jaar aardgasvrij in drie bestaande woningen, in drie landen;
  – 6 jaar in vrijstaand huis, 600 m3, 185 m2, Achterhoek, in half jaar van G naar A++++;
  – lucht-water-lucht warmtepomp (slechtste producent: Samsung van Klimavisie);
  – momenteel buiten +0,3 C, aanvoertemperatuur radiatoren 38 C, ruimte temp. 20 C
  – energieverbruik afgelopen etmaal 34 kWh (is vergelijkbaar met ca. 3 m3 aardgas);
  – 12 m3 SolarPV, 3900 kWh/jaar en 1,4 m3 SolarTH (heatpipes technologie);
  – de meeste toeleveranciers zijn failliet, in andere handen, geen garantie, support:
  Mayday, mayday, mayday – Mankind – Going down, going down!!!

  P.S., reakties welkom, ik zal ze niet beantwoorden, een uitzondering daargelaten.

 17. peter tamerus schreef:

  Prima stuk , ik als oud EPA adviseur was ook tot deze conclusie gekomen.

 18. Albert Wientjes schreef:

  Mijn broer woont in een vrijstaande jaren 30 huis in een buitengebied. Het huis is matig geïsoleerd, heeft geen vloerisolatie en muurisolatie, wel dubbel glas. Heeft een warmtepomp die een aanvoertemperatuur kan halen van meer dan 70 graden, doordat het huis over veel warmteafgiftepunten beschikt, in de woonkamer alleen al 4 grote radiatoren, kan hij het na enige aanlooptijd op 21 graden krijgen. De studeerkamer boven lukt dat niet, zijn oplossing een grote radiator erbij en ook boven kan het 21 graden worden. Dit alles bij licht vriezend weer. Mijn broer heeft zonnepanelen op het dak en een analoge meter, waar hij zeer content mee is. Met zijn zonnepanelen meegerekend is hij naar eigen zeggen minder kwijt dan voorheen met aardgas.

 19. Tijs van Ruth schreef:

  Tof, zo’n verhelderend verhaal dat voor iedereen te begrijpen is. Isoleren en kou niet laten ontsnappen is inderdaad de ingreep waar je altijd mee wint, of je nu op gas, houtkachel, of elektra verwarmd. We kunnenin Nederland meer praktisch adviseurs gebruiken als jij! Ik wordt gek van adviescommissies en overleggen. Ik ben een praktisch uitvoerder bij klusbedrijf 2RH en adviseer mijn klanten te pas en te onpas om te verduurzamen, gloeilamp wisselen voor ledlamp, tochtstripje, dubbele beglazing, apparaten uit als je ze niet gebruikt, dat soort dingen. Allemaal zaken die mensen zelf kunnen doen. Geen NOM, maar alles is beter dan niks.
  Tnx,
  Tijs

 20. Nico schreef:

  Hé Lars, waarom zou je je woning niet in één keer goed kunnen isoleren / upgraden en daar juist vele jaren over doen, wat jij in je blog suggereert? Dan zit je toch ook vele jaren, of in elke geval meerdere keren in de rotzooi, moet je alles weer opnieuw gaan regelen, etc.. Is toch niet handig? Liever de grootste stap in één keer, en daarna vooruit nog een paar kleine stapjes, toch?

  • Lars Boelen schreef:

   Hallo Nico,

   Goede vraag en ik zal je uitleggen waarom ik denk dat het zo moet.

   7 miljoen huizen zullen fors energiezuiniger gemaakt moeten worden en er is geen bedrijf wat dat op kan pakken en het is “maar” een eenmalige actie dus het werk komt ook niet terug als het klaar is. Energiezuinger maken zal dus onderdeel moeten worden van de gewone onderhoudscyclus van een huis. Dat zie ik wel gebeuren omdat we als eigenaren al lang weten hoe kozijnen vervangen of zo moet (offerte vragen, klus gunnen en uit laten voeren). Het buitenblad van je huis “even” afpellen is denk ik van een scope die niet te organiseren is voor de gemiddelde eigenaar, en daarnaast niet nodig om de doelen te halen. Energie-analyses laten zien dat je met je woning opdelen in klimaatzones, investeren in de warme ruimtes en een ventilatiesysteem al enorm kan besparen en warmtepompready kan worden. Ik ben Nederland dus aan het leren welke vragen er aan de leveranciers gesteld moeten worden (“Ik weet dat dubbel glas aan het bouwbesluit voldoet maar dat is niet wat ik in deze ruimte nodig heb, ik wil het duurdere triple glas”).

   Dat gezegd hebbend : ik ben ENORM voorstander om op transitiemomenten WEL grote stappen te zetten (weer stappen uit het plan in 1x). Daar zijn/komen ook financieringen voor.

   Hoop dat dit helpt.

 21. Leo schreef:

  L.S
  Van gas los roept iedereen .
  Maar ik lees nergens over de kabels die van het trafo huisje naar de straten gaat
  en naar de huizen
  Ik mag toch hopen dat de kabels dik genoeg zijn.
  De trafo meer vermogen moet afgeven.
  Ik zie het al voor mij ,straten open breken om nieuwe kabels te leggen.
  Daar hoor ik niemand over

 22. Ik heb een goede hybride warmtepomp systeem Elga/Toshiba en een goede installateur genomen. Zonnepanelen LG sinds 21 juni 2018 met een gouden zomer achter de rug en een hybride warmtepomp sinds 29 aug. 2018. Een fluisterend systeem en werkt fantastisch met alleen vloerverwarming beneden en radiatoren boven in goed geïsoleerd huis bouwjaar 1971. Mijn verwachting is zowat electra neutraal en gasbesparing van 1000 m3 of meer. Voorheen jaarlijks +/- 3400 kWh stroom en 1700 m3 gas. Wel moet ik op badkamer als koud is op tijd radiator open zetten i.v.m. CV werkt heel modulerend tussen 25 en 35 gr. C. watertemperatuur.
  Ik heb wel een goede installatie met buffervat 100 ltr. in systeem.
  Ik ben dus volledig niet eens met verkeerde info van specialist Lars.
  Gr.wim.

  • Tom Brandts schreef:

   Hallo Wim,
   Dit is bijna precies onze ervaring: wij hebben een hybride warmtepomp ELGA en zonnepanelen aangeschaft. Voorheen 1550 m3 gas per jaar, nu nog 450. We nemen nog een paar honderd kWh af, afhankelijk van de opbrengst van de panelen.
   Onze woning is houtskelet, uit 1993, met vloerverwarming en radiatoren. Vloer, wanden en dak redelijk goed geïsoleerd. In de praktijk zie je de ketel eigenlijk nauwelijks nog werken, alleen voor warm water. En we koken nog op gas. De cv watertemperatuur zit tussen de 25 en 30 graden als het een paar graden onder het vriespunt is en dat blijkt voldoende. Vloerverwarming is later aangebracht en dat houdt dus in dat we eigenlijk twee warmte afgiftesystemen hebben waardoor de superlage watertemperatuur mogelijk is. Anders heb je echt low temp radiatoren nodig, een extra investering dus. Het is vooral belangrijk niet in zee te gaan met een dozenschuiver, zeker als je geen technische achtergrond hebt.

 23. Jeroen de Kort schreef:

  Goed artikel Lars!
  Onze regering heeft op zich een goede stap gezet door een deadline te stellen. Feit is dat er nu eindelijk wat gebeurt en iedereen zich realiseert dat er iets moet veranderen. Nu nog goed advies… Ik constateer dat installerend Nederland nog veel aan het leren is.

  Voor veel oude woningen (<1970) geldt dat je ze "nooit" op het niveau van een nieuwbouwwoning krijgt. Dus zelfs na al het verbouwen, is het onzeker of je huis afdoende geïsoleerd is voor installatie van een warmtepomp. Nu is isoleren altijd een goede investering. Zelf heb ik een huis uit 1900 en heb ik alles ondertussen maximaal aangepast maar vloerverwarming heb ik niet, geen spouwmuren maar forse voorzetwanden, wel 15 zonnepanelen, vloeren, daken geisoleerd, overal HR++ glas, kieren gedicht, etc. Vraag nu is of mijn huis voldoende geïsoleerd is om op een warmtepomp over te gaan. Niemand kan het mij vertellen en dan is het wel een dure en ook nog eens zeer ingrijpende gok. Twee jaar geleden heb ik in de woonkamer LTV-radiatoren opgehangen en de CV-aanvoertemperatuur verlaagd naar 45C. Het is nog altijd heerlijk comfortabel bij licht vriezend weer. Nu pas weet ik dat een warmtepomp in mijn huis ook zou kunnen werken en zou ik die stap kunnen overwegen.

  Jij verwoordt het heel duidelijk. De discussie gaat heel vaak over de warmtepomp terwijl dit de laatste stap is in het verduurzamen van je woning en misschien blijkt tegen die tijd wel dat je op stadsverwarming wordt aangesloten. Alle eerdere aanpassingen behouden in dat geval hun waarde en zijn dus de moeite waard.

 24. F. A. L. van Ooteghem schreef:

  Grappig om 14 jaar na dato te lezen over lage temperatuur-verwarming. In mijn voorstel voor een programma van eisen voor mijn corporatie heb ik 26 ingrepen voorgesteld die nauwelijks extra gelden kosten voor nieuw te bouwen woningen. Ik noemde het “rudimentaire” woningen. Een van die ingrepen luidde: laat de architect de borstweringen berekenen waar een radiator kan hangen die op 45 graden de ruimte warm kan krijgen, maar plaats bij nieuwbouw een klein kneuter-radiatortje dat bij hoge (70) temperatuur bij oplevering voldoet; en voer de diameter van de leidingwerk zo uit dat bij gelijke doorstroomsnelheid de (toekomstige) lage temperatuur radiator kan voeden. Dus geef in stippellijn aan hoe hoog/lang die (toekomstige) radiator gaat worden. Die paar meter dikkere verwarmingsleidingen gaat de kop niet kosten. Om even onder dit topic een 2de voorstel te noemen: Plaats de CV-ketel niet op zolder maar op de B.G. in een kast waar ook een warmtepomp kan hangen/staan, en breng in de vloer en de funderingsbalken “fontanel-blokken” (knock-out-panels) waar straks zonder noemenswaardig hak- en breekwerk de buizen naar de grond-sonde door heen kan steken. (laat de architect de warmtepomp en het tracé in de tekening stippelen) Kosten voor deze voorziening is tientjeswerk! Voorzie elke mogelijke aanpassing dus. Dit waren slechts 2 van mijn voorstellen uit 2005. U mag wel raden wat er mee gebeurd is…….

 25. F.Nijdam schreef:

  Idd , isoleren , isoleren en nog eens isoleren. De besparingen zijn meteen merkbaar.
  Spaardouche levert ook veel op ( capaciteit max 7-8 liter /minuut).
  Ook het sluiten van roosters aan windzijde en tegelijkertijd openen roosters aan de lijzijde scheelt flink gas.

 26. Paul Fredrik schreef:

  Als heel Nederland in één klap van “het gas af” zou gaan, in combinatie met PV teruglevering, denk ik dat alle grondkabels de grond uit branden en/of het elektriciteitsnet overbelast raakt.
  Leunen op saldering, hoe economisch aantrekkelijk ook, is leentje-buur spelen met de elektriciteitsleveranciers die dan verondersteld worden de energie op te slaan en terug te leveren; geen houdbaar scenario. Mevrouw Minnesma is hier een groot voorstander van als ik kijk naar haar “van het gas af” uitingen.
  Ik heb zelf 7 jaar geleden 12 Ying-Li Panda’s op het dak gelegd (DC voorbereid om direct 48V accu’s te kunnen laden als privé korte termijn storage) die ons verbruik met circa 3000kWh verlagen.
  De CV ketel is nog een “oude” HR ketel die samen met HR++ glas destijds de EPN op 1.0 bracht.
  Radiatoren zijn helaas uitgelegd op 80-60 maar bij -5 buiten kan ik met een aanvoertemperatuur van 50 graden het huis nog prima op temperatuur houden.
  Een Elga is economisch totaal niet rendabel voor ons met 1850 kWh gas per jaar (zie eigen selectietool op de site). Ondanks subsidie.
  Voor nieuwbouw is een warmtepomp een prima idee maar voor “oudbouw” is “cogenstorage” gedurende de transitieperiode naar 2030 een betere oplossing in mijn beleving. Cogenstorage: met fossiele of biobrandstoffen voorzien in stroom (ultra compacte) Axial Flux generator met zeer hoog rendement, aangedreven door een (bio)brandstof motor, al dan niet met opslag van stroom in LIFePO4 prismacellen op 48 V, en opslag van restwarmte uit uitlaatgassen in kunststof goedgeïsoleerd voorraadvat van 2m3.
  Rendement van energie uit brandstof hoger dan 60% omdat je zowel de restwarmte als de aandrijfenergie benut van de motor.
  Voordeel:
  a) (nog even) geen warmtepomp nodig
  b) eigen stroomopwekking
  c) geen terug levering bij gebruik van simpele E-heaters als extra vat-verwarming annex peak shaver
  d) met 24-uurs opslag in LiFePO4 prismacellen ook nog eens net-onafhankelijk
  e) geen overbelasting van het enkelzijdig werkende Nederlandse net
  f) warmte voor warm tapwater en CV
  g) in verhouding redelijk betaalbare units. Uiteraard indien in grotere aantallen geproduceerd.
  Wel rekening mee te houden: schone verbranding met tier-6 motor. Pelletkachels doen het volgens mij niet veel beter qua emissie.
  Dit lijkt me een mogelijke optie om ook oude huizen in de binnenstad te voorzien van een compacte unit die warmte en stroom levert.

  Er zijn meer wegen naar Rome en mijn insteek is niet de enige, maar wel een die me, vooropgesteld dat massaproductie mogelijk is, erg interessant lijkt voor nader onderzoek.

  • Jan Assink schreef:

   Wat bedoel je met “Een Elga is economisch totaal niet rendabel voor ons met 1850 kWh gas per jaar (zie eigen selectietool op de site). Ondanks subsidie.”?
   Je hebt maar 200 m3 gas nodig voor verwarming en warm water?
   Met hoeveel personen en welk woonoppervlak?

 27. Jan Assink schreef:

  Hoe kom ik aan een transmissieverliesmodel, waarmee ik kan zien of de afgiftecapciteit op lage temperatuur genoeg is?

 28. Paul Gootjes schreef:

  Van het gas af betekent ook € 530,00 afrekenen met de netbeheerder.
  Dit om je echt af te sluiten!

 29. steven schreef:

  Isso 51 legt het uit voor de nieuwbouw. In het webinar een handig tabelletje met vuistregels https://www.onlineseminar.nl/eismabouwmedia/webinar/23708/help-mijn-klant-wil-een-warmtepomp!/#watch-player

 30. Richard schreef:

  En wat te doen als je thuis hete lucht verwarming hebt? Hier lees ik nooit iets over terwijl dit (vooral in jaren 70/80/90) veel toegepast is in woningen.

  • Lars Boelen schreef:

   Heteluchtverwarming is a bitch……erg lastig om te bouwen naar iets anders. Ik heb wel al een paar keer hetelucht woningen geadviseerd maar dat is altijd out of the box maatwerk.

   • Gerrit schreef:

    Wat maakt het lastig om heteluchtverwarming om te bouwen?

    Zijn de leidingen zo moelijk te herbruiken voor bijvoorbeeld balansventilatie?

    • Rinus van Vliet schreef:

     Luchtverwarming was gebaseerd op een hoog-temperatuur afgiftesysteem. Lucht neemt namelijk eigenlijk best slecht warmte op, is zelfs een goede isolator, en daarom is de verwarming van lucht d.m.v. een warmtewisselaar altijd op hoge temperatuur gestoeld. Ventilatie warmteterugwinning en ook een warmtepomp werken eigenlijk alleen op zijn efficiëntst bij een lage temperatuur. Uitdaging is dus om de lage temperatuur warmte de ruimte in te krijgen. Dat betekent héél veel lucht verpompen langs een lage temperatuur warmtewisselaar. Maar dat geeft veel herrie en kost flink ruimte ergens in huis. Andere optie lagetemperatuur afgiftesysteem door het hele huis aanleggen. Dat is dus allemaal best ingrijpend. Bijna altijd ingrijpender dan een bestaand watervoerend CV systeem gereedmaken voor LTV.

 31. Beste mensen,
  Gelukkig zijn er bedrijven die ervaring hebben met het plaatsen van kwalitatieve warmtepompen en daarbij horende laagtemperatuur afgifte systemen.
  Wij hebben het afgelopen jaar zo’n 75 (voornamelijk Panasonic Aquarea) warmtepompen geplaatst en we moeten de eerste reactie nog krijgen over een installatie die de woning niet op temperatuur krijgt. Wel hebben wij een eigen warmtepomp showroom waar wij potentiele kopers eerst een uitleg geven over de mogelijkheden van een warmtepomp voordat wij de klant thuis bezoeken.

  Het kan dus ook heel anders, ZEROgas in Oosterhout bewijst dit.

 32. luuk Levenbach schreef:

  Lars, als ik mijn huis (woonkamer) uit 1986 met vloerverwarming ondersteund en ook door enkele radiatoren (ook boven aanwezig) deze dagen op 21 graden krijg, door als test de CV-ketel aanvoer op 45 graden te zetten, is mijn huis dan geschikt voor een warmtepomp, en zo ja, welk type is dan het meest geschikt? Dank vast voor je advies.

 33. jmp schaghen schreef:

  Dag Lars,
  Inmiddels heb ik nagenoeg het maximale gedaan aan isolatie in onze woning van 1958. Afgelopen zomer heb ik vloerverwarming laten installeren met een groot aantal zonnepanelen. Onze HR Daalderop combiketel is bijna 20 jaar. Wie kan je mij adviseren over het opstellen van een transitieplan voor het geval de ketel het begeeft.
  Ik woon in Heerlen zuid Limburg en ben op zoek naar een goede adviseur en onderhoudsmonteur(installateur). Kun je mij, in de geest van jouw visies, iemand aanbevelen?
  Tweede vraag; ik heb de CV temperatuur op 60 graden gezet. Lager lukt volgens mij niet of heb ik het mis? Op internet zie ik niet hoe dat kan.
  Met vriendelijke groet, Joop Schaghen

 34. Susan schreef:

  Huis uit 1901 geen spouwmuren. Nieuw geïsoleerd dak, hr ++ glas, vloerisolatie en 21 zonnepanelen.
  Na dit hele gebeuren kwamen we er achter dat de hitte echt wel in je huis komt al hou je alles dicht en er niet snel uit gaat als er geen wind is. Dus airco’s laten plaatsen. Heerlijk en het verbruik is ook maar 1 kw per 2 uur. We houden nog steeds genoeg over om te mogen salderen dus nu ook sinds een week op de verwarming via de airco’s over gegaan. Ook dit verbruik valt reuze mee en we besparen nu deze week per dag 5 kub. De warmtepomp zou ik ook gezien de prijzen nu niet meer aanbevelen zeker niet bij een oud huis ik ben helemaal tevreden.

 35. Herling schreef:

  10 jaar geleden was elektrische verwarmen 4 keer zo duur als met gas. Gas was 50 cent per kuub en elektra 25 cent per kWh. We zitten nu op 80 cent per kuub en elektra 20 cent per kWh.
  Basis: energie in 1 kuub gas = energie in 8 kWh elektriciteit.
  Kostenverschil tussen verwarmen met gas of met elektriciteit is afgenomen van een factor 4 naar een factor 2.
  Als dit zo doorgaat kun je over afzienbare tijd beter een elektrische ketel aanschaffen. Wellicht nog steeds wel wat duurder wat verwarmingskosten betreft, maar alleen investering in een elektrische ketel nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.