fbpx
Blog

Heeft het zin om een oudere woning te verduurzamen met een hoge temperatuur warmtepomp?

Nee.

Eigenlijk had dit mijn kortste blog ooit kunnen worden maar ik vrees dat het daarmee meer vragen dan antwoorden zou opleveren. Een beetje uitleg dus maar.

Uit de comfortzone

De energietransitie is een verwarrende tijd. Mensen worden altijd ongerust als er van ze gevraagd wordt buiten hun comfortzone te stappen. De natuurlijke reactie van de klant is om verstijft te blijven staan en naar de koplampen van de aanstormende auto te kijken. Bij het wachten op een betere elektrische auto als vervanger van hun plofmobiel kan dat voor de massa nog wel uit. Die worden steeds beter en steeds goedkoper. Maar voor de brandstoftransitie van woonhuizen ligt het net wat complexer.

Bouwbesluit

99 procent van de woningen in Nederland zijn gebouwd op basis van “het Bouwbesluit” waarvan de naam en de schrijver (de Overheid) doen vermoeden dat dit de norm is waarmee je een door de overheid goedgekeurde woning krijgt. En de overheid heeft het beste met ons voor.

Toch?

Helaas. Het Bouwbesluit schrijft slechts voor hoe slecht een projectontwikkelaar een woning op mag leveren zonder onveilig, onpraktisch of onbruikbaar te zijn. Zonder Bouwbesluit zouden er overal woningen van 2 meter hoog, met de wc in de woonkamer, meterkast in de badkamer en verwarming op basis van een vuurkorf op de markt verschijnen. Lekker goedkoop en in Amsterdam e.o. zou het grif aftrek vinden ook; kopers zijn er toch wel.

Vangnet

Het is dus een vangnet om rampen te voorkomen. Als bewijs dat ik niet overdrijf een heel klein stukje uit het Bouwbesluit. Hieruit blijkt dat als je iets simpels als “buitenruimte” niet als verplicht minimum stelt de projectontwikkelaar onmiddellijk zijn slechtste kant laat zien:

Bouwbesluit over buitenruimte

Bushokjes

Onze klanten zitten dus opgescheept met woningen die veel beter zouden kunnen dan hoe ze gebouwd zijn. Ook zelfbouwers moesten van hun stenenstapelaars vooral niet beter dan het Bouwbesluit bouwen. Het is onnodig duur en isolatie zie je niet, een granieten aanrechtblad wel. Bushokjes noemen we ze wel eens gekscherend vanwege het enkele glas, grote kieren rond deuren en beperkte isolatie. Over de bouwfysica van transmissieverlies en ventilatie weten we eigenlijk al sinds de eerste oliecrisis in 1973 hoe het zit. Toch duurde het nog tot 2012 voordat de vloer, wanden en dak van een woning naar fatsoenlijke isolatiewaardes van Rc 3,5 – 4,5 en 6 moesten. Deze woningen kwamen (door de lange vergunningstrajecten e.d.) vanaf 2015 op de markt.

Hoge temperatuur!

Een gevolg hier van is dat woningen die tot plusminus 2000 gebouwd zijn afhankelijk zijn van verwarmingssystemen op hoge temperatuur om er een beetje comfortabel in te kunnen wonen. Tussen 2000 en 2015 spant het er om. En woningen van na 2015 met een CV-ketel zijn misdaden tegen de Aarde zoals Onno Dwars onlangs terecht opmerkte. Die zijn voor de bewoner goedkoper te exploiteren met een warmtepomp. Punt.

De grote uitdaging

Maar alle woningeigenaars met woningen van voor 2000 moeten dus iets. Hun huizen zijn afhankelijk van hete radiatoren die convectie met straling combineren. Een warmtepomp verwarmt het meest efficiënt als de afgifte op zo láág mogelijke temperatuur mag. En daar springt de warmtepompbranche nu boven op. Met hogetemperatuurwarmtepompen. Keteltje er uit, pompje aan de muur, buitenunit op de garage en brullen maar: we zijn van het gas af. Wat niet vertelt wordt is dat de meeste hogetemperatuurwarmtepompen eigenlijk twee warmtepompen in serie zijn met alle complexiteit, kostenverhoging en inefficiency ten gevolge.

Helpt het?

De klant wordt blij gemaakt met een ziek musje. Weliswaar is de CV-ketel weg, maar de energierekening vliegt omhoog. Dat komt omdat gas per warmte-eenheid nu eenmaal veel goedkoper is dan elektriciteit. Menig warmtepompverkoper probeert er daarom gelijk zonnepanelen bij te verkopen want “dan valt het nog best mee met de elektriciteit”. Over het einde van de salderingsregeling spreekt men maar even niet. Wachten op de hoge temperatuurwarmtepomp, ik geloof er niet in. We hebben de tijd er niet voor en het helpt de klanten ook niet.

Tik in de plaat

Hoe kan je je klant dan wél helpen met zijn van gas-los-wens? Ik zou beginnen met “heel veel minder gas gebruiken is een heel goede stap op weg naar stoppen met gas”. Bij roken zou ik dat niet adviseren maar voor een warmteverslaving is het wel een goede strategie. Valdorpels, kaderdichting, waterzijdig inregelen, zone-regeling, convectoren en een ventilatieplan.

Ik sprak deze week de zoveelste installateur die zei “ik snap je tik-in-de-plaat-verhaal maar dat betekent dat ik mijn klant breder moet gaan adviseren dan mijn eigen vakgebied”. En zo is het precies! We moeten over onze schuttingen kijken! We moeten samenwerkingsverbanden aangaan met timmerbedrijven, spouwmuurvullers, klusbedrijven, de glazenier & interieur-bouwers om de klant echt goed te helpen. Label op de toonbank : “Pas op, ik werk samen!”

Hoe de EnergieChampionsleague te winnen

Overzie het speelveld, speel de bal diep, verleid de klant met een schijnbeweging, doe een onverwachte voorzet en scoor als team! En verkoop hem dus eerst eerst even “Nee”. 🙂

Naschrift juli 2019 : Ik bezocht onlangs iemand die zo’n hogetemperatuur warmtepomp heeft, lees hier mijn ervaringen daar.

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

54 reacties op “De onzin van hoge temperatuur warmtepomp

 1. Marcel pinxten schreef:

  Hi Lars

  Zie je overal opduiken, goed bezig man. Ben sinds een jaar werkzaam bij Daikin i.p.v. Nefit. En inderdaad ik adviseer ook geen HT maar wel bij industrie bedrijven wel want die hebben het voordeel dat ze minder betalen als de consument voor hun kWh en daar voordeel uit halen maar voor hun ook een van de eerste stappen naar beter, bv isoleren en natuurlijk afgifte systeem aanpassen. Particulier absoluut niet daar passen wij de Hybride toe en nu zeker met de nieuwe Hybride II 4 kw met Intergas ketel wat eindelijk in de buurt komt van de prijs van een CV ketel ( wel met hulp subsidie) en tevens goede specs en …. heel stil maar 37 DB

  • Henk7557 schreef:

   Beste Marcel,
   Ik begrijp uit je antwoord dat het je helemaal niet gaat om wat mileutechnisch het beste is maar wat het goedkoopste is. Voor de particulier de subsidie en voor het bedrijf de lagere kWh prijs.
   Goed bezig man.

  • M schreef:

   Mee eens collega 🙂

 2. Mart schreef:

  Ha Lars, maakt het hierbij nog Uithof je een warmtepomp hebt die gebruik maakt van lucht of van water (bv met een eigen warmtereservoir)?

  • raymond vermeiren schreef:

   is het wel interessant om een dure wp te installeren van hoogstens 5 kw , prijskaartje geïnstalleerd om en bij de 13000 € , misschien toch beter een gaswandtoestelletje of een wp op buitenlucht , met een boilerinhoud van ong 250 l ???

 3. A brou schreef:

  Eindelijk iemand die tegen de stroom inroeid. Laten we de isolatie en vloerverwarming omhelzen. Weg met de radiatoren die heet water nodig hebben
  Water van meer dan 50 gr Celsius. Laten we hopen dat er thermoststen komen die een lagere verwarmingslijn hebben. Dan zal het aanvoerwater minder snel stijgen. En duurt het wat langer dat de kamer op temperatuur is.

 4. Hans Voorwinden schreef:

  Er is niets mis met radiatoren, alleen zijn ze te klein in veel huizen van ongeveer 20 jaar oud tot heden.
  Maar als een woning met radiatoren, met de afmetingen uit 1970, redelijk nageïsoleerd is.
  Dan gaat het prima op een LT warmtepomp. Ikzelf doe het al twee winters en bevalt goed in een woning uit 1970. En ik heb geen onzinnig dure Jaga convectoren, maar gewoon grote paneel radiatoren uit 2009. De watertemperatuur haalt nooit de 40c en haal met gemak 18 tot 21c in huis, afhankelijk van het gebruik van de ruimte.
  Ik meet alles en kom op een SCOP van 3.4, goedkoper dag gas dus!

  Die grote investeringen waar iedereen mee loopt te zwaaien zijn vaak dikke onzin.
  Dat is gewoon het bouwbedrijf die mee wil liften op de transitie, maar zo graaft men wel het graf voor de warmtepomp.

  Een woning uit 1970 die in de loop der jaren gewoon is nageisoleerd, kan in 9 van de 10 gevallen zonder grote ingreep over op de warmtepomp.

  • Robbie schreef:

   Wat zijn de jaarlijkse kosten inclusief onderhoud en hoe lang gaat zon WP mee. Heb zelg ook een jaren 70 woning 160m2 standaard geisoleerd, temp op32gr gebuik 1000m3 gas, elektra 2600kW via 9 zonnepanelen. Betaal pm 76 euro. Groetjes Robbieha

 5. Albert Wientjes schreef:

  Mijn broer heeft een groot jaren 30 huis met een hoog temperatuur warmtepomp.
  Bij hem werkt het wel, temeer daar het huis over veel radiatoren beschikt, de woonkamer alleen al 4. Kon het op de studeerkamer niet warm krijgen, door het plaatsen van een extra radiator lukt het in de studeerkamer nu wel een temperatuur van 21 graden te bereiken. Heeft geen vloerisolatie, wel overal dikke vloerbedekking, die heeft ook een hoge isolerende waarde. Is vooral in Engeland in zwang. Is wel meer kwijt aan energiekosten als je de opbrengst van zonnepanelen niet meerekent. Echter zijn warmtepomp is na 8 jaar al aan vervanging toe. De monteur vertelde hem dat een warmtepomp in de praktijk tussen de 8 en 10 jaar meegaat. Dus niet 15 jaar wat je wel eens leest. De afschrijvingskosten zijn dus hoger.

  • Hans schreef:

   Hoog temp warmtepomp bestaat niet vriend.
   En dat de wp zo snel kapot is gegaan komt omdat je hem opvoerd, daarmee help je de compressor om zeep, een goed afgestelde wp draait met gemak 25 jaar.
   Over het stroomverbruik zullen we het al hellemaal niet hebben bij jou zogenaamde hoog temperatuur wp.
   Jou installateur heeft geen verstand van zaken. En heeft door je wp op te voeren de compressor om zeep geholpen.groet Hans.

   • Martin schreef:

    Bestaat wel. Ik hebhem en verwarmd van -20 tot + 70 graden. Alphan Inotech

    • Frank schreef:

     De LWDV van alpha innotec kan idd de 80gr. opbrengen, stroomverbruik is echter wel 3 x 35A

     • Erwin schreef:

      Hallo Frank,
      de LWDV van alpha innotec maakt maximaal 70°C cv-water, heeft een natuurlijk koudemiddel en kan prima in een huis worden geïnstalleerd met een 3x25A aansluiting.
      Kijk voor de juiste info op http://www.lwdv.eu

     • Martin van Hees schreef:

      Frank, met mijn 18 (300 watt) zonnepanelen kom ik ruimschoots toe voor de Nathan pomp en stroom in huis. Gelukkig had ik een hele goede installateur, van Heugten CV Techniek die samen met Nathan voor mijn 30 jaar oude woning de optimale en rendabele oplossing hebben gevonden. Ik ben van mijn (gasgestookte) stadsverwarming af, (rond €200 p.m) voor mijn totale installatie heb ik een duurzaamheidslening, 15 jaar vast, en betaal € 122 p.m. Alles kan beter, alles wordt nieuwer. Mijn huis is goed geïsoleerd. Ondanks alle verhalen hier, wij zijn top tevreden. Mijn dubbel glas geeft voldoende isolatie en heb geen drie lagen nodig. Wanneer 1 ruit kapot gaat neem ik natuurlijk het beste. Maar investeren nu in drie lagen glas ipv aanschafwarmtepomp is irreëel. Ik heb geen vloerverwarming (jammer genoeg) maar hoefde mijn radiatoren niet te vervangen. Door dit alles was het financieel haalbaar. Met dank aan Alpha Innotec, Nathan, van Heugten CV en duurzaamheidslening. Perfect. Hoop dat velen mijn ervaring, consument, zullen delen en daardoor een eerlijker voorlichting komt en geen no nonsense verhalen verspreiden. Tenslotte mijn installatie heeft netto € 19.000 gekost. Rente duurzaamheidslening 1.6% 15 jaar vast annuïteit.

  • Menno schreef:

   Dit klinkt niet als een monteur die veel kennis heeft. Een WP heeft enkele onderdelen: circulatiepompen, de compressor en elektronica. In principe is alles te onderhouden en te vervangen al is de compressor wellicht te duur.
   Mijn WP heeft een geschatte levensduur van 30 jaar en is gebaseerd op de verkrijgbaarheid van onderdelen en niet perse het kapot gaan.
   Ik heb net de eerste storing in 14 jaar gehad, circulatiepomp.. Vervangen (115,-) en weer verder.
   De monteur die ik aan huis kreeg onderhoud al 20 jaar WP’s en zelden ziet hij WP’s die echt vervangen moeten worden vertelde hij. Totaal ander verhaal dan die monteur uit bovenstaand verhaal

  • Lars Boelen schreef:

   8 jaar is echt niet OK. Ik vrees dat door de warmtepomp altijd op zijn top (HT) te laten werken met (wellicht) te weinig afgiftevermogen leidt tot pendelen en dus overmatige slijtage.

 6. Albert Wientjes schreef:

  Mijn broer woont in een oud huiss met een hoog temperatuur warmtepomp.
  Bij hem werkt het wel, temeer daar het huis over veel radiatoren beschikt, de woonkamer alleen al 4. Kon het op de studeerkamer niet warm krijgen, door het plaatsen van een extra radiator lukt het in de studeerkamer nu wel een temperatuur van 21 graden te bereiken. Heeft geen vloerisolatie, wel overal dikke vloerbedekking, die heeft ook een hoge isolerende waarde. Is vooral in Engeland in zwang. Is wel meer kwijt aan energiekosten als je de opbrengst van zonnepanelen niet meerekent. Echter zijn warmtepomp is na 8 jaar al aan vervanging toe. De monteur vertelde hem dat een warmtepomp in de praktijk tussen de 8 en 10 jaar meegaat. Dus niet 15 jaar wat je wel eens leest. De afschrijvingskosten zijn dus hoger.

 7. Piet schreef:

  Beste Hans woon jij in een volgelhuis
  4kw? Voor heel je huis,bouwjaar 1970 LT of niet

 8. andre schreef:

  Ik woon in een tussenwoning van 1991 en ik ga all- elektric stoken met een 3,5kw elektrische element icm hybride boiler met PV panelen en een bestaande zonnecollector. De besparing is veel minder, maar uiteindelijk ook de kosten. Niemand verteld wat het kost als een warmtepomp stuk is. Als je die kosten meeneemt dan is het zeer onrendabel

  • Will Eisinga schreef:

   warmtepomp gaat niet kapot. sinds 2012 geen onderhoud. beter dan gasketel.
   en een warmtepomp met een temperatuur van 70 C is al te koop voor 4250 euro op warmtepomp-online.com, subsidie 2650 euro. capaciteit 18 kW.
   genoeg voor elke woning. sinds 2012 heb ik al geen gas. huis is van 1907.
   Kropswolde Midden-Groningen. zonnepanelen inductiekoken, laadpaal en EV.
   geen gas benzine diesel. zo moeilijk is het niet en levert veel geld op.
   HTW Warmtepomp is voor iedereen de oplossing.

 9. Ronny schreef:

  als we kijken naar de CO2 besparing, dan is ook een HT wp in het voordeel, niet de portemonnee! Dus ik ben wel voorstander om de mensen die duurzaam warmte opwekken een kwh subsidie te geven…

 10. Robert schreef:

  Beste lezers. Ik zoek een bedrijf die echt verstand heeft van worden. In Limburg. Iemand een advies

 11. michel schreef:

  in nrd-limburg Sommers?

 12. Floris schreef:

  Kun je nog wat vertellen uit eigen ervaring? Jij hebt toch ook voor CO2 WP, meestal HT gekozen.
  Ook een Nathan HT WP kan met goede Cop op 50 graden verwarmen en ook nog warm water met hoge COP maken. Ik snap de behoefte aan korte blogs maar doe je een HT WP nu geen geweld aan?

  • Lars Boelen schreef:

   Hoi Floris, ik heb zelf idd een WP die als “HT” door het leven gaat maar dat gebruik ik alleen voor de tapwaterbereiding. De 2,5 kW die de pomp thermisch afgeeft krijgt mijn aanvoer niet boven de 28C en daarop wordt dus het hele huis verwarmd. Retour 21

 13. Ben schreef:

  “Wachten op de hoge temperatuurwarmtepomp, ik geloof er niet in. ”

  Dat dacht ik ook totdat ik zelf gezien heb dat deze wp bestaat.
  – geen buffervat!!!
  – 230V
  – 2000W
  – heet water meer dan 65 graden !!!
  – niet nodig oude radiatoren te vervangen

  Nu nog in test opstelling maar komt eraan

 14. Jos schreef:

  Beste mensen,

  Wat ik de laatste tijd veel lees is dat jullie elkaar allemaal gek maken , lage temperatuur warmtepomp, hoge temperatuur warmtepomp, binnenwarmtepomp, capaciteiten , terugleveringen aan het net , warmtepomp weinig geluid , warmtepomp veel geluid . Voor de meeste Nederlanders is het op dit moment afwachten wanneer een gemeente met een voorstel voor verduurzaming komt , tot die tijd gewoon nog een ketel vervangen .Veel nieuwe vormen van verduurzaming zijn in aantocht en naar alle waarschijnlijkheid voordeliger . Isoleren kan nooit geen kwaad .Heb geduld.

  • Lars Boelen schreef:

   Hoi Jos,

   Gemeentes gaan NIET met een voorstel voor verduurzamen komen. De smaak wordt : hier komt een warmtenet, je mag meedoen EN hier doen we niks maar hou er rekening mee dat ergens voor 2050 er geen gas meer geleverd wordt, succes!

   Daarom mijn herhaalde oproep om de komende decennia op de onderhoudsmomenten gewoon verstandig aan de slag te gaan met een integraal plan.

   • Jos schreef:

    Hallo Lars,

    Minister Wiebes ,laat vorig jaar in het programmma Zomergasten zelf weten ,dat hij wacht op een voorstel van z,n Gemeente om te gaan verduurzamen .Veel Gemeenten laten in samenspraak met Stedin op dit moment gewoon nog nieuwbouwprojecten aansluiten op Aardgas omdat men nog niet weet wat de toekomst brengt .Ergens zal toch een Gemeente toch inspraak hebben bij verduurzaming van een Gemeente ,neem ik aan ,anders wordt het puinhoop, toch ??Je kunt nu allemaal ineens aan de warmtepomp willen , waar ik persoonlijk niet kapot van ben , maar met een beetje geduld zijn er binnen nu en 10 jaar toch voordeliger alternatieven voor verduurzaming en misschien voor het jaar 2050 stoken we c.v. ketels op een combigas met waterstof door het huidig gasnet .of zijn er al weer anderen, nog betere alternatieven .Wie zal het zeggen ?? Mensen maken elkaar helemaal gek op dit moment , geven nu al duizenden euro,s uit aan warmtepomp installaties in combi met zonnepanelen en onderhoudskosten wat misschien niet eens nodig behoeft te zijn .

    • Jos,
     Natuurlijk kun je afwachten. Maar uiteindelijk zul je toch zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. Gemeenten en de RES (Regionale Energie Strategieën) komen binnen 1 1/2 jaar met plannen maar zullen eerst het laaghangend fruit plukken. Wijken waarin toch al dingen moeten gebeuren of die makkelijk in beweging te krijgen zijn. Maar wat mij betreft belangrijker, de CO2 uitstoot neemt nog steeds toe, Nederland is een grootverbruiker en heeft geld en technologie. Laat ons de verantwoordelijkheid nemen. Hierbij de link naar mijn blog hoe ik tot de keuze van de warmtepomp ben gekomen. blog 2 is in de maak. Ik ben van het gas af en leef tot op heden zeer comfortabel, nog even een koude winter afwachten. https://samen-stroom.nl/service/4-burgermolens/

     • Jos schreef:

      Hallo Paul Klein Tuente,

      Ik wacht voorlopig nog af .Allereerst, iedereen vind z,n eigen manier om te verduurzamen ,de beste manier ,als je alle berekeningen in de diverse reacties leest leest .Ik vind persoonlijk een warmtepomp niet mijn optie voor verduurzaming , er zullen zeker voordeliger alternatieven komen .Meestal als je iets snel wilt moet je er extra duur aan.
      Een keus , die iemand zelf maakt.
      Een nieuwe auto op waterstof kost nu nog ruim 60.000euro ,over 5 jaar misschien voor de helft??.
      Politiek den Haag weet donders goed dat er voordeliger alternatieven voor verduurzaming nodig zijn ,omdat het merendeel van de bevolking niet het geld heeft om te verduurzamen .Subsidies komen op dit moment vooral terecht bij de mensen die eigenlijk die subsidie helemaal niet nodig hebben om te verduurzamen .Daarom nogmaals voor de meeste mensen is het geduld hebben , zeker als je ziet dat de waterstof alternatieven steeds meer worden .

   • Tom schreef:

    Dat stukje over dat in 2050 de gaskraan dicht gaat, daar krijg ik jeuk van…

    In Nederland moeten we massaal van het gas, terwijl in Duitsland en België subsidie wordt gegeven voor een nieuwe gasaansluiting…

 15. Martin schreef:

  Ik vind dit een ouderwets verhaal. Schrijver is kennelijk niet op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Ik ben los gekoppeld van mijn stadsverwarming en heb een Alpha Innotech (Importeur Nathan) warmtepomp met mijn oude radiatoren. De warmtepomp verwarmt van -23 tot + 70 graden. Met 18 zonnepanelen (5,2 Piek). Enige nadeel: had het veel eerder moeten doen (maar dat kon toen nog niet. Dit systeem was nog niet beschikbaar) Scheelt mij aan energiekosten (alleen al ten opzichte van de stadsverwarming ongeveer € 75 p.m. De aangehaalde salderingsregeling wordt nog iedere keer uitgesteld in Den Haag, nu tot 2022. Ook de opslag van energie voor de nachtelijke uren gaat zeer hard. Ik heb een duurzaamheidslening dus zelf geen cent geïnvesteerd. Woning is 30 jaar oud en goed geïsoleerd. (Door de bouw toen al) Aanrader neem geen slimme met maar hou de oude vertrouwde draaiende meter. De slimme meter is nog steeds niet verplicht en met de oude meter wordt direct gesaldeerd. Totale installatie, pomp, boiler, zonnepanelen € 22.00 via duurzaamheidslening. Deze blog is dus totaal achterhaald. Lars je mag komen kijken, ik woon ongeveer 30 km van Weert.

  • Lars Boelen schreef:

   Hoi Martin, gaaf dat het bij jou werkt, en ik kom graag kijken (Helmond denk ik? Zoek je even contact via DM?).
   Zeker bij het afstappen van stadsverwarming zal er al snel een businesscase ontstaan inderdaad.

 16. Erwin schreef:

  Elke woning kan draaien op een lagere temperatuur, je moet gewoon continue verwarmen op een temperatuur rond de 50 graden.
  Dus geen nacht verlaging.
  Voordeel is dat het veel behagelijker is in de woning, je radiatoren kunnen blijven zitten en isoleren hoeft niet( uiteraard is dit wel het beste).
  Ik doe het zelf al jaren en wij wonen (huren) een jaren 70 woning in orginele staat.

 17. Johan schreef:

  We ventileren ook nog vaak te veel. Dit komt vaak niet ten goede van de water temperatuur. CO2 sturing is de oplossing.

 18. Ruben schreef:

  Uhm hier n huis uit 1928! Hier en daar wel geïsoleerd en dubbelglas….maar de vloer niet. Waarom hoor ik niemand klagen over extra leidingwerk en buffervaten?…. Oh enne….door mijn radiatoren stroomt water van 57 graden opgewekt door een Remeha avanta uit 2008 aangestuurd door een nest learning thermostaat v3

 19. Luuk van Dorth schreef:

  Goed artikel. Wij halen 1 á 2x per week een woning van het gas. Bestaande bouw. Vaak met vloerverwarming (welke we ook aan kunnen bieden), soms met Jaga’s, soms ook met het advies eerst eens te gaan proberen of het met de normale radiatoren niet gewoon lukt. Later radiatoren vervangen na altijd nog natuurlijk. En natuurlijk altijd LT warmtepompen, want HT pompen slaan nergens op.

  Overigens wel vrijwel altijd in combi met PV. Mooi werk.

 20. P. van Kooten schreef:

  Is dit de blog van de verzamelde gladdekker-verkopers niet gehinderd door enig verstand van zaken? Als ik Marcel Pinxsten hierboven zie staan, krijg ik namelijk die indruk … Bovendien is alles geschreven door een ICT-er. Jongens, ga alsjeblieft een vak leren en hou op met die gladde prietpraat!

  • Lars schreef:

   Geschreven door een oud IT’er die al 5 jaar stad en land afloopt in de bouw om zich een beeld te vormen van oude en nieuwe oplossingen en klanten helpt die “alles al gedaan hebben” en alleen nog een hogetemperatuurwaemtepomp nodig hebben.

   Meestal kan ik daar beginnen met valdorpels, waterzijdig inregelen, tochtprofielen en thermopane vervangen. PHPP-modellen van de woning laren vervolgens zien wat verstandige stappen zouden kunnen zijn.

   Voor het geval je mijn carrière gevolgd hebt : ik heb heel even zonnepanelen tegen commissie verkocht en werd daar op zijn zachts gezegd niet blij van. Sinds die tijd adviseer ik onafhankelijk en zonder last of ruggespraak. Ik verkoop geen spullen en heb geen aandelen in producten waar ik over praat.

 21. Albert Wientjes schreef:

  Vorige week konden we o.a. lezen dat de huurders door de rechter in gelijk werden gesteld, De huurders vreesden per maand straks meer kwijt te zijn. De rechter ging daarin mee. Eigen Haard kon niet genoeg garanties overleggen dat de besparingen van de huurders groot genoeg zouden zijn om de EPV te compenseren. EPV staat voor de wet Energieprestatievergoeding.
  Deze week kwam ook in het nieuws het begrip GGF
  Heb je wel eens van GGF gehoord? Dat was een truc van klimaatgoeroes als Diederik Samson en Ed Nijpels om aan burgers hypotheken te slijten waarmee ze hun huizen van het gas zouden kunnen halen.
  Maar dat kan helemaal niet, want garanties dat de energierekening beduidend lager wordt zijn er niet, merkt journalist van het Financieel Dagblad op in zijn wekelijkse gesproken column.
  De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten weigeren dan ook toestemming te geven voor het ophogen van hypotheken in de veronderstelling dat die als het ware betaald worden door de lagere energierekening.
  Woon zelf in een super goed geïsoleerde huis van bouwjaar 2016, mijn jaarverbruik van gas is minder dan 600 m3. Heb vloerverwarming beneden en radiatoren in de slaapkamers, mijn accountant laat met berekeningen zien dat je veel beter in zonnepanelen kan investeren dan in een warmtepomp als je naar de financiën kijkt.
  Als je al een een goed geïsoleerd huis woont met weinig verbruik, en je maakt gebruik van een cv-ketel dan heeft het economisch niet veel nut over te schakelen op een warmtepomp.
  Zit in een loopgroep met TNO jongens, zij zien de warmtepomp als een tussenoplossing, uiteindelijk wordt het waterstof opdat het meest praktische is.

  • andre schreef:

   @Albert Wientjes, Tot die conclusie was ik 3 jaar geleden ook al achter gekomen. Ik verbruikte toen ook 600m3 met een woning uit 1991. Met wat slimme aanpassingen zoals waterzijdig inregelen, elektrische radiator in de badkamer, aanpassing zonneboiler en een “slimme” thermostaat is mijn verbruik verder gezakt naar 400m3 in 2018. Ketel en zonneboiler zijn wel aan vervanging toe en wordt vervangen door een hybride boiler met een 3,5 kw elektrisch element en PV zonnepanelen. Een combinatie met een ventilatie warmtepomp zou een optie zijn, maar de kosten wegen niet op tegen de besparing.

  • m.dellemyn schreef:

   LS
   Als je in een extra goed geisoleerd huis woont met o.a. HR++glas, en voor cv+ww een gasgestookte cv ketel gebruikt, dan is er geen economisch en energie-technisch nut, (radiatoren) en ketel te vervangen door een WP.
   Ons verbruik is nog geen 450 m3 gas+1500 kWh E.
   Bovendien (moeten) worden op veel plaatsen nog steeds de oudere gasleidingen
   worden vervangen ► dat alles wordt nu “niet meer nodig” verklaard, terwijl het
   recent gerenoveerde leidingnet uitstekend waterstof kan transporteren.
   In Groningen zijn ze al aan de slag gegaan en in de recreatie-wereld worden
   brandstofcellen al jaren toegepast in campers+caravans. Dit terzijde.

 22. M schreef:

  Daikin
  Met vriendelijke groet, een daikin monteur

 23. Mark schreef:

  Volgens mij is juist de belangrijkste strekking van het verhaal, ga eerst isoleren, isoleren en isoleren.

  Of je nu met gas, elektra (warmtepomp) of straks waterstof stookt, minder verbruik verdient zichzelf veel sneller terug dan welke oplossing dan ook.

  Daarna kan je eventueel nog kijken of je afgifte systeem op orde is en je op lage temperatuur kan stoken (met een kleine warmtepomp bijvoorbeeld). Vaak zijn je radiatoren dan overbemeten en kan je gewoon met een lt-warmtepomp werken.

 24. Jan Putman schreef:

  Ik verbaas mij wel over dit artikel er is nog veel onbekend over wat de mogelijkheden zijn met warmtepompen . Wij van Solar Energy Booster hebben veel ervaring op gedaan met warmtepompen ! Wij maken gebruik van de warmte uit een PVT collector en verwarmen op deze mannier de bron van de warmtepomp voor door middel van warmteopslag is de brontemperatuur gemiddeld 14 graden hoger dan van een grondgebonden bron . Het resulteert in een hogere aanvoer temperatuur tevens bieden wij de mogelijkheid om met een ander koude middel te werpen R 290 dit geeft nog een een extra rendement en een nog hogere aanvoer temperatuur . En wat het mooiste is van dit alles het is betaalbaar met een terug verdien tijd van minder dan 9 jaar en een levens duur verwachting van 20 jaar id dat echt wat duurzaam is! Il voor zie u graag van meer informatie als u dat wilt . Vriendelijke groet Jan Putman Solar Energy Booster

 25. Howard Konings schreef:

  Climatebooster heeft hier de oplossing voor.

  Op ten duur zal heel Nederland over moeten stappen naar een verwarmingssysteem op lage temperatuur. In de meeste gevallen betekend dit dat er overgestapt zal gaan worden naar warmtepompen, zonneboilers of andere duurzame technologieën.

  Het grote nadeel hierbij is dat het warmteafgiftesysteem in de bestaande bouw hier niet voor geschikt is. Door de halvering van de temperatuur halveert ook de warmteafgifte. Hierdoor zullen radiatoren en convectoren zwaarder en groter uitgevoerd moeten worden om aan de warmtevraag te kunnen voldoen. Dit betekend dat de investering in een duurzaam verwarmingssysteem nog groter zal worden…..

  Doormiddel van ClimateBoosters kunt u zonder te sleutelen uw huidige radiatoren en convectoren geschikt maken voor lage temperatuur verwarming. Hiermee bespaart u eenvoudig honderden euro’s op uw overstap naar een duurzaam verwarmingssysteem. Op onze website staat tevens een omrekencalculator om te berekenen wat het effect is van een LTV installatie met radiatoren.

  Of het nu een combinatie is met een cv ketel (deze kan in combinatie met onze climatebooster eindelijk eens HR gestookt worden, wat gasbesparing oplevert) Of in combinatie met een warmtepomp (lagere temperaturen mogelijk wat besparing oplevert op het elektriciteitsverbruik )

 26. T.M. Brandts schreef:

  Mijn ervaring is toch anders: een houtskeletwoning uit 1993. Vloer/wand/dak isolatie resp. 2,5; 3,5 en 4,6 W/m2C. Toen al! Gasverbruik door de jaren 1550 m3.
  Huidige situatie: hybride techneco Elga warmtepomp van 1kW en 24 zonnepanelen samen met originele Nefit HR ketel.
  Huidig gasverbruik 400 m3, huidig stroomverbruik 200-600 kWh afhankelijk van de opbrengst van de panelen. Verbruik warmtepomp: 2200kWh per jaar. Dus 1100 m3 gas minder voor 2200kWh. Dat betekent een zeer hoge COP van de warmtepomp! Het geheim: zeer lage temperatuurverwarming. De vloerverwarming in onze woning is niet bij de bouw, maar later aangebracht. Dat betekent dat we in feite een dubbel warmte afgiftesysteem hebben. Met water van 25 tot 30 graden houden wij de boel op temperatuur (op slaapkamers stoken we niet) Met zulke lage watertemperaturen heb je bij 0 graden buitenlucht nog steeds een COP van ongeveer 5!
  Ons huidige gasverbruik is bijna alleen koken en warm water. Als het gaat vriezen komt soms de cv ketel heel even bij, maar ook die staat afgesteld op een watertemperatuur van maar 40 graden. En het werkt! Onze energiekosten zijn nog maar 42 euro per maand. Totale investering 10.000 euro na aftrek subsidie en BTW van de panelen.

 27. Mat schreef:

  Grootste probleem is dat iedereen hier voor eigen parochie aan het prediken is.
  het gaat niet om milieu of duurzaam , maar het gaat over winst. mooi voorbeeld zijn de achterlijk dure pvt panelen. En de mooie verkoop praatjes die uit gaan van meest ideale omstandigheden. b.v “gemiddeld 14 graden hoger dan grondgebonden”. ja in de zomer trek je het gemiddelde lekker op. maar als je het het hardst nodig heb zit je dik onder de grond gebonden temperatuur. bovendien kun je met grond gebonden ook lekker passief koelen in de zomer. Maar ook hier geld weer dat een bron achterlijk duur is.

 28. Martin schreef:

  “De klant wordt blij gemaakt met een ziek musje. Weliswaar is de CV-ketel weg, maar de energierekening vliegt omhoog. Dat komt omdat gas per warmte-eenheid nu eenmaal veel goedkoper is dan elektriciteit. ”

  Dat laatste is een beetje kort door de bocht. Al heeft een hoge temperatuur warmtepomp een COP die ongeveer de helft is van een lage temperatuur warmtepomp (2.7 vs. 5.0), het is nog altijd een paar maal hoger dan die van een CV-ketel (max. 1.0). Met de huidige gas/elektra prijzen kom je per warmte-eenheid ongeveer op dezelfde prijs uit.

  • Arno Lubberdink schreef:

   Martin, je vergeet dat een ketelinstallatie 1500 euro kost en een warmtepomp minimaal 7000. Is er iets stuk in een ketel dan kost een reparatie 150 euro, bij een warmtepomp 2000 euro. Heb je meer tapwaterverbruik dan gemiddeld, dan ga je elektrisch bijstoken (dat gebeurt al heel snel, zeker als een gezin allemaal ’s ochtends onder de douche gaat met een boiler van 190 liter). Weg is je minimale besparing en CO2-voordeel. Vaillant en Itho Daalderop plaatsen doorstroombegrenzers op 6 l/min (CW3). En dan wordt een warmtepomp verkocht als ‘comfort’ en veel warmwater.

 29. Waldi schreef:

  Quote:
  “Erwin schreef:1 mei 2019 om 00:08
  Hallo Frank,
  de LWDV van alpha innotec maakt maximaal 70°C cv-water, heeft een natuurlijk koudemiddel en kan prima in een huis worden geïnstalleerd met een 3x25A aansluiting.
  Kijk voor de juiste info op http://www.lwdv.eu
  Unquote.

  Ik zie in de specificaties van deze “HT WP” geen COP voor 70 graden aanvoertemperatuur bij een buitentemperatuur van 7, 2 en -7 graden staan.
  Wel een aantal mij niet veel zeggende getallen.
  Weet iemand de COP van deze WP bij hogere watertemperaturen?
  Dat hij zulk warm water kan leveren is technisch mooi, maar tegen welk stroomverbruik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.