fbpx
Blog

Het is weer lente, heerlijk! Wat is er nou lekkerder dan wakker worden met het zonnetje dat naar binnen schijnt? De verwarming hoeft zo (bijna) niet meer aan, het is ’s avonds lang licht en het terrassen seizoen is weer geopend. Wat één van mijn favorieten is in deze tijd is dagdromen over de al geboekte zomervakantie. Dit jaar wordt echt de ideale zomervakantie.

Te laat met boeken

De ideale zomervakantie, hoe komt deze nou tot stand? Je hebt een idee, je hebt een periode en je hebt een budget en meestal ben je dan te laat met boeken. Op basis daarvan ga je alle websites af op zoek naar de ideale invulling. Het maakt dan niet echt uit welk land het is, of wat voor soort accommodatie het betreft. In ons geval is het belangrijk dat het lekker warm is, dat we koel kunnen slapen en dat de kinderen het naar hun zin hebben. Ook moet het met de auto te bereizen zijn binnen een uur of 12. Dit kan o.a. in Frankrijk, Spanje of Italië. Dit kan op een camping en dit kan ook in een hotel of appartement. Uiteindelijk moet je er zelf voor zorgen dat het een top vakantie wordt.

Bruggetje naar Parijs

En zo is het ook met de doelstellingen richting 2050; Nederland CO2-neutraal. Om dit te behalen moeten we meer gaan denken in doelen en minder in middelen. Als het doel helder is, volgen de middelen vanzelf. En het inzetten van een middel moet geen doel op zich zijn.

Tent of mobile home

Zo merk ik in steeds meer opiniestukken en blogs dat iedereen zijn/haar mening probeert door te drammen. Product A is helemaal super en product B kan echt niet (meer). Iedereen zijn of haar mening, so far so good. De toon waarop dit gebeurt is in veel gevallen te vergelijken met de zwarte pieten discussie. Of om het gezellig te houden: kamperen zonder stroomaansluiting, of in een veel te dure blokken ‘mobile home’ met toeters en bellen. €25 euro per nacht of €200 euro per nacht. Verschillende middelen: hetzelfde doel. Zo zijn er legio technische wegen, in verschillende tempo’s en met verschillende effecten op de CO2-uitstoot. De voetreis naar Rome, de fietstocht naar Garda, de autorit naar Rimini of de vlucht naar Napels.

Wat ik wil zeggen: we hebben toch allemaal hetzelfde doel?  2050 CO2-neutraal. Als je dit doel kan behalen, dan maakt het toch niet uit welk middel je hier voor in hebt gezet en dat de één dit doel wat sneller bereikt dan de ander?

Doeslief

Probeer jezelf eens wat meer te verplaatsen in de mening van een ander. Of probeer goede vragen te stellen om erachter te komen waarom iemand deze mening is toegedaan. #doeslief

Uiteindelijk hebben we allemaal onze bijdrage in de grote doelstelling die er ligt voor 2050 en we hebben elkaar allemaal keihard nodig. Dus iets meer begrip en samenwerking, dan komt het helemaal goed. Dan kan ik met een gerust hart richting Italië rijden van de zomer en zonder zorgen genieten van mijn Aperol Spritz op een camping vol Nederlanders.😉

Arrivederci!

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.