fbpx
Blog

Net als elke installateur zijn we constant op zoek naar nieuwe ‘goeie gasten’. De markt draait als een malle en iedereen grijpt elke kans aan om een monteur binnen te hengelen.

Het gros doet dit met advertenties, dus zeg maar op de traditionele wijze. Dat kan, dat mag. Wij zouden Verspeek niet zijn, als we daar een andere denkwijze op na zouden houden.

Via via werven

In de eerste plaats werven we het liefst ‘via-via’. Net als dat een tevreden klant van je bedrijf de beste reclame is voor een nieuwe potentiële fan, is ook een tevreden monteur de magneet voor nieuwe monteurs. Iemand uit je eigen bedrijf weet exact wat er gevraagd wordt en vormt een beter filter dan welke recruiter dan ook.

Aantrekkelijk zijn

Wil je hierin succesvol zijn, moet je natuurlijk wel goed voor je mensen zorgen. Daar begint het eigenlijk. De basis van je aantrekkingskracht voor nieuwe mensen, is de zorg die je hebt voor het huidige team. Daar steek ik veel tijd en energie in. Sterker nog: ik vind ons team belangrijker dan onze klanten. Wanneer ons team met plezier, passie en positivisme aan de dag beginnen, dan straalt dat af op de klant. Die ziet dat, waardeert dat, en zo is investering in medewerkerstevredenheid geen kostenpost maar gewoon een succesvol ondernemerstool.

Lekker in je vel

Zitten je mensen lekker in hun vel, zitten ze op hun plek. Wat willen ze leren? Hoe gaat het privé? Hoe groot je ook bent: denk niet in personeel, maar in medewerkers. Voor veel installateurs is hun kennis en kunde dé toegevoegde waarde: je bestaansrecht. Besef dat, dus koester en knuffel ze zo veel mogelijk. Zorg dat ze met topgereedschap kunnen werken, dat ze een mooie outfit hebben. Ik zit te denken om op elke werkbon een veldje toe te voegen: Vond je het werk leuk?

Wandelen

Veel bedrijven voeren formele functioneringsgesprekken. Dat is goed, en dat is prima. Maar ik ga ook regelmatig met onze mensen uit wandelen. Eén op één. En een keer uit eten. Niets bijzonders, maar even één op één aandacht voor elkaar, en een gesprek dat niet geforceerd is, maar puur. Ik verzeker je: dat levert meer op dan welke functionerings-beoordelings-methodiek dan ook.

Geldbuidel

En dan nog een dingetje: dat salaris. Het gerammel met de geldbuideltjes om maar mensen binnen te slepen of weg te kapen bij de collega’s. Wij doen er niet aan mee. Sterker nog: ik voer niet eens salarisgesprekken. Een nieuwe medewerker die bij ons wíl en kán werken, zal het vertrouwen moeten hebben dat het goed komt. Een vertrouwen dat we niet zullen beschamen. Salaris is in eerste aanleg geen issue; daar hebben we het ergens vlak voor indiensttreding pas over. En het is gewoon niet de allerbelangrijkste drijfveer. Dát zijn pas goeie gasten. En als salaris wel een dingetje is: dan is er vast een collega-installateur bij wie deze kandidaat wel op zijn plek is. Iedereen blij.

Over Martijn Verspeek

Martijn Verspeek

De eigengereide Martijn Verspeek (1980) runt met 20 medewerkers Installatiebedrijf Verspeek vanuit Valkenswaard. Een klassiek, maar ook modern allround installatiebedrijf, dat zich vooral wil onderscheiden op het gebied van extreme klantvriendelijkheid. Martijn Verspeek is op dit vlak een boegbeeld voor installerend Nederland. Zijn medewerkers zijn goeie gasten en goeie vrouwkes, zijn klanten zijn fans. Denkt in oplossingen en in toegevoegde waarde. Blogt over alles wat hem bezig houdt. Gek van social media en het delen van vakkennis. Jonge vader en een passie voor fietsen.

Dit is zijn LinkedIn

 

Bekijk alle berichten van Martijn Verspeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.