fbpx
Blog

Rara, wat ben ik?

Je ruikt me niet. Je ziet me niet. Je hoort me niet. Je proeft me niet. Maar ik ruik, zie, hoor en proef jou wel. En als ik de kans krijg, maak ik je dood!

Klinkt hard? Ben ik met je eens, maar misschien helpt het meer bewustzijn te creëren. Waar ik het over heb? Over het gevaar van koolmonoxide.

CO ligt op de loer

Wat is koolmonoxide nu eigenlijk? Een kleurloos, geurloos en reukloos gas dat ontstaat door onvolledige ontbranding. Het kan overal voorkomen waar verbrandingstoestellen zoals CV-ketels, een gashaard of een geiser gebruikt worden, bij zowel oude als nieuwe toestellen.

Krantenkoppen

Recentelijk weer een grote kop in de krant over een dode en twaalf gewonden door koolmonoxidevergiftiging. Ik krijg daar kippenvel van. En ik vraag me oprecht af waarom wij als slimme, geëvolueerde mensen nog steeds de eenvoudig verkrijgbare en toe te passen hulpmiddelen niet gebruiken om dergelijke onnodige en verschrikkelijke sterfgevallen tegen te gaan.

Veiligheid kost geld

En eigenlijk zelfs een stap eerder: waarom kunnen wij niet maatschappelijk aanvaardbaar maken dat het installeren en onderhouden van bijvoorbeeld een geiser of een CV-ketel een taak is die serieus genomen moet worden en die geld mag kosten. Dat je een erkende installateur voldoende wilt betalen om een veilige installatie te maken en dat het onderhoud niet beperkt hoeft te worden tot één keer vijftien minuten in de twee jaar, maar gewoon een degelijk veilig jaarlijks onderhoud.

Blijkbaar zijn wij bereid om uit kostenoverweging de dreiging van een dodelijk gas maar gewoon te accepteren. Hoe raar is dat?!

CO-melder extra vangnet

Begin er nu eens mee om je huidige situatie eens uitvoerig te laten checken en kies een deugdelijke partij die je het onderhoud volgens voorschrift van de fabrikant laat uitvoeren. En gelukkig zijn er CO-melders die dit gas kunnen opmerken en die tijdig een waarschuwing kunnen geven, mocht het onverhoopt toch mis gaan. Er is voldoende informatie te vinden over de juiste manier om CO melders in de je woning te plaatsen, op welke plek hang je ze en waar in je woning. En last but zeker not least: ventileer! Zorg dat je woning voldoende geventileerd wordt, zodat eventuele schadelijke gassen verdunnen voordat ze een te hoge en schadelijke concentratie aannemen.

Laat jij je ketel uitgebreid onderhouden, ventileer jij voldoende en heb jij al CO-melders geplaatst om jouw geliefden te beschermen? Bijvoorbeeld op zolder waar de CV-ketel hangt en je onlangs een fantastische logeer- en speelkamer voor je kleinkinderen hebt gemaakt? Of in die geweldige geluidsdichte muziekruimte die je hebt gerealiseerd in de wat ruim uitgevallen CV-ruimte?

Dat zelfs bij een nieuwe CV-ketel koolmonoxide kan ontstaan en wat daar volgens de brandweer een levensredder bij kan zijn, zie je in dit nieuwsitem van RTL Nieuws. Ik daag jullie allemaal uit om samen met elkaar ervoor te zorgen dat we levens gaan redden dit jaar! Ik heb al CO-melders geplaatst, wanneer ga jij dat doen?

Over Yvian Jenniskens

Yvian Jenniskens

Als voormalig zelfstandige in de wondere wereld van (na)regelingen, hydraulische (dis)balans en trouble shooten is Yvian (1972) nu werkzaam als Account Manager bij het nieuwe thuis van Honeywell Home: Resideo. Deze - soms sportieve - vakidioot en moeder van twee heeft een passie voor social media, het delen van kennis, vrouwen in de (installatie)techniek én het oplossen van klachten. Deze passies deelt zij graag met de nodige relativering en een vleugje humor in haar blogs.

Bekijk alle berichten van Yvian Jenniskens

1 reactie op “Rara, wat ben ik?

  1. Sjoerd schreef:

    “En gelukkig zijn er CO-melders die dit gas kunnen opmerken en die tijdig een waarschuwing kunnen geven, mocht het onverhoopt toch mis gaan.”

    Nog beter zijn de CO-melders die het toestel uitschakelen zodra ze koolmonoxide detecteren. Vaillant heeft hier een (vind ik zelf) erg mooie oplossing voor sinds kort, namelijk de airMONITOR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.