fbpx
Blog

Wat als Twitter had bestaan in de jaren ’60? Dat de aanjagers, sceptici, branchegenoten hun vingers blauw twitterden over de overgang van kolen en stadsgas naar het alom bejubelde aardgas. Net als nu maar dan een energietransitie eerder?

Belangrijke factor in elke transitie is communicatie. En tegenwoordig weten we natuurlijk alles al zo goed. Het staat op Facebook, dus het is waar; wetenschap en pseudo’s rollenbollen over elkaar heen, en de tackle wint het van de handdruk. We polariseren ons suf. Leedvermaak is vermaak, en liever struikelen dan steunen. Met een krachttermpje erbij.

Gouden gas

De beslissing van vadertje overheid om het gouden gas uit Slochteren over het land te verspreiden, hoefde toentertijd nog niet rekenen op het riool dat sociale media heet. Nederland koesterde de welvaart en was vooral gezagsgetrouw.

Roeptoeters

Hooguit wat gemopper bij de politieke oppositie, de dorpspomp, in kroegen of bij vakvergaderingen. Wie gaat dat betalen? Dát waren de roeptoeters in die transitie: recht in het gezicht en niet verborgen achter een accountje. “En de Nederlander schikte zich weldra in de welvarende impuls van ’s lands economie.” *polygoonmodus uit*.

Stel hè, dat Twitter toen had bestaan? Hoe hadden die tweets eruit gezien? Had men toen ook zo op eieren moeten lopen. Was de ‘ophef op twitter’ dan ook nieuwswaardig geweest? Scheldpartijen, fakenews, klimaatgekkies, influencers, anonieme accounts, trollenlegers en creatieve hashtags. De timeline van toen, uiteraard fictief en met een vette knipoog.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.