fbpx
Blog

Welk project neem je wel aan? En welke niet? Wij hebben daar een handige stoplichtmethode voor ontwikkeld. Zit jij bomvol met werk, dan moeten alle vier stoplichten op groen staan, voordat je een project doet.

Stoplicht 1

Bij het eerste stoplicht ga je als installateur op zoek naar de ideale klant. Bijvoorbeeld een aannemer die goed georganiseerd is, jou een goede prijs biedt, waarvoor het leuk werken is en die ook nog eens op tijd betaalt. Als al die randvoorwaarden kloppen, dan staat het eerste stoplicht op groen. En kun je door.

Stoplicht 2

Maar dan ben je er dus nog niet. Bij het tweede stoplicht kijk je of een project ook echt bij jouw bedrijf past. Is het een klus waar je helemaal in thuis bent? Of is het een project dat je nog nooit eerder hebt gedaan en waarvoor jouw bedrijf de kennis eigenlijk niet in huis heeft. Natuurlijk, soms moet je innoveren en een klus oppakken die je nog nooit gedaan hebt. Maar teveel innoveren is ook niet goed!

Stoplicht 3

Bij het derde stoplicht zoomen we in op de locatie. Is de klus om de hoek of moeten jouw monteurs daarvoor ’s morgens zelfs eerder voor op pad om de files te vermijden? Om vervolgens ’s avonds uitgeput thuis te komen. Is je orderportefeuille goed gevuld, dan moet dus ook dit stoplicht op groen staan. Anders gaat zo’n monteur liever werken voor een collega-bedrijf dat wel meer klussen in de buurt heeft.

Stoplicht 4

Bij het vierde stoplicht kijk je of je ook echt de tijd hebt om een bepaald project te doen. Daarbij zit er altijd een spanningsveld tussen de verkoper en de man die het planbord bedient. Want de verkoper ziet altijd wel ergens een gaatje, terwijl de planner eerder zal afremmen. Goede onderlinge communicatie is daarbij belangrijk. Is je orderportefeuille goed gevuld, dan moet ook dit stoplicht op groen staan.

Hanteer je de bovenstaande stoplichtmethode – en één of meerdere stoplichten staan op rood – dan kun je jouw klanten dus heel duidelijk uitleggen waarom je een bepaald project niet doet. Veel succes ermee!

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

1 reactie op “Staat jouw stoplicht op groen?

  1. Het is dan meestal bij het tweede stoplicht dat het misgaat he?! De meeste aannemers, hetzij door ego, kunnen elk klusje aan. Eerlijk toegeven wanneer het een beetje meer is dan je aankan. Daarom even navraag doen met soortgelijk uitgevoerde klusjes, met wie het best in zee te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.