fbpx
Blog

Beste RTL4 woonprogramma-redactie,

Ik ben fan van jullie programma’s “Help, mijn man is klusser”, “Uitstel van executie” en “Eigen Huis en Tuin”.

Super leuk om te zien hoe Martijn en Duncan elke week badkamers lospeuteren bij de badkamerkiloknaller.

Gaaf hoe John een lijk van een woonkamer met vereende krachten van manlief en het team tot een optisch pareltje weet om te toveren. En dan die klusvaardigheden van Thomas Verhoef in Eigen Huis en Tuin….. Ik zit echt te smullen van zoveel vakmanschap. En tóch vraagt mijn lief naast me op de bank me altijd als het resultaat getoond wordt: “Lars, het is weer niet goed hè?”

Gouden kans op echte verbetering…

Wat wil het geval: we treffen vaker een zo goed als gestripte woning aan. Pink dikke koperen radiator-leidingen hangen al dente in de hoek van de kamer. Het plafond ligt open, we kijken tegen de onderkant van de verdiepingsvloer. De badkamer is in verregaande staat van ontbinding. De keuken is vaak best wel oké, maar makelaar Alex laat hem toch vervangen voor eentje die vorige week in de VT Wonen stond.

De woonkamervloer, weten we, zal over een half uurtje voorzien zijn van een kekke PVC-laag. En de radiatoren, voorzien van een frisse laag verf, worden weggewerkt in vernuftige kasten, ‘met sleufjes zodat de warmte er uit kan’. Dit seizoen vervangen we ook meteen alle kozijnen door prachtige nieuwe kunststoffen varianten, met roosters en al, én voorzien van de hipste raambekleding.

En het binnenklimaat dan, Martijn?

Maar de woning is daarmee geen stap dichterbij een situatie gebracht waarin iets anders dan aardgas de logische volgende stap zou worden. Ook is er niks gedaan om het binnenklimaat richting ‘anno 2020’ te brengen. Sterker nog, alles zit weer strak in de lak en je zal wel gek zijn om de komende decennia al dat prachtigs aan te pakken. Bijvoorbeeld om, ik noem maar wat, de radiatorleidingen uit 1970 nu eens te vervangen door dikke geïsoleerde aluminium leidingen, omdat je laagtemperatuur-convectoren wilt plaatsen. Alle bling bling is een effectieve stop geworden op initiatieven om de woning energetisch te verbeteren of gezonder te maken.

HELP!

Ik doe bij deze een oproep aan Martijn, Duncan, Alex, Eef, John & team en Thomas, Tom, en Evelyn om aan het begin van de uitzending kort aandacht te besteden aan planvorming voor de wooncomfort- en energietransitie.

Die aandacht is ONWIJS belangrijk. In Nederland moet de beeldvorming over hoe je zo’n verbouwing aanpakt fundamenteel gaan veranderen. De roze bril van Alex die al droomt van hoe het glas in lood en andere originele details weer tot zijn recht gaan komen moet plaatsmaken voor John die een beschimmelde badkamer in loopt, ruikt en vrolijk zegt: ‘Ah, dit zal met comfortventilatie definitief tot het verleden gaan behoren’. Dit in plaats van het bekende: ‘Pak een verfroller en poets het even weg voor je vrouwtje’.

Ventilatiesponsor gezocht!

Nieuw dit seizoen is dat we afsluiten met een hybride configuratie van een heel klein warmtepompje naast een nieuwe cv-ketel en een meneer die op een iPad trots laat zien dat ook hier weer 400 euro per jaar bespaard gaat worden. Met de radiatoren met pink dikke leidingen en de ombouwen die de stralingswarmte tegenhouden gaat dat never nooit niet gebeuren… Maar we krijgen het resultaat na een jaar dan ook niet te zien.

Hoe vet zou het zijn als na afloop de ventilatiesponsor trots naast de ventilatie-unit met warmteterugwinning staat en Duncan uitlegt dat ook in deze woning de vier benodigde betonboringen en twee koofjes eigenlijk weer reuze meevielen. Misschien zagen we zelfs kort dat betonboren niet betekent dat het huis twee weken lang onbewoonbaar is en vol stof ligt, maar dat het in bewoonde toestand met nat boren in een ochtendje klaar is.

Plannen maken nieuwe borrelpraat

Wat Nederland nodig heeft is, drie prachtige voorbeeldrenovaties per week. Prime time op een kanaal waar het kijkerspubliek bij het woord duurzaamheid nu alleen maar aan dobberende ijsberen en brandende windmolens denkt. ‘Plannen maken’ moet de nieuwe borrelpraat worden.

Ik kom jullie graag een keer vertellen over wat onze klanten aan ervaringen hebben met het maken van plannen. Het resultaat van zo’n plan hoeft helemaal niet te zijn dat Martijn langs de Warmtepomp-Outlet hoeft. Een briefje in de meterkast met het stappenplan voor de natuurlijke onderhoudsmomenten is genoeg.

Zo, case closed, weer een woning die in stappen dichterbij een toekomst zonder aardgas is gebracht. Volgende week zelfde plek, zelfde tijd, zelfde zender, tot ziens!

Yours truly,

Handtekening Lars

De Huisfluisteraar

Ps. Voor iedereen die zelf met plannen maken wil beginnen, maar geen idee heeft hoe: binnenkort weer de nodige inspiratiedagen.

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

10 reacties op “Help, mijn man heeft geen plan!

 1. Greet schreef:

  Neem eens contact op met CafeWeltschmertz online “zender” die zeer boeiende interviews maakt.Zonder dat gehaaste van de tv. Veel volgers online. Mensen die anders kunnen denken en om informatie vragen die NPO niet geeft.

 2. Fred schreef:

  En deze week in uitstel van executie. Een (mooie) gloednieuwe keuken met GASFORNUIS. De goede bedoelde conservatieve bouw- en installatiewereld blijft gewoon op de oude voet doorgaan.
  Misschien moet Duncan ook even ‘lullen voor subsidies voor het programma’, want als het goed gebeurd is dit goedkoper voor de overheid dan die postbus 51 spotjes met lage kijkdichtheid.
  En goed voorbeeld doet volgen.

  Ik vraag me toch al af of de conservatieve installateurs in staat zijn om warmtepompen verantwoord op te leveren, aangezien het decennia niet gelukt is om veel CV’s waterzijdig goed in te regelen. En dan met droge ogen durven vol te houden dat ze gecertificeerd zijn. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die het wel goed doen, maar het blijft voor een leek moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Ik zou me niet blindstaren op het stempeltje ‘Techniek Nederland.’

  Een bedrijf dat niet kijkt naar life cycle kosten (kosten van de wieg tot het graf) valt bij mij sowieso al af.

  • Lars Boelen schreef:

   Nou ja, dat dus ongeveer. Ik zie liever mooie kierdichte ramen en ventilatie in de woonkamer dan weer een ELGA op zolder …. en we moeten als klanten nieuwe vragen gaan stellen aan installatiebranche.

 3. Nic schreef:

  Geweldig goed stuk, klopt precies. Moet helaas gedwongen naar dit programma kijken, erger me groen en geel. Alleen het oog telt, of het allemaal functioneert komen we nooit achter. ik weet beter.

 4. Rian schreef:

  Dit zien we heel vaak in ons vak,
  Laatst ook een klant met een hele lucht verwarmer uit 1978
  Alles super mooi en sjiek in huis echt heel erg mooi gedaan
  Komen ook nog zonne panelen aan en uiteraard een airco

  En dat inmiddels bruine roestige ding dan?
  Doet het prima dus lekker laten staan

 5. Yvian schreef:

  Briljante blog! Hoog tijd dat dit door de programmamakers opgepikt gaat worden.

 6. Rutger Slim schreef:

  Er is wel een initiatief geweest bij SBS, Green make over. Op een uur met alleen gesponsorde onderdelen in ieder geval laagdrempelig en een poging in de goede richting.

 7. van Eck schreef:

  Oké,
  Zit zeker punt van waarheid in, we moeten zeker “om”
  Maar laten deze programma’s ook niet een beetje zien, dat veel dingen te kostbaar zijn?
  De gemiddelde huiseigenaar gaat niet ff “om”
  Ja, en de begin stap is er toch, kozijnen, beter cv ketel, aftimmeren van gaten en kieren of thermostaatkranen.
  (Ja, kan zeker nog efficiënter)
  Alleen Wat willen we nu, opeens “om”. Overal roepen we, laat je niet gek maken door de klimaat maffia!

 8. Mandy schreef:

  Ze hebben geluisterd , zie de aflevering van: uitstel van excecutie, van 1 maart 2021. Er is een warmtepomp ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.