fbpx
Nieuws

Werkgevers komen er meer en meer achter: het tekort aan personeel begint zich aan te dienen. Vaak denkt men dat we momenteel al midden in een ernstig tekort zitten. Maar wat velen niet realiseren, is dat het tekort over een jaar of vijf tot zes pas echt serieus wordt. De huidige situatie is slechts een voorbode en – zeker in de installatiewereld – voor veel bedrijven nog niet iets om écht alarm over te slaan. Het werk vraagt immers alle aandacht, want de orderportefeuille is overvol. Toch zitten we nu al met z’n allen in één vijver te vissen: zij-instromers uit de horeca of werklozen die toch wel willen en kunnen.

Iedereen is op zoek naar het schaap met vijf poten. Ik vind het dan ook mooi dat we als ROVC onlangs een verbond zijn aangegaan met een aantal partijen die de aandacht willen vestigen op een totaal onderbelicht onderwerp in de installatietechniek: het aanleggen van luchtkanalen.

Onzichtbaar maar zo belangrijk

Ventilatie en een gezond binnenklimaat worden de komende jaren echt een issue. Niet alleen door corona, maar vooral door de aangescherpte regelgeving vanuit Brussel. Luchtkanalen zie je niet en hoor je over het algemeen ook niet. Toch is het een beroep waar vakmanschap voor vereist is. Maar alleen vakmanschap is niet genoeg. Ook creativiteit en het besef dat je met belangrijk werk bezig bent, zijn cruciaal. Hier is echter onvoldoende aandacht voor. Op een open dag op een mbo worden geen demonstraties gegeven van het monteren van een vierkant luchtkanaal dat moet aansluiten op een ronde doorgang. Dat is niet sexy.

Distributie van lucht

Maar hoe geef je dan aandacht aan dit onzichtbare maar zo belangrijke werk? Samen met LPD Techniek, Maintec, IW Nederland, Binnenklimaat Nederland en Wij Techniek is er een prachtige leerlijn ontwikkeld. Deze bestaat uit een bootcamp van twee weken waarna iemand gelijk aan het werk kan. Bij werkgevers die ze waarderen en waar ze met open armen worden ontvangen, begeleid en verder opgeleid. Want binnen de opleiding gaan deelnemers ook nog twaalf keer naar een praktijkdag bij IW Nederland. Hierna ontvangen ze het erkende diploma monteur luchtkanalen.

Ergens in geloven

Nu hoor ik je denken: waar vind je deze kandidaten? Geloof het of niet, maar we hebben de juiste snaren weten te raken. Begin februari is de eerste groep van twaalf deelnemers gestart en de twee volgende groepen zijn inmiddels ook al gevuld. Er zijn dus wel degelijk mensen geïnteresseerd te krijgen in een vak wat niemand kent, maar waarin je zoveel kwijt kunt. Het is zoals de initiatiefnemer Albert Walda van LPD-Techniek glimlachend tegen me zei: „Het is een kwestie van de juiste mensen op het juiste moment ontmoeten en met elkaar ergens in geloven. Door gebruik te maken van elkaars expertise en specialiteiten, hebben we zowel de mensen gevonden als de leerlijn snel en vakkundig opgezet.ˮ

En zo is het. Dit biedt hoop voor de tsunami die op ons afkomt als het gaat om het tekort aan technici. Sla de handen ineen en erken elkaars capaciteiten. Dan komt het goed.

Over Nico van Leeuwen

Nico van Leeuwen (1959) is al vijftien jaar betrokken bij het opleiden van technici in de industrie en installatiebranche. Hij gelooft in de kracht van de eenvoud en draagt dat op bevlogen wijze uit. Binnen ROVC Technische Opleidingen voelt hij zich als een vis in het water. Hij houdt zich in de functie van business developer bezig met de ontwikkelingen in het technische speelveld, zowel op technisch als op menselijk vlak. Hij voelt feilloos aan wat de toekomstige behoeften van Nederland op het gebied van opleidingen zijn en zoekt hierbij altijd naar samenwerkingen. Want alleen kunnen we de uitdagingen waarmee de technische branche de komende jaren te maken krijgt niet het hoofd bieden. Als duursporter in hart en nieren weet Nico als geen ander dat de marathon een lange adem vereist.

Bekijk alle berichten van Nico van Leeuwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.