fbpx
Blog

Afgelopen jaren ging het al veel over het klimaat en alle maatregelen die we moeten accepteren: aardgasvrij wonen, extra isoleren, elektrisch rijden etc etc. Dit lijkt alleen bij lange na niet voldoende om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord en Europa te behalen. De studiegroep ‘Invulling klimaatopgave Green Deal’ doet daar in haar rapport ‘Bestemming Parijs’ nog een schepje bovenop. De gevolgen van hogere Europese klimaatdoelstellingen heeft gevolgen voor het Nederlandse klimaatbeleid en ook niet een klein beetje.

Bestemming Parijs en de gevolgen

In het Nederlandse klimaatakkoord gaan we uit van een CO2-reductie van 49 procent in 2030 ten opzichte van 1990. Europa komt nu met de aanscherping tot 55 procent reductie. Dit klinkt niet heel spannend, maar heeft grote gevolgen. Specifiek voor de gebouwde omgeving betekent dit bijna een verdubbeling van de ambities. Denk hierbij aan: meer en sneller isoleren van woningen en gebouwen, extra aandacht voor hybride toestellen om aardgas verbruik terug te dwingen. Om mensen te bewegen meer maatregelen te nemen, liggen meer isolatiesubsidie of het stimuleren van warmtepompen voor de hand, aldus het rapport.

Specifiek benoemd het rapport voor de gebouwde omgeving twee centrale beleidsvraagstukken:

• Normeren van emissies in de bestaande bouw, ten behoeve van duidelijkheid en zekerheid voor burgers en bedrijven. Bepaalde kwaliteitseisen aan het energieverbruik in de bestaande bouw, zodat we kunnen standaardiseren en opschalen. In Nederland wordt hier al aan gewerkt door bijvoorbeeld bepaalde energielabel eisen aan kantoorgebouwen en de standaard- en streefwaarden voor bestaande woningen.

• Betere beprijzing van het gebruik van aardgas en bieden van extra subsidiemiddelen, om beter te sturen op de opgave met oog voor betaalbaarheid. Het vervolgen van de prijs van aardgas zodat mensen minder gaan verbruiken en tegelijkertijd isolatie en aardgas alternatieven subsidiëren. Dit verhogen van de gasprijs geeft direct een spanningsveld met het betaalbaar houden van de energierekening. Onder andere de VVD heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat de energierekening zou moeten gaan dalen.

Wie dit moet gaan betalen, daar geeft het rapport geen antwoord op. Wel wordt gewaarschuwd om dit voor rekening van de burger te laten komen, want dat zou draagvlak onder druk zetten. Het betalen van deze maatregelen uit de algemene middelen of via een hogere staatsschuld is dan het alternatief. Een kritische noot van onze kant is dat dat uiteindelijk ook betaald moet worden door burgers, geld is, ondanks het massale bijdrukken, niet gratis. Een eerlijk en slim klimaatbeleid begint bij het erkennen van het simpele feit: het gaat geld kosten, ook van de Nederlandse middenklasse.

Woonlastenneutraal?

Een van politieke obsessies van de afgelopen jaren is woonlastenneutraal. De verduurzamingsopgave mag niet leiden tot hogere maandlasten. Alle installateurs en bouwbedrijven die ik heb gesproken geven daarop al snel toe: dit is wensdenken. Voor lang niet alle Nederlandse woningen is het mogelijk de verduurzamingsopgave te bekostigen uit de huidige energierekening. Zeker niet in het geval van kleinere woningen met een beperkte energierekening. Gelukkig geeft dit rapport ook wat vragen mee voor de komende regering met de onderstaande drie vragen voor de gebouwde omgeving. Daarbij staat gelukkig de vraag centraal of het over betaalbaar moet gaan of woonlastenneutraal.

De andere maatregelen kunnen voor de installatiebranche positief uitkomen. Meer subsidies voor duurzame installaties en duidelijkheid over de minimaal te behalen normen, dat klinkt als een kans voor meer standaardisatie en opschaling? Jullie nog tips voor de komende regering?

Over Sven Ringelberg

Sven Ringelberg (1989) is geboeid door de energietransitie en de technische en maatschappelijke ontwikkelingen die hiermee gepaard gaan. Hij adviseert woningcorporaties en gemeenten over hun strategische aanpak rondom de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarnaast is hij betrokken bij een startup die met software subsidies simpeler maakt. Het credo daarbij is: maak het vooral praktisch toepasbaar. Ook is hij liefhebber van het leggen van maatschappelijke en historische verbanden: wat kunnen we leren van de geschiedenis, en wanneer houdt het verleden ons een opmerkelijke spiegel voor. Hij verzamelt prullaria over de aardgas uitrol in de jaren 60.

Bekijk alle berichten van Sven Ringelberg

1 reactie op “Meer klimaatmaatregelen tot 2030 goed nieuws voor installateurs?

 1. groene rakker schreef:

  Het is niet zo moeilijk om het goedkoper te maken. Eerst genoeg isoleren. -Alle vormen-. Zonnepanelen, dak vol. Verbruik verschuiven naar moment van opwek. Overschot gebruiken om gas uit te sparen. Misschien zelfs over voor E-auto.
  Nadenken bij wat je doet. En sorry voor de professionals, helaas doen jullie het vaak niet goed genoeg en te duur omdat jullie niet goed genoeg weten hoe het echt werkt.
  Voorbeeld: omvormers hoeven in vermogen niet gelijk te zijn aan de Wp van de panelen.
  Volgens SMA kan er 2x aan Wp op hun omvormers. Hangt van de omstandigheden af, soms kan gelijk aantal panelen Oost-West zelfs op de zelfde Mppt. Werkenden in de solar die dit niet weten weten niet genoeg.
  Nog een voorbeeld: SE is een complex systeem, dat gaat te vaak fout. In plaats van maximale er uit halen juist extra beperking, …
  Zelfde idee bij warmtepompen. Je moet ze goed gebruiken. Niet verwachten dat het huis in 5minuten opwarmt. Gelijkmatig is de manier. LTV. enzovoort, enzovoort…

  Oh, en de terugverdientijd van een trui is onovertroffen… van zelf goed doen ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.